Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
6. 5. 2016,
13.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Domen Prevc Goran Janus Nejc Frank Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Nejc Dežman Jani Grilc Matjaž Polak Cene Prevc Jurije Tepeš Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 6. 5. 2016, 13.45

6 let, 6 mesecev

Petru Prevcu tal pod nogami ne zmanjka kar tako (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Rokavi so zavihani, telesa so že povsem ogreta, glave skakalcev pa razumljivo še niso osredotočene na zimo, čeprav se zavedajo, da zdaj garajo prav za ključni del njihovega koledarskega leta.

Fotogalerija
1 / 7

Za slovenske skakalce se je 20. aprila začelo pripravljalno obdobje za novo skakalno sezono. Po trenutnih načrtih se bo zimski del začel v prvem tednu decembra, medtem ko se bodo poletnih tekem udeležili že na začetku junija, ko sta v Kranju načrtovani dve preizkušnji celinskega pokala.

 

Prav po domačih tekmah na Gorenjskem bodo imeli slovenski skakalci še teden dni prosto, glavnina dopusta pa je že za njimi. Po koncu planiškega praznika so se nekateri na oddih odpravili v Azijo. Peter Prevc je obiskal Vietnam, Robert Kranjec Indonezijo, Jurij Tepeš Singapur, s tem pa so si nekoliko napolnili baterije pred trenutnim obdobjem, ki je med težjimi.

 

Kranjec gre lažje spat

"Začetna kriza je za mano. Zdaj so se začeli prijetnejši treningi. Zaradi dobrih skokov v zadnjem delu pretekle sezone sem razumljivo bolj motiviran, prav nič nisem zaskrbljen. Dobrodošlo je, da je tako, ker grem tudi lažje spat," je začetek priprav opisal Kranjec.

 

Kaj skakalci med drugim počnejo na treningu, si poglejte v spodnjem videu. 

 

Večja novost v načinu treninga je akrobatika, ki jo je nekako izbojeval prav Robi: "V novem gimnastičnem centru imamo odličen trening. Takšen trening pride prav v primeru padca, da se znaš reševati. Veliko je prevalov, premetov, salt … Lani sem sam to predlagal, letos v Planici pa še pritisnil na Polaka (Matjaž Polak, kondicijski trener, op. p.). Če se nam bo v zraku karkoli zgodilo, se bomo lahko bolje znašli. Trener za akrobatiko je rekel, da so tisti Japonci, ki so delali na trampolinu, v zraku kot mačke. Kakorkoli bo padel, bo vedno pristal na nogah."

 

Slovenski skakalci o dopustu

Robert Kranjec: "Spočil sem se, kolikor sem potreboval. Potapljal sem se, preživljal čas s Piko, jo učil plavati brez rokavčkov. Vse skupaj je bilo družinsko. Umirjeno je bilo in tako nam je ugajalo."

Peter Prevc: "Spočil sem se. Telo je bilo bolj ko ne pri miru. Prav veliko se nisem zadihal ali predihal. Spet sem bil vesel, da sem prišel sem na trening." Lahko primerja Ameriko in Azijo? "Začne se na isto črko in konča tudi, vendar je povsem drugačen svet. Ljudje delajo od jutra do večera. Zjutraj, ko greš ob 6.00 iz hotela, ga vidiš v trgovini in potem tudi zvečer. Nihče pa ne deluje žalosten ali potrt. Nihče ni deloval zamorjen."

Nejc Dežman: "Dopusta nisem imel oziroma ga že imam od konca decembra (smeh, op. p.), potem ko sem imel januarja operacijo in nisem več skakal."
 

Cene Prevc: "Po koncu sezone je bila takoj šola, hodim na elektrotehniko v Ljubljani. Res, da nisem skokal, a sem bil zaseden nekoliko drugače."

 

 

Peter Prevc je osredotočen tudi na treningu. | Foto: Peter Prevc je osredotočen tudi na treningu.

 

Povsem zavihane rokave pri delu ima tudi najboljši skakalec na svetu Peter Prevc, ki je imel izjemno zimo, v kateri je osvajal lovorike kot po tekočem traku. "Zdaj ni čas, da bi karkoli čutil. Zdaj je čas za delo. Zgodba je podobna kot lani. Telo je navajeno, da mora spomladi več narediti. Na novo smo začeli hoditi na gimnastiko, da izboljšamo kakšno motorično lastnost. Nismo videti prav koordinirani. Zame so te vaje dobrodošle, ker je nekaj novega. Drug drugemu se malce nasmejemo, če kakšnega kam ven vrže. Malce se nasmejiš tudi sebi, ker vidiš, da si nesposoben, saj imaš ob sebi ritmične gimnastičarke, ki obračajo noge tako, da ti ni jasno, kako je to sploh mogoče."

 

Domen Prevc v šoli, Dežman pod posebnim režimom

Pod vodstvom Polaka in Janija Grilca ter Nejca Franka, pomočnika Gorana Janusa, slovenski skakalci zavzeto delajo v Kranju, kjer imajo različne tipe treningov – tako v dvorani, v fitnes sobi kakor tudi na štadionu –, da je čim večja raznolikost.

 

Skakalci štadion v Kranju zelo dobro poznajo. V popoldnevih jih pridejo pozdraviti tudi njihovi mlajši privrženci, ki kdaj tudi v dopoldanskem času zavpijejo na glas  | Foto: Skakalci štadion v Kranju zelo dobro poznajo. V popoldnevih jih pridejo pozdraviti tudi njihovi mlajši privrženci, ki kdaj tudi v dopoldanskem času zavpijejo na glas

 

Grilc je bil ob začetku priprav navdušen, da so fantje prišli na trening zdravi in motivirani: "Kilogrami niso težava, zato tudi jeseni ne bo težav. Presenetljivo dobro je. Všeč mi je, da so zagnani. Iz leta v leto so bolj. Hitro smo se pogovorili, ko smo v trening vnesli spremembe. Z vsakim sem se posebej pogovoril o poletnem pripravljalnem obdobju: kaj je treba izboljšati …"

 

"Če primerjam, kako je Peter deloval lani in kako letos, je pri njem vse skupaj na višji ravni"

Dodal je, da se program od skakalca do skakalca praktično ne razlikuje: "Domna Prevca še pustimo v šoli. Do poletja bo treniral z mladinci, nam se priključi občasno. Pod posebnim režimom je Nejc Dežman, ki je imel operacijo, preostali pa trenirajo podobno. Ko bomo začeli specialne in tehnične treninge, se bomo pri vsakemu pogovorili in videli, kaj narediti več in kaj manj."

 

Skakalci ničesar ne prepuščajo naključju in, kot sami radi izpostavijo, se povsem prepustijo rokam trenerskega štaba. | Foto: Skakalci ničesar ne prepuščajo naključju in, kot sami radi izpostavijo, se povsem prepustijo rokam trenerskega štaba.

Verjetno pa slovenske ljubitelje skokov zanima, kako bodo pripravili najstarejšega od bratov Prevc, da bo tudi v prihodnji sezoni lahko razveseljeval v prvi vrsti sebe in nato še zveste navijače. "Petrov način skakanja je težko izboljšati. Pomembno bo, da bodo ti vrhunski skoki še bolj konstantni. Zlasti na treningu. Kar pomeni, da bo vrhunska izvedba še na višji ravni. Če primerjam, kako je Peter deloval lani in kako letos, je pri njem vse skupaj na višji ravni. Bomo morali pa iz meseca v mesec paziti, da bo zdravstveni status v redu in da bomo tehniki sledili skozi vse leto ter ga seveda zdravega in pripravljenega pripeljali v zimo. Glede na model in njegove sposobnosti ne bi smeli imeti težave, če le ne bo kakšne poškodbe. Zanj sem tudi v prihodnje optimističen," je sklenil Grilc, ki upa, da se bo avtomobilistična avantura, ki je pred Jurijem Tepeš, končala s pozitivnim razpletom za razliko od lani, ko je nastopil na reliju in povsem razbil avto ter k sreči ostal nepoškodovan.

Ne spreglejte