SiolNET. Sportal Zimski športi
4,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Petra Majdič

Petra Majdič razmišlja, da bi se vrnila in pomagala

4,20

termometer

Petra Majdič
Foto: Vid Ponikvar

Polna energije in nasmejana. Tako je danes videti Petra Majdič, nekdanja vrhunska tekačica na smučeh, ki se je po dolgem času znova pojavila v javnosti. Razmišlja, da bi se vrnila v ta šport, ampak v nekoliko drugačni vlogi.

Se še spomnite Petre Majdič, ko je bila vsa Slovenija prikovana pred televizijske ekrane? Zagotovo ne bo šla v pozabo olimpijska tekma iz leta 2010 v Vancouvru, ko je s počenim rebrom osvojila tako želeno olimpijsko medaljo. Veliko je tistih, ki menijo, da bi po tej zgodbi lahko posneli film. Petra v Planici praktično ni imela miru. Cukali so jo za rokav z vseh strani, a si je vseeno vzela nekaj časa tudi za slovenske medije.

Petra Majdič Po treh letih prvič brez otrok

Petra je danes mati dveh otrok, ki jih ima s svojim nekdanjim trenerjem Ivanom Hudačem. Ta še vedno opravlja trenerski poklic in je veliko zdoma. To pomeni, da naša sogovornica veliko časa preživi sama z otrokoma. "Vsem se hvalim, da sem prvič po treh letih brez otrok. Res sem mama in sem z njima 24 ur na dan ... Zdaj sta na varnem pri babici in dedku, kjer zelo uživata. Po eni strani mi je težko, po drug strani pa mi je noro," je uvodoma povedala Majdičeva, ki je v Planico prišla na povabilo organizatorjev.

Za seboj ima težko leto

Medtem ko je v Planici iskreno navijala za naše tekmovalce, je z vseh strani dobivala komplimente glede svojega videza. Pravijo ji namreč, da je z vsakim otrokom videti bolje. "Zmeraj jih vprašam: 'Ali mi želiš s tem kaj povedati?' (smeh, op. p.). Počutim se dobro in sem zadovoljna s svojim življenjem. Priznam, da je za mano izredno težko leto. Zdravje je udarilo po mojih najbližjih in smo kar trpeli. Je pa očitna ta radost, ko so trenutno vsi v redu in se lahko veseliš tega trenutka."

Nima časa niti jesti

Petra je dejansko videti kot vrhunska športnica. Vsak bi si mislil, da je še vedno športno zelo aktivna, ampak razlog za to tiči nekje drugje. "Če imaš dva majhna otroka in posel, potem nimaš časa jesti  ... Od tukaj izhaja moja linija (smeh, op. p.). Kar zadeva moje težave s hrbtom, ki jih imam že nekaj let, moram povedati, da kar pridno delam posebne vaje, ki jih moram. Tekaško pa sem zelo malo aktivna, pravzaprav premalo. Od decembra sem bila veliko bolna in trenutno še prebolevam pljučnico."

Petra Majdič Foto: Sportida

Pravilno se je odločila, ko se je povsem umaknila

Bronasta z olimpijskih iger v Vancouvru se je po končani sezoni povsem umaknila iz tega športa in marsikdo jo je pogrešal. Kot pravi, nikoli ne bi bila trenerka, se pa vidi v vlogi organizatorke. Meni, da bo prej ko slej želela pomagati slovenskemu teku na smučeh. Sploh glede na to, kar se dogaja zadaj oziroma se obeta. In zakaj ne pomaga že danes?

"Sebi sem prisegla, da dokler bo tekla moja generacija Slovenk, se ne bom vrnila. Anamarija ni več moja generacija, sta pa tukaj še Vesna (Fabjan op. p.) in Katja (Višnar op. p.). Takrat se mi je zdelo prav in stojim za to odločitvijo, da je prav, da se popolnoma umaknem in da dekleta malo zaživijo in da jim damo to priložnost. Če bi bila jaz kjerkoli prisotna, bi bilo drugače. Jaz sem zadovoljna, da sem se umaknila, in tako je tudi prav."

Petra Majdič Foto: Getty Images

Danes ne bi mogla normalno preteči deset kilometrov

Dobitnica srebrne in bronaste medalje s svetovnega prvenstva je bila na progi znana kot velik borka. Majdičeva je smuči postavila v kot leta 2011 in od takrat se ni več vrnila. Sprva ji je bilo na trenutke težko, ko je spremljala tekme, ampak danes na vse skupaj gleda drugače.

"Prva leta, ko sem gledala po televiziji, sem si rekla: 'Daj, treniraj tri mesece in se vrni.' Zdaj sem veliko bolj realna. S pljučnico naredim nekaj stopnic in imam težave. Zdaj si mislim, da ne bi mogla nikoli normalno preteči deset kilometrov," je še povedala Majdičeva, ki v teku pogreša več velikih zvezd v teku na smučeh. V njeni generaciji jih je bilo več.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • MarkJurko / 23.01.2018. ob 23:59 0 0

    Bravo Petra. Lepo te je bilo gledati na tekmah, fino bi bilo, da se vrneš in pomagaš. Vsaka kvalitetna pomoč je potrebna. Zatorej, ne premišljaj predolgo.

    0 0
delitve: 216
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin