Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
31. 12. 2012,
8.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Peterka

Ponedeljek, 31. 12. 2012, 8.30

7 let, 12 mesecev

Peterka: Nekaj so poizkušali, a sem bil prepričan, da bom osvojil turnejo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenci smo že imeli svojega junaka na novoletni turneji. Leta 1997 je to postal Primož Peterka, ki je moral med drugim peš hoditi na skakalnice in zdržal vse pritiske. Tudi od organizatorjev tekem.

V najbolj uspešni sezoni (1996/97) je Primož Peterka začel novoletno turnejo s sedmim mestom v Oberstdorfu. Takrat je štel šele 17 let. Na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu je skočil pred vse in po Primoži Ulagi postal drugi Slovenec, ki je zmagal na tekmi štirih skakalnic. Trenutnemu predsedniku SZS je to uspelo v Innsbrucku, kjer je bil nato Primož drugi, za konec v Bischofshofnu pa tretji.

Ravno na zadnji postojanki je Primož občutil, kakšno moč imajo Avstrijci. V prvi seriji na izpadanje je namreč skočil kar 129 metrov, vendar se je takrat žirija odločila, da zniža zaletno mesto, prvi trije, ki so že skočili, pa so morali ponoviti svoj skok. Čeprav še ni bil polnoleten, je Moravčan zdržal pritisk in na koncu kot prvi Slovenec prišel do novoletnega prestiža ter premagal Andreasa Goldbergerja in Dieterja Thomo. "Nočem biti nesramen. Takrat so nekaj poizkušali, vendar sem bil tako prepričan vase, da me ni nič zmotilo. Nenehno sem verjel, da mi bo uspelo in zato ni bilo težav. 'Goldi' ni bil nič kriv. Odgovorni so poizkušali," se je Peterka spomnil dodatnega pritiska, ki ga ni zamajal, in spregovoril tudi o prestižu nemško-avstrijskih prizorišč: "Kar se tekem na novoletni turneji tiče, ne morem reči, da so normalne. V tistih časih so bile štiri skakalnice zelo različne. Zdaj so si malce bolj podobne. So bolj moderne. Posebno je tudi to, da se v zelo kratkem času zamenja veliko krajev. Pritisk medijev je večji kot na drugih tekmah za svetovni pokal. Obiska je ogromno. Jaz sem čutil večji pritisk. Je pa res, da sem bil takrat mlad in sem to brez težav zdržal."

Da je novoletna turneja naporna, govorijo tudi naslednje generacije, ki pa imajo nekoliko bolj olajševalne okoliščine glede na izvedbe v devetdesetih letih minulega stoletja in še prej. "Kakor se spomnim, takrat nobena skakalnica ni imela žičnice. Na vse smo morali hoditi peš. Na novoletni turneji se vse skupaj zelo hitro odvija. Veliko je potovanj, zato se moraš znati dobro sprostiti in regenerirati. Prilagoditi se moraš hitremu tempu. Je pa lep občutek skakati pred polnimi arenami, sploh če skačeš dobro. Najbolj pomembno je, da znaš vse skupaj odmisliti, ko si na vrhu zaletišča. Meni je takrat zelo dobro uspevalo," pa je še o turneji štirih skakalnic dejal pomočnik trenerja v ženski reprezentanci, ki pričakuje, da bodo v bližnji prihodnosti tudi skakalke dobile svojo novoletno turnejo.

Ne spreglejte