Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
4. 12. 2014,
21.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primož Peterka Stane Baloh Matjaž Triplat skoki

Četrtek, 4. 12. 2014, 21.11

7 let, 12 mesecev

Peterka: Čas je že, da se vse skupaj obrne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Legenda slovenskih smučarskih skokov Primož Peterka tudi v to sezono vstopa kot pomočnik glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance. Iz leta v leto ima vse več odgovornosti.

Če kdo v ženskem skakalnem taboru ve, kako je stati na odru za zmagovalce, je to pomočnik Staneta Baloha Primož Peterka. Naš nekdanji šampion že četrto leto deluje kot pomočnik glavnega trenerja pri dekletih. Najprej je bil dve leti njegov mentor Matjaž Triplat, nato Jože Berčič, zdaj pa Baloh. "Imel sem tri šefe in vsak je imel malce drugačen način dela, izvedbo tehnike. Od vsakega sem skušal potegniti najboljše, saj se še učim," o trenerskemu trojčku pravi Peterka.

Iz leta v leto dobiva tudi večjo odgovornost, saj ima to priložnost, da kdaj sam opravi trening s skakalkami, zaupali pa so mu tudi delo s tistimi najmlajšimi. Tem znanje posreduje na kampih, ki so naleteli na dober odziv: "Letos sem bil prvič malo več z mlajšimi. Užival sem in videti je bilo, da so tudi skakalke. Upam, da bomo nadaljevali ta trend in bo v prihodnje še več takšnih kampov. Na ta dekleta se bo lahko računalo čez štiri, pet let. Verjamem, da je pametno vlagati vanje, saj so pokazala, da v sebi nosijo talent."

Manjka tisti preskok

O tem, da bi tudi sam kdaj prevzel člansko reprezentanco, za zdaj še ne razmišlja, si pa želi, da bi se z letošnjo ekipo veselil vrhunskih rezultatov. Pravi, da je čas, da se povprečne skoke nadgradi: "Kar sem videl na zadnjih treningih, je zelo v redu. Kakšna posameznica lahko tudi navduši. Želimo si konstantnih uvrstitev. Čas je že, da se vse skupaj obrne. Čeprav so dekleta lani stopila na kakšne stopničke, imajo v sebi še več znanja, ki ga lahko pokažejo. Pretekle sezone rezultatsko nismo izkoristili, kot bi jo lahko. Če povem po pravici: peto mesto je sicer lepa uvrstitev, vendar če si celotno sezono peti, potem to ni vrhunsko. Manjka tisti preskok."

Dekleta se bodo danes ob 15.15 pomerila na prvi tekmi v sezoni. Čeprav naše skakalke niso trenirale na snegu, to po mnenju Primoža ne bi smelo predstavljati večjih preglavic: "Nekoliko se bo čutil primanjkljaj, vendar so to vendarle izkušena dekleta. Vrsto let so že zraven. Lillehammer zanje ni nova postojanka, prav tako ne sneg. Vse to so že doživele. Upam, da si s tem ne bodo belile glave in si povzročale težav."

Tako kot vsa slovenska reprezentanca tudi Peterka verjame, da bi se lahko v novi zimi slovenski ženski skoki dokopali do premierne zmage v svetovnem pokalu: "Prepričan sem, da je kakšna sposobna zmagati. Vendar potrebuje dober skok, dober dan, pogoje, prijazne sodnike ..."

Ne spreglejte