Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 12. 2015,
19.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc skoki Engelberg zmaga rumena majica novoletna turneja

Nedelja, 20. 12. 2015, 19.48

8 let

Peter Prevc: Upam, da sem še vedno kot dizelski motor

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predstave Petra Prevca na skakalnici v Engelbergu lahko opiše le pridevnik briljantne. V dveh dneh je povozil konkurenco. Kljub zmagama ohranja trezno glavno in razmišlja le o naslednjem koraku.

Sezona se je za Petra Prevca začela fantastično. Njegove predstave na skakalnicah in rezultati povedo vse. Tri zmage (skupno deveta posamična), tri druga in enajsto mesto so ga prikovali na prvo mesto. Rumena majica je trdno na njegovih plečih in videti je, da jo bo zadržal na sebi tudi do konca letošnjega leta, saj ima pred drugim Severinom Freundom velikih 165 točk prednosti. Takšen začetek si je naš najboljši skakalec le želel, čeprav je vedel, da je napredoval v primerjavi z lanskim letom. Zdaj je pred njim eden od vrhuncev te sezone. Prestižna turneja štirih skakalnic ima vselej poseben čar. Tisti, ki jo osvojijo, se zapišejo med velike.

Peter, pojdiva lepo po vrsti. Sobotna zmaga v petek še ni bila videti tako blizu, potem ko na treningu in pri kvalifikacijskem skoku niste delovali tako superiorno … V petek sem imel s skakalnico nekaj težav. Imel sem drugačen počep, ker je skakalnica drugačna. Narediti sem moral nekaj novega. Usedli smo se in ugotovili, kaj je narobe, nato sem se z napravo v soboto ujel in kar dosti bolje skočil. Tekma se mi je zelo dobro izšla. Sploh prvi skok mi je bil zelo všeč in nato je prišla zmaga.

Čez 24 ur je prišel čas za novo zmagoslavje. Kakšno zadovoljstvo čutite po takšnih dneh, kot sta bila v Engelbergu, kjer ste med drugim postavili še rekord švicarske skakalnice na tekmah svetovnega pokala? Pri zadnjem skoku ste namreč skočili 142 metrov. V nedeljo se mi je tekma odlično izšla. Skoka sta bila super. Pri drugem skoku se mi je vetrovno še bolj izšlo. Zadovoljen sem z vso tekmo. Parlamentirati in filozofirati ni treba, kajti tekma mi je res super uspela.

Za vas je to že tretja zaporedna zmaga, saj ste pred tem zmagali še v Nižnem Tagilu. Prinaša hat-trick kakšno dodatno zadovoljstvo? Počutim se močnega. Marsikdaj to ni bilo dovolj. Ne razmišljam o tem, da sem zmagal trikrat zapored. Preprosto gledam naprej, saj vem, da moram biti osredotočen na svoje skoke. S statistiko se sicer ukvarjate bolj vi kot jaz.

Takšnega začetka sezone si verjetno skakalec lahko le želi. Tri prva, tri druga mesta in enajsto mesto. Kako gledate na vstop v zimo? Za zdaj sem zelo zadovoljen. Še nikoli nisem tako dobro začel. V tem obdobju še nisem bil na takšni ravni. Zdaj moram biti pozoren, da se kaj ne zalomi.

Potem niste več tisti Peter, ki deluje kot dizelski motor, tako da se mora najprej ogreti in nato začne kazati odlične predstave na skakalnicah? Upam, da sem še vedno kot dizelski motor (smeh, op. p.).

Glava je navzven videti mirna, pa je v njej tudi mir ali veliko razmišljate? Ko je razglasitev in se tekma konča, se vse skupaj umiri. Veš, da imaš še veliko dela, da se potem lahko v miru usedeš.

Vam je bil v soboto oder za zmagovalce kaj bolj domač, ker je poleg vas stal mlajši brat Domen, ki se je na posamični tekmi premierno uvrstil na stopničke? Ravno toliko, kot če bi ob meni stal kdo drug. Super je bilo, da je bil drugi. Vesel sem zanj, se pa veselim za vsakega, ki je ob meni. Ne glede na to, ali je to Jurij, Robi, Anže …

Z bratom sta spisala zgodovino, saj sta kot prva brata stala na najvišjih stopničkah odra za zmagovalce. To je nov mejnik. Vi ste lani enega že postavili, potem ko ste v Vikersundu kot prvi Zemljan poleteli 250 metrov. Kako ponosni ste na takšne dosežke? Po pravici povedano ni zame to nič posebnega. To so stvari, ki bi se slej ko prej zgodile (smeh, op. p.). Pričakovati jih jasno ne moreš, je pa super, če se zgodijo.

Pred vami je prvi vrhunec sezone. 28. decembra se bo v Oberstdorfu začela prestižna novoletna turneja, ki ste jo lani končali na tretjem mestu. Kako se boste pripravili nanjo? Upam, da bo kaj časa za počitek. V ponedeljek bomo delali za moč, v torek bomo skakali v Planici, še nekaj snemali, pred menoj so intervjuji … V sredo je nato državno prvenstvo, v četrtek spet treninga, v petek pa prihaja božič. To bo edini dan, ko bom lahko zadihal. Vesel sem, da bo prišel. Lahko se bom malce odklopil.

Na novoletno turnejo boste zaradi zadnjih rezultatov in forme prišli kot osrednji favorit. Kako gledate na to? Velikokrat pričakujejo, da bo tisti tekmovalec, ki je razpoložen, vedno na vrhu. Moram iti korak za korakom. Vsaka tekma je zgodba zase. Biti moram osredotočen. Mislim, da je zame zdaj, ko me obravnavajo kot favorita za novoletno turnejo, lažje, vendar je še prezgodaj razmišljati o tem.

Ne spreglejte