Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 1. 2016,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Matjaž Polak skoki novoletna turneja

Četrtek, 7. 1. 2016, 9.45

8 let

"Peter Prevc pove, če mu kaj ne ugaja"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na prvi pogled bi rekli, da skoki niso fizično zahteven šport, vendar ni tako. Telesna priprava je zelo pomembna. Za uspeh Petra Prevca ima torej zasluge tudi kondicijski trener Matjaž Polak.

Da je kralj novoletne turneje Peter Prevc izvrstno telesno pripravljen, skrbi Matjaž Polak. Nekdanji atlet, med drugim je bil državni prvak v deseteroboju in je nastopil tudi na evropskem prvenstvu, že pet let dela s slovenskimi skakalci.

Velike skakalne zmage se je prvič razveselil pred štirimi leti na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu, kjer je Robert Kranjec postal prvak. Nato je vajeti pri osvajanju vrhunskih uvrstitev v svoje roke prevzel Peter Prevc – najlepšo pravljico je spisal na 64. novoletni turneji. "Uživam ob dobrih rezultatih. Meni je to postalo že običajno. Lepo je dobiti potrditev, da smo pravilno delali," se je razveselil Prevčevega uspeha.

"Pretiravanja pri kondiciji ne sme biti"

Odkar je na trenerskem mestu Goran Janus, Polak kondicijsko pripravlja naše najboljše orle. Kot pravi, je treba biti pri skakalcih izjemno pazljiv, da pri njihovih treningih ni preveč kondicijskega vložka: "Pri skokih je občutek izjemno pomemben. Če bi pretiravali s telesno pripravo, bi mu lahko porušili tehniko. To raven treninga moramo zadržati, kajti Peter je v špici in sistem treningov se je izkazal za pravilnega."

Petra je spoznal pri njegovih osemnajstih letih, ključno pri vsem pa je bilo, da niso prehitevali dogodkov, saj bi sicer naredili veliko napako.

"Pri Petru mi je všeč, da je delal postopoma, da ni pretiraval. Z leti se je lepo sestavljal in dorasel v tekmovalnem, tehničnem in zrelostnem vidiku. Pomembno je, da kot trener od športnika dobiš povratno informacijo. Pri njem to ni težava. Vse razume. Če mu karkoli ne ugaja, to pove. Če se kakšne stvari naveliča, potem to spremenimo. Poleti smo recimo spreminjali lokacije. Nismo bili le v Kranju, ampak smo šli trenirat tudi na Bled, se pripravljali v Istri v Medulinu," razlaga Polak.

"Domen Prevc mora imeti isto šablono kot Peter"

In kaj obsega kondicijski trening skakalca? Delo z utežmi, šprinte, koordinacijske vaje, veliko poudarka je na bazični pripravi – tek na napravi, vključno s klanci … "Imamo pravilo, da kondicijskega treninga ne dvigujemo preveč. Pet let smo šli postopoma. Za nekaj odstotkov smo ga dvignili, vendar ne preveč. Držimo se sistema. Določene stvari smo dodali, da so se ujemale s tehniko," je dejal Polak, ki tako kot slovenska reprezentanca verjame v način dela, ki prinaša rezultate.

Takšen kondicijski trening, kot ga imajo starejši skakalci, pa še ni primeren za 16-letnega Domna Prevca. Njegovo telo še ni popolnoma razvito in tu bo po mnenju Polaka potreboval tudi Petrovo pomoč. "Domen mora imeti isti sistem treningov kot Peter, ta pa mu bo moral svetovati, da ne bo prehiteval dogodkov. Vendarle se še razvija. Počasi bo postajal moški. Talent je, morfologijo telesa ima prav tako pravo. V kondicijskem smislu ne smemo prek meja. Vse skupaj moramo izvajati počasi, kot smo pri Petru. To imamo dobro zapisano," je optimistično sklenil Polak.

Ne spreglejte