Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
26. 12. 2016,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Natisni članek

Domen Prevc optimizem prazniki prazniki kriza novoletna turneja Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 26. 12. 2016, 11.30

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc o povezovanju glave in telesa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Foto: Sportida

Najboljši skakalec pretekle zime Peter Prevc se je v prazničnih časih nekoliko umaknil od vsega vrveža, a bil kljub temu aktiven na skakalnici. "Poizkušal bom, da bodo misli čim bolj spočite in imel hkrati dovolj energije," je spregovoril o željah pred odhodom na novoletno turnejo.   

V enakem obdobju lani je Peter Prevc prekipeval od energije in jadral na zmagovitem valu. Ta ga je ponesel nato do prestižne lovorike na novoletni turneji. Tekmece je pokoril in v Bischofshofnu pred številnimi slovenskimi navijači dvignil zlatega orla v zrak.

Letos je pred odhodom na prvo postojanko v Oberstdorf, kjer bo moral v četrtek v kvalifikacije za petkovo tekmo, v drugačnem položaju. Čeprav se zaveda, da je odlično pripravljen, mu na skakalnici še ne uspeva tako, kot si je zamislil. A mu ne manjka veliko, da se vrne na stara pota.  

Veliko se je govorilo, da mu je padec na uvodu v Kuusamu nekoliko zamajal temelje, saj bi sicer tisto tekmo gladko zmagal.

"Stanje moram rešiti s skakalnico"

"Hotel sem biti več sam. Da je manj vprašanj in odgovorov. Od skokov se nisem umaknil," pravi Peter. | Foto: Sportida "Hotel sem biti več sam. Da je manj vprašanj in odgovorov. Od skokov se nisem umaknil," pravi Peter. Foto: Sportida "Teorij je ogromno. Razglabljati, kaj bi bilo, če bi bilo, nima pomena. Stanje moram rešiti s skakalnico. Z njo se moram sprijazniti. Telo in glava se morata povezati. Je pa res, da je bil moj prvi padec na tekmi 2012. Od takrat naprej sta se zgodila dva in ta v zadnjem mesecu," je povedal slovenski športnik leta v zadnjih štirih letih.

Letos je prvič v karieri izpustil državno prvenstvo, na katerem je prejšnji četrtek zmagal Jernej Damjan pred Domnom Prevcem. Želel se je nekoliko umakniti od vrveža, saj je, kamorkoli pride, vedno v središču pozornosti.

"Hotel sem biti več sam. Da je manj vprašanj in odgovorov. Od skokov se nisem umaknil," pravi Prevc in o tem, da je praktično prvič v karieri spoznal, kaj je kriza, dodal: "Prav lepo ni. Dejstvo je, da se vsakemu človeku v življenju zgodi, da pride kriza. Vsi upamo, da se čim prej reši."

"Pri skokih pa se mora veliko stvari zgoditi avtomatsko"

"Skok je kratek in mogoče sploh ni časa, da bi prišlo od živcev do možganov. Vse se mora avtomatsko sprožiti." | Foto: Sportida "Skok je kratek in mogoče sploh ni časa, da bi prišlo od živcev do možganov. Vse se mora avtomatsko sprožiti." Foto: Sportida Ali je bilo v zadnjem času preveč idej, kako nastali položaj urediti? "Težava je, da nobena ne funkcionira. Ni bilo časa, da bi se človek umiril in ozavestil stvari. Saj ti dva skoka na treningu uspeta ... Na tekmi je nato dodaten pritisk, ki si ga sam naložiš. V glavi je nato nekakšen klik in ti avtomatika ne dela. Pri skokih se mora veliko stvari zgoditi avtomatsko. Skok je kratek in mogoče sploh ni časa, da bi prišlo od živcev do možganov. Vse se mora avtomatsko sprožiti," odgovarja najstarejši od bratov Prevc.

Zato pa v tej sezoni blesti njegov mlajši brat Domen, ki je na sedmih tekmah že štirikrat zmagal in kot vodilni v svetovnem pokalu spada med osrednje favorite za skupno zmago na novoletni turneji. Njegova prednost je neobremenjenost, pravi lastnik velikega kristalnega globusa: "Prav veliko se ne obremenjuje, kaj se okoli njega dogaja. Notri je v svojem fokusu. Manj, ko ga obremeniš, bolje je. Tega se moramo vsi zavedati."

"Puška je nabita"

Lani je bil kralj novoletne turneje. Kako bo letos? | Foto: Sportida Lani je bil kralj novoletne turneje. Kako bo letos? Foto: Sportida Čeprav se junaku pretekle zime uvod v novo ni izšel po načrtih, pa to ne pomeni, da se ne bo njegova nova eksplozija zgodila kmalu. "Puška je nabita," je optimističen.

Skoki so vendarle šport, v katerem že ena tekma vse spremeni. In ker je Peter dobro pripravljen in deloven, se bo slej ko prej tudi ta preskok spet zgodil. Nato bo lahko krojil razplet pri vrhu, kar je tudi njegov cilj.

"Poizkušal bom, da bodo misli čim bolj spočite in hkrati z dovolj energije," pa je povedal, s kakšnimi mislimi se bo odpravil na turnejo štirih skakalnic.

Ne spreglejte