Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
31. 1. 2016,
6.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Saporo Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Robert Kranjec Jaka Hvala Bor Pavlovčič

Nedelja, 31. 1. 2016, 6.47

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc: Naredil sem, kar se pri skokih ne sme

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski skakalni šampion Peter Prevc zapušča Japonsko z zmago in šestim mestom. "Kot da bi hotel še malo več," je med drugim po nedeljskem dnevu dejal najboljši skakalec te zime.

V nasprotju s soboto, ko so imeli tekmovalci v Saporu enakovredne razmere, je bila nedelja nekoliko drugačna. Za vrhunsko uvrstitev si ob dobro izvedenih skokih potreboval tudi kanček sreče pri vetru, ki je tokrat pihal v prsi, a se je jakost po napravi precej spreminjala.

Pričakovanja slovenske javnosti so bila po trojni sobotni zmagi visoka tudi za danes, sploh ker je Peter Prevc v kvalifikacijski seriji skočil najdlje (140,5 metra), vendar slovenskim skakalcem tokrat ni uspelo skočiti na oder za zmagovalce.

"Če nisi imel skoraj popolnega odskoka na mizi, ti je spodaj zmanjkalo hitrosti"

Naš najboljši skakalec v nobeni seriji ni skočil vrhunsko, kot si je želel – pri odskoku ni bilo vse čisto –, na koncu pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Dve mesti pred njim je bil veliki tekmec Severin Freund, zmagovalec pa je postal Anders Fannemel, ki je s 143,5 metra popravil rekord skakalnice. Ta je bil prej v lasti Domna Prevca (141,5).

"Tekma je bila zelo težka. Pihalo je navzgor. Kakšen je imel več vetra čez prelet, kakšen malo več spodaj, ampak dejstvo je, da ti je, če nisi imel skoraj popolnega odskoka na mizi, spodaj zmanjkalo hitrosti. To se je meni zgodilo dvakrat in tako sem izgubil približno dobrih šest metrov," je o razmerah na skakalnici spregovoril Prevc.

Zjutraj zgodaj vstal ter pregledal sanjsko soboto za zimske športnike in športnice

Dan v Saporu je začel že zelo zgodaj, kar smo lahko videli tudi na njegovem profilu na Twitterju, na katerem je zjutraj ob približno 5.30 po japonskem času že čestital vsem slovenskim zimskim športnikom, ki so v soboto z izvrstnimi dosežki razveseljevali prebivalce v naši mali državi. Pregledal je prav vse rezultate: "Pogledal sem jih včeraj oziroma bolj danes zjutraj, ko nisem mogel spati. Prebral sem vse strani, tako da res čestitke vsem. Od smučarjev, deklet do deskarjev. Tudi smučar invalid je bil na stopničkah, tako da je včeraj res vse potekalo super."

V soboto je prepričljivo slavil zmago pred bratom Domnom in Kranjcem, tokrat pa je za zmagovalcem Fannemelom zaostal 17,3 točke, medtem ko je bil od tretjega mesta, na katerem je bil Noriaki Kasaki, oddaljen 10,9 točke: "Vse je potekalo normalno, poskusna serija se je izšla zelo dobro. Potem pa je bilo, kot da bi hotel še malo več in naredil sem, kar se pri skokih ne sme. Zakompliciral sem in potem ni bilo več lahkotno.''

Na Japonskem še povečal naskok pred Freundom, z Ahonenom se ni izenačil, do Peterke le še zmaga

Z novimi 40 točkami se lahko slovenski skakalni šampion zdaj pohvali že s 1.224 točkami, ki jih je nabral v svetovnem pokalu. Na Japonskem je v dveh dneh še povečal naskok pred Freundom, ki ob vrnitvi v Evropo znaša 369 točk, tretji Kenneth Gangnes pa zaostaja 486 točk. Zlati orel se lahko v letošnji izjemni sezoni pohvali s kar trinajstimi uvrstitvami na stopničke v svetovnem pokalu, od tega je zmagal na osmih od skupno petnajstih tekem. Ob tem je osvojil še novoletno turnejo in postal svetovni prvak v poletih.

Če bi se danes še enkrat uvrstil na oder za zmagovalce, bi izenačil rekord Finca Janneja Ahonena, ki je v sezoni 2004/05 trinajstkrat zapored stal na stopničkah – Petru je uspelo dvanajstkrat. Že prihodnji konec tedna v Oslu, kjer bo sodil njegov oče, bo imel priložnost, da izenači rekord Primoža Peterke, ki se lahko pohvali s petnajstimi zmagami v svetovnem pokalu – od tega je oddaljen le še eno zmago.

Ne spreglejte