Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
16. 2. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

1

Natisni članek

Lahti 2017 Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Četrtek, 16. 2. 2017, 20.00

6 let, 7 mesecev

Anamarija Lampič

"Ostajam ista, kot sem bila" #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

1

Anamarija Lampič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Smučarje tekače prihodnji teden čaka svetovno prvenstvo v Lahtiju. Veliko oči bo uprtih v Anamarijo Lampič, ki je v Pjongčangu dosegla svojo prvo zmago in dokazala, da se razvija v vrhunsko tekmovalko. Mlada tekmovalka pred najpomembnejšo tekmo ostaja realna in nasmejana.

Anamarija Lampič zaradi velikega uspeha v Južni Koreji ne čuti nobene dodatne nervoze ali pritiska. Za našo tekmovalko bo to drugo svetovno prvenstvo. Prvič je nastopila na svetovnem prvenstvu v Falunu, kjer je v klasičnem šprintu zasedla 36. mesto. Letos upravičeno več pričakuje.

Cilji bi bili višji, a … Pred svetovnim prvenstvom jo še čaka tekma svetovnega pokala v Estoniji, kjer želi pokazati, česa je sposobna. | Foto: Vid Ponikvar Pred svetovnim prvenstvom jo še čaka tekma svetovnega pokala v Estoniji, kjer želi pokazati, česa je sposobna. Foto: Vid Ponikvar

"Pričakovanja so višja od zadnjega svetovnega prvenstva, ampak na žalost je šprint v prosti tehniki, tako da zaradi tega ne morem imeti tako visokih ciljev. Cilji bi bili višji, če bi bil šprint v klasični tehniki. Želja je, da se uvrstim med prvih petnajst tekmovalk in upam, da mi bo uspelo," je uvodoma povedala Anamarija, ki upa, da bo forma zdržala do Lahtija. Dobrega rezultata pa si želi tudi v ekipni tekmi ter v teku na 10 kilometrov v klasični tehniki.

"Cilj je, da ostanem zraven. Mislim, da sva s Stefanom (Stefano Sarraco op. p. ) dobro načrtovala. Tudi na pripravah v Planici sem dobro trenirala, zdaj bomo pa videli, kje dejansko sem s formo."

Rada bi pokazala, česa je sposobna

Začetek sezone za Medvodčanko ni bil najboljši, potem ko so imeli nekaj težav s smučmi in tudi forma ni bila na tako visoki ravni, kot je zdaj. A kot nam je zaupala, je na slabši začetek že pozabila in se osredotoča le na naslednje tekme. Pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju jo še čaka tekma svetovnega pokala v Estoniji, kjer bo na sporedu šprint v prosti tehniki, v nedeljo pa je na sporedu še tek na 10 kilometrov v klasični tehniki.

"Želim se uvrstiti naprej. Upam, da mi bo to uspelo, ker v Falunu mi ni šlo najbolje (38. mesto v šprintu). A to je bila predvsem posledica tega, ker sem  trenirala za Pjongčang in res upam, da se uvrstim naprej in pokažem, kaj znam."

Anamarija Lampič je šele tretja slovenska tekačica na smučeh, ki je uspela zmagati na tekmi svetovnega pokala. | Foto: Vid Ponikvar Anamarija Lampič je šele tretja slovenska tekačica na smučeh, ki je uspela zmagati na tekmi svetovnega pokala. Foto: Vid Ponikvar

Prvič po treh letih je trenirala brez poškodb

Njeno kariero bo zagotovo zaznamovala tekma v Pjongčangu, kjer je slavila svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala in tako postala šele tretja Slovenka v teku na smučeh, ki je uspela zmagati. Pred njo je to uspelo le še Petri Majdič in njeni reprezentančni kolegici Vesni Fabjan. "To je dokaz, da sem res dobro delala. Pravzaprav je to nagrada, saj sem prvič po treh letih poleti trenirala brez poškodb in brez bolezni. Ta zmaga mi res veliko pomeni in letošnjo zimo sem zraven in upam, da bom tudi ostala."

Kot je Anamarija razkrila, se po zmagi v Pjongčangu ni veliko spremenilo. | Foto: Vid Ponikvar Kot je Anamarija razkrila, se po zmagi v Pjongčangu ni veliko spremenilo. Foto: Vid Ponikvar "Trdo bom trenirala, da jih v prihodnosti prehitim"

Za Anamarijo je bila ta tekma dobra izkušnja, saj je med drugim dobro spoznala olimpijsko progo. "Na televiziji se ne vidi, kako strm je klanec … Veliko pomeni, da progo vidiš, jo začutiš in da veš, kje moraš dobiti tiste malenkosti, ki jih bomo poleti skušali izboljšati. Upam, da bomo dobro trenirali, da bom prihodnje leto lahko dobro nastopila."

Zmaga na olimpijskem prizorišču je marsikomu povečala apetite, a se naša sogovornica s tem ne želi obremenjevati. "Morda ljudje več pričakujejo od mene, ampak moramo vedeti, da v Pjongčangu ni bilo najboljših deklet. Moja velika želja je, da prehitim tudi boljše. Trdo bom trenirala, da jih v prihodnosti prehitim."

Pa se je od njene zmage kaj spremenilo? "Moram priznati, da se prav nič ni spremenilo. Več je medijske pozornosti, sicer pa ostajam ista, kot sem bila," je še povedala 21-letna slovenska tekmovalka.

Ne spreglejte