Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
3. 2. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

Pjongčang 2018 svetovni pokal tek na smučeh Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Petek, 3. 2. 2017, 15.22

6 let, 6 mesecev

Nova slovenska junakinja je bila vedno živahno dekle #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Anamarija Lampič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh, je v korejskem Pjončangu poskrbela za nov slovenski uspeh na teku v smučeh. Mlada slovenska tekmovalka je prvič v karieri zmagala na tekmah svetovnega pokala.

Anamarija Lampič je postala šele tretja Slovenka, ki je zmagala na tekmi svetovnega pokala v teku na smučeh. Pred tem je to uspelo le še Petri Majdič in Vesni Fabjan. Enaindvajsetletna Medvodčanka je že v mlajših kategorijah kazala velik talent, a na večjih tekmovanjih ji je vedno nekaj malega zmanjkalo za stopničke. Kljub temu so v slovenskem taboru vedeli, da je Anamarija iz pravega testa in da lahko dosega vrhunske rezultate.

Anamarija Lampič je dosegla prvo zmago na tekmi svetovnega pokala. | Foto: Katja Višnar Anamarija Lampič je dosegla prvo zmago na tekmi svetovnega pokala. Foto: Katja Višnar

Na prvi tekmi svetovnega pokala je zasedla 51. mesto

Na tekaške smuči se je prvič postavila leta 2002 in takoj vzljubila ta šport. Za tek na smučeh se je navdušila sama in kot je povedala,  bi se v nasprotnem primeru ukvarjala s plavanjem, plezanjem ali kolesarjenjem. Vzornikov ima kar nekaj, med njimi pa je tudi Petra Majdič, najboljša slovenska tekačica na smučeh. Če bi lahko izbirala, bi najraje trenirala na Norveškem, kjer imajo zelo dobre pogoje.

Tekačica Triglav Kranj je na tekmi svetovnega pokala prvič nastopila leta 2013 v italijanskem Asiagu. Tekmovala je v klasičnem šprintu in zasedla 51. mesto. Že leta 2015 je v Estoniji nase opozorila z 11. mestom in pokazala, da velja na njo še kako resno računati. Do zdaj je bil njen najboljši posamični rezultat 7. mesto v norveškem Drammnu, veliki preboj pa ji je uspel na prizorišču olimpijskih iger leta 2018.

Vstali so ob treh ponoči, da so lahko gledali njen nastop

Njen nastop je spremljal tudi Rok Šolar, njen trener v mlajših kategorijah in novo športno junakinjo zelo dobro pozna. Da je lahko spremljal njen nastop, je vstal ob treh ponoči. Sam se nahaja v ameriškem Park Cityju, kjer trenutno poteka mladinsko svetovno prvenstvo. Šolar nam je zaupal, da je Anamarija že kmalu kazala velik talent.

"Že kot mlada je nizala uspehe na mednarodnih tekmovanjih. Zelo lepo je stopnjevala uspehe in že zelo hitro se je videlo, da je perspektivna tekmovalka. Že takrat je zelo lepo stopnjevala od samega treninga do rezultatov. Žal je bila v mladinskih kategorijah na robu medalje, ampak upajmo, da se ji bo vse povrnilo v članski kategoriji."

anamarija lampič lampic | Foto: Sportida Foto: Sportida

Že od nekdaj je bila taktično dobro podkovana

Anamarija velja za preprosto dekle in po besedah Šolarja ni bila nikoli konfliktna, prej zabavna in sproščena. Rada je hodila na treninge in vestno trenirala. Kot je Anamarija že sama povedala, najbolj uživa v intervalnih treningih, najmanj pa na treningih za regeneracijo.

"Bila je živahno dekle, tako kot se vidi tudi na tekmah. Zelo mlada je bila taktično zelo dobro podkovana. Zagotovo lahko Za zmago je Anamariji čestitala tudi Katja Višnar. | Foto: Katja Višnar Za zmago je Anamariji čestitala tudi Katja Višnar. Foto: Katja Višnar računamo, da bo v prihodnje krojila vrh v svetovnem pokalu. Že lani je pokazala nekaj zelo dobrih nastopov, danes pa je pokazala, da moramo v prihodnje še kako računati na njo."

Uspe ji lahko tudi v prosti tehniki

Anamarija večje uspehe dosega v klasični tehniki. Šolar meni, da ima možnosti tudi v prosti tehniki, kjer je že nanizala nekaj dobrih rezultatov. Njen najboljši rezultat je 14. mesto iz  Švice v Val Mustairju.

"Njena prednost je zagotovo klasična tehnika, vendar menim, da je lahko tudi v prosti tehniki pride do vrhunskih rezultatov. Že letos je dosegla nekaj uvrstitev v četrtfinale, žal pa ji še ni uspel preboj med dvanajst najboljših tekmovalk."

 

 

Ne spreglejte