Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

2

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič tek na smučeh svetovni pokal

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 14.05

6 let, 7 mesecev

Slovenka, ki se je zelo dobro ujela z Italijanom

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

2

Anamarija Lampič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na olimpijski progi v Pjongčangu nas je v petek v šprintu z zmago razveselila Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh. Mlada tekmovalka nam je zaupala, da se še zdaj ne zaveda, kaj ji je uspelo.

Anamarija Lampič je v preteklosti s svojim talentom že opozorila nase. Pravi preboj ji je uspel na olimpijski generalki v Pjongčangu, kjer si je v klasičnem šprintu pokorila vso konkurenco in postala šele tretja slovenska tekačica na smučeh, ki ji je uspelo zmagati na tekmi svetovnega pokala – pred njo sta zmagali Vesna Fabjan in danes že športno upokojena Petra Majdič.

Anamarija Lampič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Ne želi razmišljati, kaj jo čaka doma

"Res sem vesela, da mi je to uspelo. Tega sploh nisem pričakovala. Cilj je bil finale, stopničke pa res ne. V bistvu se bom rezultata zavedala šele, ko bom prišla domov in ko me bodo vsi objeli, napadli …" nam je v smehu uvodoma zaupala 21-letna tekmovalka, ki sploh ne želi razmišljati, kaj jo čaka doma. Za Anamarijo namreč v ponedeljek pripravljajo sprejem v jahalnem centru kmetije Janhar.

Treba bo še veliko trenirati

Lampičeva se je zavedala, da lahko na progi največ pridobi v spustih, v katerih je, kot je sama poudarila, zelo dobra. To je skušala izkoristiti, kar ji je na koncu odlično uspelo, saj je na progi v Pjongčangu, ki velja za eno izmed težjih, zmagala z veliko prednostjo. "Preostala dekleta so govorila, da je bila proga v Sočiju zelo lahka, medtem ko je ta zares težka in bo treba še kar trenirati, da bomo lahko prihodnje leto prišli v Pjongčang in pokazali, da je tudi Slovenija močna država."

Zmaga v Pjongčangu je velika motivacija za prihodnje leto. | Foto: Katja Višnar Zmaga v Pjongčangu je velika motivacija za prihodnje leto. Foto: Katja Višnar

Ve, da konkurenca ni bila najmočnejša, a …

Nova slovenska junakinja je že od nekdaj veljala za velik talent in bilo je le vprašanje časa, kdaj ji bo uspel preboj med najboljše. Trenutno je njena prednostna disciplina klasični slog, a ve, da ji lahko ob dobrem dnevu uspe tudi v prostem slogu. Zadnji velik rezultat ji je dal nov zagon.

"To je zares dobra motivacija za prihodnje leto, se pa zavedam, da tukaj ni bila najmočnejša konkurenca. Želim si zares dobrega rezultata, tudi ko bodo prisotna vsa najboljša dekleta, da se enkrat tudi z njimi pomerim v finalu. To je moja velika želja."

Trener s pravo energijo Anamariji Lampič veliko scetuje tudi Katja Višnar. | Foto: Sportida Anamariji Lampič veliko scetuje tudi Katja Višnar. Foto: Sportida

Lani se je v slovenski reprezentanci zgodila sprememba, potem ko je trenersko dirigentsko palico prevzel italijanski trener Stefano Saracco. Z njim se je Anamarija zelo dobro ujela. "Prilagajava treninge, ko sem nekoliko bolj utrujena, ko je na sporedu težek trening, pa 'grizem'. Super je, že prvi vtis je bil dober, saj je vedno dobre volje in ima tisto pravo energijo, ki se potem prenaša na tekmovalce."

Poleg trenerja ji je v veliko pomoč tudi naša izkušena tekmovalka Katja Višnar, ki je na tisti tekmi zasedla šesto mesto. "Katja je naša mamica. Vseskozi nam svetuje, kaj moramo delati. Letos sem prvič z njo v sobi, kjer se lahko pogovarjava, in mislim, da se kar dobro ujameva in imava precej podoben značaj. Skupaj res delujeva dobro."

"Ko te zabije, te zabije"

Anamarija in Katja sta skupaj nastopili tudi na nedeljski ekipni tekmi. Sprva je kazalo na še en vrhunski rezultat, a je v zadnjem krogu Lampičeva popustila, tako da sta na koncu pristali na petem mestu.

"Že pred tekmo nisem bila najbolj spočita. Vem, da imam že od nekdaj malce slabšo regeneracijo, seveda pa je utrujenost prišla tudi od tiste tekme in vsega skupaj. Na žalost ni šlo, čeprav se mi je zdelo, da sva se sposobni uvrstiti na stopničke. Dala sem vse od sebe, ampak ko te zabije, te zabije," je povedala Medvodčanka, ki bo zdaj nekaj dni doma. Sledijo krajše priprave, svetovni pokal v Estoniji, nato pa vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Lahtiju. "Tam bo, kar bo," je dodala zmagovalka Pjongčanga.

Ne spreglejte