Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 10. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

2

Natisni članek

Meta Hrovat Žan Kranjec Žan Kranjec svetovni pokal Sölden

Petek, 26. 10. 2018, 6.00

5 let, 5 mesecev

PRED ZAČETKOM SMUČARSKE SEZONE

Optimistični slovenski klic: Vse lahko premagam!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

2

Žan Kranjec aare | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Zmage ali stopničk ne morem obljubiti, vem pa, da lahko vsakega premagam," pred söldenskim odprtjem sezone napoveduje najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, medtem ko Ana Drev vlogo prve slovenske veleslalomistke prepušča Meti Hrovat, a v smehu dodaja: "Na začetku. Med sezono se ne bom kar tako predala."

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Slovenskih smučarjev v četrtek popoldne ni bilo v družbi največjih alpskih reprezentanc, ki so v središču Söldna pred novinarji z vseh koncev sveta razkrivale svoje cilje pred začetkom nove sezone svetovnega pokala. Je bila pa zato zbrana šesterica (kot sedma se bo Ani Drev, Meti Hrovat, Ani Bucik, Žanu Kranjcu, Štefanu Hadalinu in Žanu Grošlju pridružila še Neja Dvornik), ki upa na odklon od vremenske napovedi in normalno izvedbo sobotno-nedeljskega veleslalomskega programa na ledeniku Rettenbach, v reprezentančnem hotelu ob obisku sedme sile dobro razpoložena.

Kranjec kot prvi adut

Sproščenost in dobra volja kot dokaz samozavesti? "Da," je prikimal Žan Kranjec, član veleslalomske elite, ki po trenerskih zagotovilih samozavest črpa iz kakovostnih treningov, kjer je imel kar nekaj primerjav z mednarodno konkurenco. "Vem, da sem napredoval. Smučam bolj stabilno in tehnično na višji ravni, predvsem pa tekmovalno že na treningih. S končno uvrstitvijo se nočem obremenjevati. Tudi o rezultatih se znotraj ekipe ne pogovarjamo. Ko pa me vprašajo drugi, priznam, da merim visoko. Ne skrivam, da so želja stopničke. To ni napoved, vem pa, da lahko premagam vsakogar," je odločen Kranjec, ki je bil predlani v Söldnu četrti.

Tina Maze 2013
Sportal Kraj veselja in tragedij: v nebo bodo zrli tudi ateisti

Z vremenom se ne obremenjujejo

Lani svojega ledeniškega dosežka ni nadgradil, saj je tekmo odpihnil orkanski veter. Tudi letos napoved ni najbolj obetavna, saj naj bi sončnemu petku sledil snežen in vetroven konec tedna. "To ni v naši moči, zato se s tem ne obremenjujemo," je vremensko debato v kali zatrl Štefan Hadalin, ki naj bi se v sezono podal s štartno številko 45, a tudi z jasno primerjavo na treningih. "Žan je zagotovo ena od najboljših mogočih primerjav. V pripravljalnem obdobju sem se mu večkrat tudi približal. Ne morem trditi, da mu redno lahko konkuriram, se mu pa približujem," poudarja Vrhničan, ki meri vsaj na uvrstitev v finale, s čimer bi vstopil v sezono stabilnega preskakovanja med obema tehničnima disciplinama. 

Meta Hrovat | Foto: Getty Images Meta Hrovat Foto: Getty Images "Meta, izvoli, toda …"  

Menjavanja disciplin pa že vrsto let ni več skrb izkušene Ane Drev, ki si v soboto obeta že svoj štirinajsti söldenski nastop. Priznava, da brez večjih rezultatskih pričakovanj, saj ima v nogah zaradi težav s kolenom le dobrih 20 dni na snegu. Povprečno naj bi smučar prebil vsaj 50 dni na smučeh. "Koleno ni v slabem stanju, saj sem se izogibala treningom na tej zahtevni podlagi. Za začetek sem v zaostanku, a v pričakovanem. Söldenska tekma je zelo zahtevna. Trudila se bom po svojih močeh. Ne vem pa, kam spadam," pravi Ana, ki nato ni oporekala oceni, da vloga prve veleslalomistke pripada Meti Hrovat: "Prosim le, da je ne obremenjujete preveč. Sporočam pa ji, da se, ko gre za vso sezono, ne predajam."

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn o novi poti: Kdo sem jaz brez smučanja?

Napad 

Kaj pa Meta? "Pred prvo tekmo se počutim tako, kot bi se morala. Na zadnjih treningih sem dobila želeno samozavest. Rada imam zahtevne proge, kakršna je ta, ki me čaka v soboto," odgovarja Kranjskogorčanka, ob kateri vsaj finale odkrito napada tudi Ana Bucik. "Na štartu četrtkovega treninga sem prvič začutila živčnost uvodne tekme. Ni kaj, vsi najboljši so zbrani v Söldnu. Čuti se, da se sezona začenja. Veselim se sezone. Spominjam se, da so me strašili pred to strmino. Da, je zahtevna, a se da napadati," pravi Novogoričanka.

Toni sailer in Hermann Maier
Sportal Avstrijsko smučanje na pragu novega spolnega škandala
Ilka Štuhec
Sportal Ilki Štuhec se leto po usodni nedelji smeji
Ne spreglejte