Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Elita se Petru Prevcu klanja in ga občuduje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peter Prevc zmagovalec svetovnega pokala | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Sanjske sezone Petra Prevca je konec. Z izvrstnimi dosežki se je slovenski šampion z velikimi črkami zapisal v zgodovino skakanja in konkurenci postavil visoko letvico, ki jim predstavlja poseben izziv.

Ko nekdo osvoji novoletno turnejo, postane svetovni prvak v poletih, se veseli velikega in malega kristalnega globusa kot najboljši v razvrstitvi poletov oziroma svetovnem pokalu, prekosi rekorde Gregorja Schlierenzauerja po številu zmag (15:13), osvojenih točk v svetovnem pokalu (2.303:2.083) in številu stopničk (22:20), je jasno, da pred teboj stoji šampion velikih razsežnosti.

Peter Prevc se je podpisal pod vse te dosežke in spisal popolno sezono, v kateri se mu je klanjal ves skakalni svet. Pohvali se lahko že z 21 zmagami v svetovnem pokalu, kar ga uvršča v elitno deseterico večne lestvice, na kateri je s 53 zmagami prvi Schlierenzauer.

 

Mnogi menijo, da mu je lanski izgubljeni boj s Severinom Freundom za veliki kristalni globus v domači Planici dal dodatne moči. Pred letom dni je imel namreč enako število točk kot Nemec (1.729), a zaradi manjšega števila zmag ostal brez velike lovorike.

Freund: Petrova sezona je za v knjige

Zato pa v tej sezoni Freund ni bil konkurenčen. Na koncu je za našim skakalnim šampionom zaostal debelih 813 točk. Že v Almatyju, ko je Prevc šest tekem pred koncem osvojil svetovni pokal, je v intervjuju za Sportal dejal, da sploh ni bilo vprašanje, ali ga bo Peter osvojil, ampak kdaj ga bo.

Severin Freund je Petru praktično celotno sezono gledal v hrbet. | Foto: Vid Ponikvar Severin Freund je Petru praktično celotno sezono gledal v hrbet. Foto: Vid Ponikvar

V Planici je še enkrat pogledal proti dosežkom našega skakalca: "Impresivna sezona. Mogoče ni začel sezone tako, kot je morda kdo pričakoval. Od Nižnega Tagila naprej je tekel in nismo ga mogli dohiteti. Nismo mogli priti na enakovredno raven, zato mu je postajalo lažje zmagovati. Sezona je za v knjige. Nekaj časa bo potrebnega, da se bo ta rekord morda preskočil."

Lani sem vam rekel, da ga bo v prihodnji sezoni osvojil z naskokom

Kako je dvigniti veliki kristalni globus visoko v zrak, dobro ve poljski skakalec Kamil Stoch, ki pa se je podviga veselil na sosednji Bloudkovi velikanki. Pred dvema letoma je postal veliki junak, takrat pa sta se za drugo mesto udarila Prevc in Freund, devet točk pa je imel več skakalec iz Selške doline.

Kamil Stoch je lani napovedoval veliko zmago Petra Prevca. | Foto: Vid Ponikvar Kamil Stoch je lani napovedoval veliko zmago Petra Prevca. Foto: Vid Ponikvar

"Ko dvigneš kristalni globus v Planici, je to nekaj prekrasnega. Sam sem neizmerno užival in lahko si predstavljam, kako se je Peter v tem trenutku počutil. Peter je bil v tej sezoni brez debate najboljši. Njegovi skoki so vrhunski, nič ga ne more vreči iz ritma. Lahko ga le občudujemo. Kristalni globus je osvojil na poseben način. Lani, ko ste slovenski novinarji v Planici spraševali o tem, kako je Peter za las izgubil kristalni globus, sem vam rekel, ne skrbite, saj bo Peter v prihodnji sezoni z naskokom najboljši. To se je tudi uresničilo," je povedal Stoch, ki ima očitno takšne sposobnosti kot Goran Janus, ki je v tej sezoni večkrat napovedal Petrove vrhunce in bil vselej uspešen.

"Nisem si mislil, da bo kdo premaknil dosežke Gregorja Schlierenzauerja"

Tretje mesto je v tej sezoni osvojil norveški skakalec Kenneth Gangnes, ki je prav tako spisal lepo zgodbo, potem ko je bil po dveh poškodbah kolena v preteklih letih praktično že odpisan. Zmagal je v domačem Lillehammerju in takrat stopil pred Prevca: "V tej zimi je neverjeten. Moč je dobil ob lanskem porazu, ko je imel s Freundom enako število točk in premalo zmag. Občudujem ga in spoštujem. Je pravi športnik. Poleti bomo morali delati, da ga bomo premagali. Morali bomo biti tudi pametni. Naslednjo sezono se bomo bojevali," je še dejal Gangnes.

  Stefan Kraft in Michael Hayböck bosta poleti iskala priključek k Petru Prevcu. | Foto: Vid Ponikvar Stefan Kraft in Michael Hayböck bosta poleti iskala priključek k Petru Prevcu. Foto: Vid Ponikvar

Junak predzadnje novoletne turneje Stefan Kraft je morda od te sezone pričakoval več, se pa je tudi sam večkrat vprašal, kako bi lahko preskočil slovenskega junaka. Zato pa že pogleduje proti naslednji sezoni, v kateri mu bo to predstavljalo cilj. "Takšni rekordi so posebni. Peter vedno pravi, da niso pomembni, vendar je videti, da so mu, glede na veselje, ki ga kaže po zmagah. Nisem si mislil, da bi lahko kdo premaknil dosežke Gregorja Schlierenzauerja. Vendar se je zgodilo," pravi Kraft in na vprašanje, kakšna motivacija je zanj Peter, z nasmeškom na obrazu odgovoril: "Imam velike načrte, da ga premagam."

"Petru se lahko le priklonimo"

Eden od rekordov, ki si ga Peter ne lasti, je svetovni rekord v poletih. Lani se je sicer kot prvi Zemljan vpisal v klub 250, kolikor je poletel v Vikersundu, vendar ga je nato dan pozneje preletel norveški letalec Anders Fannemmel. Čeprav si zadnji lasti ta mejnik, pa bi rad tudi na drugih skakalnicah kazal takšne predstave kot naš skakalec.

Anders Fannemel v Planici | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Peter je neverjetno dober skakalec. Njegova forma je na vrhunski ravni že vso sezono, tako da se mu lahko le priklonimo. Ne vem, kakšna je njegova skrivnost, da je tako dober. Rad bi jo vedel (smeh, op. p.). Lahko le povem, da ima popolno kombinacijo moči in elegance. Njegovi skoki mejijo na popolnost. Tako konstantne forme še nisem videl v svetovnem pokalu. Skušali se mu bomo približati v prihodnji sezoni, a bo zelo težko," je na najboljši mogoč način končal Fannemmel in dal vedeti, kako dominanten je bil 23-letni slovenski skakalec v sezoni 2015/16.

Ne spreglejte