Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
22.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

levi slalom

Petek, 9. 11. 2012, 22.10

3 leta, 11 mesecev

Odlična Tina Maze četrta in skupno prva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tina Maze je na slalomu v finskem Leviju osvojila odlično četrto mesto s 96 stotinkami zaostanka. Slavila je Maria Höfl-Riesch pred Tanjo Poutiainen. Do točk še Maruša Ferk.

Mazejeva je po uvodnem veleslalomskem zmagoslavju v Söldnu zadržala prvo mesto v skupnem seštevku in ima 150 točk, Höfl Riescheva na drugem mestu jih ima 124, Poutiainenova na tretjem pa 91.

"Tekma je bila kar se podlage in priprave proge tiče, zelo lepa, proga je bila res zelo dobra. Le zgornji del prve vožnje je potekal v delno vetrovnem vremenu in v zaviti postavitvi, zato ni bilo mogoče razviti večje hitrosti. V drugem je bila proga bolj šprinterska, kar mi je bilo zelo všeč. Takoj, ko sem videla postavitev in ko sem v prvi vožnji prebila led, ki je bil tokrat trši kot v veleslalomu, sem si za cilj zadala stopničke. To mi sicer ni uspelo, toda nekdo mora biti četrti in zadovoljna sem tudi s tem. To je moj najboljši slalomski začetek sezone v Leviju. Pri slalomu sem imela vedno nekaj več spoštovanja, mogoče celo preveč, ker je to zelo tvegana disciplina. Preveliko spoštovanje na prvi tekmi sem tokrat izgubila in v drugi vožnji sem resnično veliko bolj napadala ... Temperature so bile le malo pod ničlo, čeprav so na začetku tedna napovedovali -20 stopinj Celzija. Nič nismo želeli tvegati, zato smo en dan posvetili testiranju novih čevljev, ker je se plastična masa pri nizkih temperaturah obnaša drugače, kot pri višjih. Danes pa je vse potekalo normalno, poznam smuči in čevlje, lahko pa kakšno stvar ne glede na vse tudi izboljšamo," je pojasnila Tina Maze.

Avstrijska športnica leta Marlies Schild, prva favoritinja in lanska skupna slalomska zmagovalka, je odstopila že sredi prvega nastopa. Tako še vedno za zmago zaostaja za švicarsko legendo Vreni Schneider, ki vodi na lestvici slalomskih zmag s 34 prvimi mesti. Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa, ni nastopila. Zato pa je presenetila rojakinja Vonnove 17-letna Mikaela Shiffrin, ki je z dobre pol sekunde zaostanka (+0,54) po prvi vožnji zasedala tretje mesto. Pred njo sta bili le vodilna Tanja Poutiainen in Maria Höfl Riesch (+0,30), tretja v skupnem seštevku minule zime. Mazejeva je bila sedma, s to številko je tudi nastopila, za Schildovo pa je zaostaja točno sekundo.

Črnjanka je po drugem nastopu prevzela vodstvo, nato pa so za njo zaostali Avstrijki Nicole Hosp in Alexandra Daum ter tudi Švedinja Therese Borssen, četrta po prvem nastopu. Shiffrinovi je uspelo ubraniti prednost in je Mazejevo ugnala za 22 stotink. Höfl Riescheva, ki je imel pred dnevi težave s kolkom, je prvi del proge odpeljala nekoliko zadržano, v spodnjem delu pa povečala ritem in prevzela vodstvo s 74 stotinkami prednosti. Na startu je bila le še Poutiainenova, ki je na tem prizorišču zmagala že leta 2004, ko je ta mali laponski kraj severno od arktičnega kroga prvič gostil tekmo svetovnega pokala. Finki tokrat v nekoliko vetrovnem vremenu in v rahlem sneženju ni uspelo ponoviti uspeha izpred osmih let in je z več kot pol sekunde zaostanka za olimpijsko slalomsko zmagovalko končala na drugem mestu. Sedemindvajsetletna Höfl Riescheva je zmagala 24. v karieri.

Ula Hafner je svoj peti nastop v svetovnem pokalu, prejšnje je brez finalnih izidov opravila po dvakrat v Mariboru in Kranjski Gori, začela obetavno, saj je imela skoraj tri desetinke hitrejši vmesni čas od Maruše Ferk, vendar je v spodnjem delu naredila preveč napak, da bi si lahko zagotovila finalno vožnjo. Ferkovi je to, kljub nekoliko slabšem začetku, uspelo. Toda v drugi vožnji je napravila veliko napako, ki jo je stala boljše uvrstitve in je pristala na repu uvrščenih.

V nedeljo bo v Leviju še moški slalom, na katerem bodo nastopili tudi trije Slovenci Mitja Valenčič, Matic Skube in Miha Kürner. Nato se bo bela karavana preselila v ZDA in Kanado. Smučarke se bodo merile na tretjem prizorišču sezone v ameriškem Aspnu, kjer bo 24. novembra najprej veleslalom, dan pozneje pa še slalom.

Mazejeva se bo na nadaljevanje sezone pripravljala v Vailu, kamor potuje s Finske v nedeljo. O slalomski konkurenci pa je povedala: "Marija me je najbolj presenetila po vsem, kar se je dogajalo z njo v zadnjem času. Je dobro pripravljena in kljub poškodbam in zdravstvenim težavam dobro smuča. Prav tako nisem pričakovala odstopa Schildove."

Ne spreglejte