Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 5. 2014,
19.57

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valerio Ghirardi Tina Maze

Petek, 23. 5. 2014, 19.57

3 leta, 5 mesecev

Od paraolimpijcev k slovenski olimpijski prvakinji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po Juretu Hafnerju, Liviu Magoniju, Walterju Ronconiju in Mauru Piniju bo Tini Maze v vlogi trenerja v samostojni ekipi pomagal še italijanski strokovnjak Valerio Ghirardi.

"Čeprav je za nami le tridnevno skupno delo na treningu, je občutek dober. Vidi se, da gre za trenerja z veliko izkušnjami. Je zaupanja vreden mož," o novi trenerski desni roki šefa ekipe Andree Massija pripoveduje Tina Maze. In kdo je pravzaprav sivolasi Italijan, čigar ime so v Tininem taboru skrbno skrivali vse do petkove predstavitve spremljevalne ekipe?

Valerio Ghirardi je bil Massijeva želja že pred leti, a zaradi pogodbenih obveznosti in moralnih zavez do sodelavcev ni želel sprejeti izziva. V zadnjih letih je deloval v italijanski paraolimpijski reprezentanci, vseeno pa ima tudi bogato smučarsko biografijo v svetovnem pokalu. Deloval je v Španiji, največji pečat pa je pustil v domovini, kjer je bil trener ženske ekipe za hitri disciplini. Najbolj ga je zaznamovalo sodelovanje z nekdanjo svetovno prvakinjo Isolde Kostner.

Mazejevo in Massija je od nekdaj spoštoval

Ghirardi je Tino prvič videl že pred 14 leti. Kot pravi, je hitro opazil nadarjenost, a še bolj mu je v oko padla drugačnost. "V sebi ima nekaj, česar druge smučarke nimajo," pravi izkušeni strokovnjak, prepričan o tem, da lahko pusti pečat tudi v taboru najboljše slovenske športnice. "Veliko je osvojila, a pred njo je nova zgodba. Je velika šampionka, ki pa še ni rekla zadnje besede. Poskušal ji bom pomagati po najboljših močeh. Jasno, tudi v njenem smučanju so pomanjkljivosti, ki jih je mogoče odpraviti. Veselim se tega izziva. Najprej pa je najbolj pomembno, da si tekmovalka napolni baterije, tako da bo pripravljena za pravo delo na snegu," pravi Ghirardi.

Kaj pa pričakuje od sodelovanja z Massijem? "Že pred leti sem videl, da želi Tini vedno ponuditi nekaj več. Vselej si je zelo prizadeval za dobre pogoje in kakovostno delo. Številni sicer pravijo, da je zanj značilen težek značaj. Trdim, da to ni res. Z njim je preprosto sodelovati. No, jaz sem se odlično razumel tudi z Antejem Kostelićem in Karlom Ferhsnerjem, pa je okolica za oba trdila, da sta težavna. Kot kaže, imam dober občutek za pristop k ljudem," se je ob vprašanju o delu z vodjo ekipe nasmehnil izkušeni italijanski smučarski delavec.

Tini ni očital napak

Tudi Massi o novem sodelavcu govori z izbranimi besedami, pri čemer poudarja, da ni iskal zgolj strokovne podkovanosti, temveč tudi pozitiven značaj. Tudi zaradi tega si je za izbiro vzel nekoliko več časa. "To je človek, ki ve, kako se odvijajo stvari v svetovnem pokalu. Za nameček je po krajšem premoru lačen dokazovanja," je novinca v ekipi pozdravil Goričan, ki se je že na prvem treningu na ledeniku Kaunertal spogledal s serviserjem Andreo Vianellom in zadovoljno prikimal.

"Prvi stik na snežnem treningu je bil dober. Zanimivo ga je bilo gledati, ko je videl malenkostne tehnične težave v Tininem smučanju. Ni je popravljal. S tem je pokazal svojo inteligentnost. Trenerji, ki za dvigovanje svojega ega razkazujejo svoje znanje za vsako ceno, niso uspešni. Dober trener pa ve, kdaj tekmovalki kaj povedati," pravi Massi, ki po odhodu Nežke Poljanšek zdaj išče še rešitev za zapolnitev fizioterapevtske vrzeli.

Ne spreglejte