Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pokljuka svetovni pokal biatlon Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Teja Gregorin Miha Dovžan Tomaš Kos

Petek, 18. 12. 2015, 20.35

8 let

Obeta se zanimiv obračun Bauerja in Faka ter boj za nedeljski nastop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svetovni biatlonski pokal na Pokljuki ne poteka po slovenskih željah, nova priložnost za izboljšanje vtisa pa se ponuja s sobotnima zasledovalnima tekmama.

Po dveh tekmovalnih dneh jubilejnega, 20. svetovnega pokala na Pokljuki je najboljši dosežek uspel Klemnu Bauerju, ki je na četrtkovem šprintu zasedel 18. mesto. "Sem v dobri tekaški formi, ki se bo po mojem mnenju še dvignila, kar se izplača izkoristiti," pravi 29-letni reprezentant, ki bo v soboto štartal minuto in šest sekund za Nemcem Simonom Schemppom, zmagovalcem letošnjega pokljuškega šprinta.

Jakov Fak v lov na Klemna Bauerja in nedeljski skupinski štart

Posebej motiviran bo na 12,5-kilometrskem zasledovanju tudi prvi zvezdnik slovenske izbrane vrste Jakov Fak, ki je v četrtek zasedel 36. mesto. Poskušal bo kar se da zmanjšati izhodiščno minuto in 31 sekund zaostanka za Schemppom, poseben izziv pa bo zanj tudi interno reprezentančni obračun z Bauerjem.

"Ja, bo," je bil Fakov kratek odgovor na vprašanje, če bo lovljenje reprezentančnega kolega zanj posebna motivacija. "Jaz bom šel na polno. Nekaj bo že," je zasledovalni napad napovedal Fak, ki se bo v smučino podal 25 sekund za Bauerjem in 20 pred tretjim slovenskim predstavnikom Miho Dovžanom, ki se je sploh prvič v karieri uvrstil na zasledovalno tekmo.

Miha Dovžan prvič na zasledovanju

Medtem ko bo Dovžan lahko užival v zanimivi tekmi, ki omogoča bolj neposredno merjenje moči s slovitimi tekmeci, pa bosta Bauer in Fak poskušala izkoristiti še zadnjo priložnost, da Sloveniji na domači tekmi priborita nedeljski nastop, ko sta na Rudnem polju na sporedu preizkušnji v skupinskem štartu. Nanj se uvrsti 25 najboljših posameznikov v skupnem seštevku svetovnega pokala in še pet najboljših iz šprinta in zasledovanja.

Bauer v skupnem seštevku zaseda 37. mesto, Fak 38., zato po prvem kriteriju nimata možnosti za nastop, a glede na to, da so najboljši v skupnem seštevku in najbolje uvrščeni na prvih dveh pokljuških tekmah lahko eni in isti posamezniki, obstaja možnost, da si vendarle priborita nedeljski nastop. Ta ni prav velika, a dokler je, ne bo nihče metal puške v koruzo. "Bomo videli. Težko je reči. Za zdaj nimam neke podlage za optimizem," je bil ob tem vprašanju previden Fak.

Teja Gregorin pred misijo nemogoče

Pred precej težjo, domala nemogočo nalogo je edina slovenska predstavnica na sobotnem zasledovanju, Teja Gregorin. Po šprinterski tekmi v ciljni areni sploh še ni bila prepričana, da bo v soboto sploh nastopila, a je nazadnje končala na 48. mestu, s čimer se je vendarle uvrstila na zasledovanje. "Napad na polno, seveda!" je njena taktika za zasledovanje. "Štartala bom bolj iz ozadja, poskušala se bom bolj zbrati na strelišču. Tekaško gre, kolikor v tem trenutku lahko, upam pa na kakšen napredek kot na primer v Hochfilznu," je še povedala reprezentantka, ki se bo poskušala prebiti v ospredje, a za kakšen res vrhunski dosežek je preprosto predaleč od najboljših.

Za Francozinjo Marie Dorin Habert, ki bo sobotno tekmo odprla, namreč zaostaja debelo minuto in 54 sekund.

Nedeljski nastop slovenske tekmovalke je bolj kot ne znanstvena fantastika. Gregorinova v skupnem seštevku namreč zaseda 45. mesto, da bi si pravico nastopa v skupinskem štartu priborila skozi zasledovanje, pa bi morala prikazati eno najboljših predstav v sezoni, če ne kar karieri. Tega po lastnih besedah v tem trenutku ni sposobna, a upanje vendarle obstaja. Pa čeprav neznatno.

Tomaš Kos verjame, da je imel Jakov le slab dan

"Kar se streljanja tiče, smo se nekako stabilizirali, vprašanje je le, kako bo tekma potekala po fizični plati. Močno verjamem, da je imel Jakov le slab dan, da se je nekaj zgodilo in bo v tekaškem delu boljše," je po prvih dveh dneh tekmovanj povedal reprezentančni trener Tomaš Kos in priznal, da ima Fak letos nenavadno težavno sezono: "Res je, na začetku je imel težave s streljanjem in je bil v tekaškem delu soliden, zdaj se je obrnilo. Popravil se je v strelskem in padel v tekaškem delu. Načeloma ne bi smelo biti nič narobe, se pa v tem trenutku ne da nič kaj dosti popraviti. Smo v tekmovalnem pogonu in časa ni."

Nekaj se dogaja, je svojim tekmovalkam in tekmovalcem pritrdil Kos, ki ga po pokljuških tekmah čaka nekaj raziskovanja, kje so vzroki za slabšo formo, ob tem pa je izpostavil Klemna Bauerja, za katerega je prepričan, da se mu bo forma še naprej dvigovala.

Ne spreglejte