Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lindsey Vonn

Torek, 13. 3. 2012, 12.39

8 let

Ob Vonnovi tokrat Kröll ali vendarle še zadnjič Cuche?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko je lastnica ženskega globusa za zmago v smukaški razvrstitvi že znana, pa bo v moški konkurenci odločitev padla na zadnji tekmi, pred katero je v najboljšem položaju Klaus Kröll.

Michael Walchhofer in Didier Cuche sta si razdelila zadnjih sedem smukaških globusov. Ko je Avstrijec karavani svetovnega pokala pomahal v slovo, se je zdelo, da ima Švicar pot do že petega globusa odprto. Vmes je napovedal, da se bo v Schladmingu poslovil od tekmovalnega smučanja, premamila ga ni niti bogata Headova nagrada za novo kitzbühelsko zmago. Pred zadnjo tekmo ima res priložnost za slovo v velikem slogu, a vendarle ne bo sam odločal o svoji usodi. Avstrijec Klaus Kröll ima namreč kar 48 točk prednosti. Ob Švicarjevi zmagi bi torej Kröll napad odbil s tretjim mesto. Če bi bil Cuche drugi, bi bilo dovolj za avstrijsko zmagoslavje že sedmo mesto, medtem ko pa bi s tretjim ali četrtim mestom železni Švicar globus obranil le, če bi ob tem Kröll ostal brez točk. Vsi te scenariji ne vključujejo Beata Feuza, ki za svojim rojakom zaostaja za pičle tri točke. Vodilni smučar svetovnega pokala bi z vsako uvrstitvijo pred rojaka (med top 10) skočil pred njega, nekoliko težja pa bo njegova pot do samega vrha. Z zmago bi do globusa prišel le, če bi bil Kröll slabši kot četrti. Če bi bil drugi, zmagal pa ne bi Cuche, bi moral biti za sanjski švicarski scenarij Kröll slabši kot deveti.

Na edinem uradnem treningu je od kandidatov za globus daleč največ pokazal Cuche. S 2912 metrov dolgo progo je opravil v času 1:50,70 in za kar devet desetink prehitel Francoza Dominika Parisa na drugem mestu, manj kot sekundo pa je zaostal le še Avstrijec Hannes Reichelt. Njegov rojak Kröll je bil petnajsti (+2,16), Feuz dvajseti (+2,91), mesto za njim pa je pristal edini Slovenec Andrej Šporn.

Matematike pa že lep čas ne potrebujemo za ugotavljanje najboljše smukačice sezone. To bo namreč še peto zaporedno sezono postala Lindsey Vonn, ki bi lahko zapeljala tudi s proge in ob tem gladko slavila zmago tako v smukaškem kot tudi skupnem seštevku svetovnega pokala. Bolj oster bo boj za srebro in bron. Maria Höfl Riesch, Elisabeth Görgl in Tina Weirather so namreč združene v pičlih devetih točkah, medtem ko pa vse ostale zaostajajo preveč za boj za odličja. Med njimi tudi Tina Maze, ki pa je bila na treningu dobro razpoložena, saj je postavila četrti čas. Najhitrejša je bila sicer njena soimenjakinja Weiratherjeva. Slabe tri desetinke je za njo zaostala Julia Mancuso, tretja je bila Vonnova. Maruša Ferk je z zaostankom 3,60 pristala na 16. mestu.

Zadnja smuka sezone bosta na sporedu v sredo.

Ne spreglejte