SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob Myhrerjevem zmagoslavju Slovence znova reševal Valenčič

4

termometer

Andre Myhrer je dobil slalomsko preizkušnjo 51. Pokala Vitranc, ki sta jo zaznamovala tudi odstop Marcela Hirscherja in osmo mesto Mitje Valenčiča.

Najboljši slovenski slalomist zadnjih let Mitja Valenčič se je znova znašel v vlogi moža, ki na kranjskogorski tekmi brani čast domače reprezentance. Po točkovni ničli v veleslalomu in petih neuspešnih naskokih na finale je bil namreč znova osamljeni slovenski finalist, podobno kot lani, ko je bil sicer šesti, pa je svojo nalogo tudi tokrat dobro opravil. Z osmim mestom je dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev v Podkorenu in celo četrto v karieri, vseeno pa v ciljni areni ni skrival jeze, saj je vedel, da je imel na pladnju še precej več. Po dvanajstem mestu v prvem teku je namreč ob drugem soočenju s pomladno progo napadel na vso moč, bil odlično na poti, nato pa na ciljni strmini storil eno večjo in še eno manjšo napako, ki sta mu preprečila ritmičnost ter odvzele nekaj dragocenih desetink. Njegov zaostanek za tretjim mestom je na koncu znašal natančno štiri desetinke, kolikor je prav gotovo ''pustil'' na strmini. ''Jezen sem. Ob korektnem spodnjem delu bi nedvomno pridobil kar nekaj mest. Vseeno vem, da sem tokrat storil vse, kar je bilo v moji moči. Iz štartne hišice sem se pognal z veliko odločnostjo. Skušal sem napadati, a se mi v strmini ni izšlo. Ni bilo prave hitrosti. Škoda,'' je po tekmi ugotavljal edini Slovenec s kranjskogorskimi točkami, ki je storil tudi velik korak proti končnemu cilju sezone, to pa je status prvokategornika. ''Občutek se je vrnil. To sem čutil že na zadnjih treningih. S temi mislimi se bom selil tudi v finale v Schladming. Vem, da se lahko kosam z najboljšimi,'' je dejal Valenčič in v isti sapi hvalil razmere na progi ter s tem posredno čestital tudi organizatorjem.

Nad pripravo tekmovalne proge pa se prav gotovo ni pritoževal niti Šved Andre Myhrer. V prvem teku je s pridom izkoristil prvo štartno številko in vodil, v popoldanskem delu tekme pa so mu razmere omogočale dovolj konkurenčne razmere za nastop, s katerim je odbil napade zasledovalcev, med katerimi sta bila najbolj odločna izkušeni Italijan Christian Deville in junak novega rodu ter pravi specialist za Kranjsko Goro Alexis Pinturault. Na koncu je za skoraj pol sekunde ugnal prvega zasledovalca in se veselil svoje tretje zmage v karieri. ''To je klasična tekma, na kateri so v preteklosti zmagovali velikani. Lep dan! Že na štartu sem imel dober občutek. Večji del sezone smučam na visoki ravni, a mi pogosto ni uspelo združiti dveh dobrih voženj. Tokat se mi je posrečilo. Veseli me, da imam celo priložnost za osvojitev malega globusa. Napadal bom iz ozadja,'' je z nasmeškom pripovedoval 29-letni Šved. Nasmešek pa se je verjetno že po prvem teku prikradel tudi na obraz Švicarja Beata Feuza, ki je kranjskogorske nastope po pričakovanjih končal že po veleslalomu. Razlog za njegovo zadovoljstvo je namreč odstop Marcela Hirscherja, s katerim bijeta ostro bitko v boju za veliki kristalni globus. Mladi Avstrijec je s proge zapeljal že pred sklepnim delom prvega teka, potem ko je po nespretnem vhodu v zavoj povozil vratca. ''To se dogaja. To je šport. Nisem vesel, a hkrati toliko realen, da bom lahko dvignil glavo in nastopil v Schladmingu, kjer me boste morda videli že v suerveleslalomu,'' je spodleteli napad na vrh komentira Hirscher, ki je ob tem izgubil tudi pomembno bitko v boju za slalomski globus. Hrvat Ivica Kostelić je bil namreč tokrat šestnajsti in ima pred zadnjo tekmo 50 točk prednosti, Myhre pa ima na svojem računi še 16 točk manj.

Boji za globus se bodo nadaljevali prihodnji teden, zgolj prek malih ekranov pa jih bo spremljala glavnina slovenske reprezentance. Pred slalomom seveda nihče ni pričakoval senzacije, ki bi denimo Maticu Skubetu še prinesla preboj v Schladming, kjer bodo slovenske barve branili Tina Maze, Maruša Ferk, Andrej Šporn in Valenčič, vseeno pa so mnogi upali na vsaj kakšno točko. A Skube je bil tokrat odločno prepočasen, Patrick Jazbec, Miha Kürner, Žan Kranjec in Mišel Žerak pa so odstopili. ''Fantje so se na progo podali pogumno. Proga je bila res dobro pripravljena, a pri naših številkah se je res težko prebiti naprej. Večina je nabirala izkušnje, Skube pa bi moral bolj pritisniti na plin,'' je črto pod deseti slalom sezone potegnil trener tehnične vrste Marko Jurjec, ki bo del ekipe poslal tudi na ponedeljkov veleslalom evropskega pokala v Podkorenu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin