SiolNET. Sportal Zimski športi
3,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kaj čaka Ilko Štuhec?

Novi koraki smukaške kraljice

3,68

termometer

Fizioterapija, treningi z dvigovanjem trupa, sedeče metanje medicinske žoge, delo z elastikami, vaje z oporo na komolcih … Vse to, resda še zelo daleč od zasneženih prog, zapolnjuje urnik poškodovane smučarske šampionke Ilke Štuhec.

V smučarski sezoni 2017/18 bo Ilka Štuhec zgolj gledalka. V smučarski sezoni 2017/18 bo Ilka Štuhec zgolj gledalka. Foto: Sportida

Po prvotnem načrtu bi morala Ilka Štuhec danes piliti slalomsko formo ter nato v soboto v Leviju dokazati, da je desetletje po naslovu mladinske svetovne prvakinje v njej ostalo še dovolj ritmike med količki za približevanje desetemu mestu iz letošnjega Maribora. Po rezervnem načrtu bi bile njene misli predvsem pri hitrih disciplinah in pripravi na smukaški začetek sezone v Lake Louisu, kjer bi se podala na pot branjenja malega globusa.

A Štajerkin vsakdan je bolj krut. Uveljavlja načrt C, ki ga ni bilo niti v najbolj nezaželenih sanjah. Pol meseca po nesrečnem padcu na treningu v Pitztalu, pri katerem si je strgala križno vez, in enajst dni po rojstnodnevni operaciji kolena v Baslu, kjer si je dokončno priznala, da je sezona 2017/18 zanjo končana še pred pravim začetkom, je na začetku dolge in zanjo žal že poznane rehabilitacijske poti. Sledi ustaljenim praksam, ki jih narekujejo tovrstne poškodbe, ob tem pa posluša svoje telo.

Čas za drugačne treninge

"Ne bomo prehitevali dogodkov," so iz Ilkinega tabora sporočili takoj po poškodbi. Tega se držijo. Vseeno je urnik svetovne smukaške prvakinje vse prej kot prazen. Imela je zgolj tri dni počitka, sicer pa redno obiskuje fizioterapevtsko vadbo, za katero skrbi Darja Kramberger, priznana fizioterapevtka, s katero je Štuhčeva sodelovala že pri hudi poškodbi leta 2008, nato pa v trenažnem procesu pobudo prevzema še kineziologinja Anja Šešum.

"Med vsemi v ekipi je nastali položaj najbolje sprejela prav Ilka. Že vse od začetka je bila umirjena, sprijaznjena z resničnostjo in pozitivno usmerjena. Seveda, prišli bodo tudi slabi dnevi, slaba volja … A pri Ilki to vedno zelo hitro mine. Ko se recimo dnevno voziva na treninge, ni slabe volje. Še več, volja je podobna kot pred tem, le da vaje, žal, niso tako dinamične. Poleg tega pa ji je ta poškodba že tako poznana, da ve, kaj jo čaka," pripoveduje Šešumova, stalna članica Ilkine spremljevalne ekipe, ki poudarja, da je vesela odličnega sodelovanja s fizioterapevtko. "Celotnemu procesu to daje dodatno širino. Vse se dogaja v enem prostoru in zelo sistematično."

Anja Šešum ostaja tesno ob Ilki Štuhec. Anja Šešum ostaja tesno ob Ilki Štuhec. Foto: Mediaspeed

Prava kondicija po osmih tednih

"Nova vez je najbolj občutljiva od šestega do osmega tedna. Če se preveč nategne, je lahko potrebna tudi nova operacija. Tega seveda ne želi nihče," opozarja Anja Šešum, ki je pripravila improviziran trening. Poudarek je na izometričnih vajah in vajah zaprte kinetične verige. Glavni cilj je pridobiti polno gibljivost poškodovane noge, s čimer se ukvarja Krambergerjeva.

"Gre za vaje, s katerimi se izogiba položajem, ki bi v tem trenutku preveč obremenjevali sprednjo križno vez. Če tega ne bi počela, bi izgubila preveč mišične mase in bi imela nato velike težave pri vračanju. Ob tem ohranja tudi mišično maso v desni nogi, še najmanj pa je zadržkov pri delu z zgornjim delom telesa. Zdi se mi, da je na tej ravni celo močnejša, kot je bila," pravi Šešumova.

In kaj vse vključujejo Ilkini treningi? "Dvigovanje trupa, sedeče metanje medicinske žoge, delo z elastikami, vaje z oporo na komolcih in podobno," odgovarja diplomirana kineziologinja, ki verjame, da bo nova vez bolj stabilna po osmih tednih. Šele nato se bodo lahko pogovarjali tudi o zahtevnejših kondicijskih treningih, medtem ko o datumu testne vrnitve na smuči v taboru druge smučarke pretekle sezone še ne želijo špekulirati.

Ilka Štuhec Foto: Sportida

V Leviju vse nared za slalomski ples

Brez Ilke, ki se bo vrnila šele v sezoni 2018/19, pa se bo ob koncu tedna v Leviju začela slalomska sezona. Slovenske barve bo na Finskem branila sedmerica. V soboto se bodo med količke podale Ana Bucik, Meta Hrovat, Maruša Ferk in Klara Livk, na štartu nedeljske moške preizkušnje pa bodo Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Žan Grošelj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 114
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin