Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2012,
12.01

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak SP v biatlonu Klemen Bauer Janez Marič

Petek, 9. 3. 2012, 12.01

4 leta, 2 meseca

Norvežani zlati, Slovenci brez Faka nemočni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Martin Fourcade je na zadnjem streljanju zatajil in Norveška je za zlato moško štafetno kolajno prehitela Francijo. Slovenija je brez obolelega Jakova Faka zaostala več kot štiri minute (14.).

Slovenska moška štafeta je bila po nastopu Klemena Bauerja peta, nato je Janez Marič grešil, Vasja Rupnik in Peter Dokl pa sta bila prepočasna na progi. Tako je slovenska četverica - zaradi bolezni je manjkal svetovni prvak Jakov Fak - z zaostankom štirih minut in 19 sekund na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojila 14. mesto. Na prejšnjem svetovnem prvenstvu so bili denimo osmi. V slovenskem taboru upajo, da bo Fak okreval do nedelje, ko ga čaka tekma s skupinskim štartom.

Ole Einar Björndalen je s slabim streljanjem Norveško po prvi predaji postavil v nemogoč položaj. Bili so šele 19. A zaostanek ni bil tako velik in pred zadnjo predajo je bil Emil Hegle Svendsen v igri za zlato kolajno. Na strelišču je bil brezhiben. V leže je ujel Martina Fourcada, v stoje pa ga je prehitel, sa je Francoz dvakrat popravljal. Zlata kolajna je tako šla na Norveško. Francija je ciljno črto prečkala 30 sekund za njimi. Tretji so bili Nemci, ki so pred domačimi navijači zaostali 53 sekund.

"S tem nastopom sem nekako izpolnil svoj osebni cilj, torej opraviti s streljanjem brez obiska kazenskega kroga in s čim manj popravki. V začetku sem poskušal malo raztegniti skupino, ker sem se dobro počutil v smučini. Vsekakor je bil to tudi še dodaten preizkus pred tekmo s skupinskim štartom, kjer bom nastopil v nedeljo. Sneg, ki je padel preko noči in današnje visoke temperature so spet nekoliko poslabšali pogoje na progi, zato je bilo kar naporno," je v cilju povedal Klemen Bauer.

Faka je v zadnji predaji nadomestil Dokl, ki slovi kot najboljši strelec ekipe, pa je vendarle moral obkrožiti kazenski krog in končal tekmo na 14. mestu. "Od zadnjega streljanja Jakova v mešani štafeti sem prepustil strelski primat njemu in mi naslov niti ne pripada več. Nekoliko nepredvideno sem dobil priložnost za ta nastop, kjer se je v streljanju leže lepo izšlo, stoje pa sem moral pač več tvegati. Štirje tekmovalci so bili pred menoj že na strelskih mestih, zato sem tudi sam pohitel, da bi na račun hitrega streljanja pridobil kakšno mesto. Tudi s popravljalnimi streli mi ni uspelo podreti vseh tarč, zato je bil kazenski krog neizbežen," je ugotavljal Peter Dokl.

"Pri takšnem razpletu do zadnje predaje, bi tudi Jakov danes težko nadoknadil več kot morda za osmo mesto. Pohvaliti gre Klemna, ki je opravil svojo predajo po pričakovanjih. Redko se je do sedaj izognil kazenskemu krogu, tokrat pa pozitivna predstava, kar mu bo prav gotovo pomagalo tudi na skupinskekm štartu. Janez in Vasja sta tarnala nad zdravjem, zato gre razumeti njun tekaški del. Peter je na ležečem streljanju prikazal zelo dobro predstavo, stoje pa je tvegal in postrelil tarče v pičlih sedemnajstih sekundah, kar je rezultiralo v več popravkih kot običajno in celo s kazenskih krogom. S tem nismo izgubili praktično nič, resda pa nismo v tisti situaciji tudi nič pridobili. Glede na vse tekme, kjer smo bili nekajkrat fantastični, odlični ali zelo dobri, je to prvi ponesrečen nastop. Mora pa biti jasno, da smo menjali najboljšega tekmovalca z najslabšim, zato so se tudi naše možnosti na stavnicah že pred tekmo precej poslabšale. Kar nas mora zanimati za naprej, je predvsem vprašanje, ali se bo lahko Jakov pozdravil in nastopil v nedeljo," je komentiral glavni trener Uroš Velepec.

Na sobotni tekmi ženskih štafet 4 x 6 km ob 15.15 uri slovenskih predstavnic ne bo na štartu, kot je žal že praksa v letošnji sezoni.

Ne spreglejte