Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 11. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

1

Natisni članek

Anže Semenič Bor Pavlovčič Tilen Bartol Jernej Damjan Domen Prevc Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 19. 11. 2020, 4.00

3 leta, 5 mesecev

Slovenski skakalci pred začetkom sezone

"Ni panike"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

1

Jernej Damjan | Jernej Damjan še lovi formo za morebitni nastop na tekmah svetovnega pokala. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jernej Damjan še lovi formo za morebitni nastop na tekmah svetovnega pokala.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V petek se bo s kvalifikacijami začela nova sezona smučarskih skakalcev. Na Poljsko od prvokategornikov nista odpotovala Domen Prevc in Jernej Damjan, sedmerica potnikov pa bi se rada izkazala že na samem uvodu.

"Kot prvo si želim, da tekme sploh bodo. Forma je malce slabša. Čez poletje sem bil kar na dosti dobri ravni. Sezona je zelo dolga. Marsikaj se lahko zgodi. Poleti sem dobro skakal. Zdaj malce slabše. Glede na mojo zgodovino mi začetki sezon niso bili pisani na kožo, razen kakšnih svetlih izjem," je ob pogledu na začetek skakalne zime dejal najstarejši v slovenski A reprezentanci Jernej Damjan, ki je tako, kot je to praksa v zadnjih letih, treniral po svojem programu, zaradi slabše forme pa bo izpustil uvod v sezono.

Od prvokategornikov ne bo na prizorišču prve tekme v Visli, kjer bosta v soboto in nedeljo ekipna ter posamična preizkušnja, niti Domna Prevca. Tudi pri njem je nekako v navadi, da na začetku sezone ni pravi. Napake iz preteklih let se mu ponavljajo in nato v zadnjih trenutkih lovi formo.

Peter Prevc
Sportal "Nekaj želim narediti in ne hoditi siten ter brez volje"

Domen priznava: Fantje bolje skačejo

A jo bo moral kmalu ujeti, saj bo njegov osrednji cilj na sporedu že od 10. do 13. decembra. Takrat bodo v Planici na Letalnici bratov Gorišek potekali boji za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih. Glavni trener Gorazd Bertoncelj mu je dal nekaj kredita in mu pustil vrata odprta, da se ob izboljšanju ravni skokov uvrsti v ekipo, četudi pred tem ne bo nastopil na nobeni tekmi svetovnega prvenstva. Vendarle spada med najboljše slovenske letalce.

Domen Prevc še ni tam, kjer si želi in bi moral biti, da bi dobil vstopnico za odhod na tekmo svetovnega pokala. | Foto: Sportida Domen Prevc še ni tam, kjer si želi in bi moral biti, da bi dobil vstopnico za odhod na tekmo svetovnega pokala. Foto: Sportida

"Nisem tam, kjer želim biti. Fantje bolje skačejo. Enostavno je to. Malce se bom še lovil z opremo. Smuči nisem naštudiral," pravi najmlajši od bratov Prevc.

Zato pa so na Poljsko že odpotovali Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Bor Pavlovčič in Anže Semenič.

Jaka Hvala
Sportal Slovo od skokov je bilo neizbežno, zdaj uživa v povsem drugačnem svetu

Lanišek ima lepe spomine na Vislo

"Trenutno so skoki na kar dosti visoki ravni. Upam, da jih bom prenesel v Vislo in naprej. Rad bi še kaj dodal. Vzdušje v ekipi je super. S fanti se odlično razumemo. Zdaj bomo verjetno malce manj skupaj, ker se bomo morali držati vseh ukrepov," je razložil Bartol, ki je leta 2016 na preizkusu Letalnice bratov Gorišek poletel kar 252 metrov, a ob svojem poizkusu padel. Na uvodu v sezono bi si rad z dobrimi nastopi zagotovil mesto na domačem svetovnem prvenstvu v poletih.

Anže Lanišek ima dobre spomine na lansko Wislo, kjer je bil drugi. | Foto: Sportida Anže Lanišek ima dobre spomine na lansko Wislo, kjer je bil drugi. Foto: Sportida

Poleg Prevca in Zajca se v Visli veliko pričakuje od Laniška, ki je v pretekli zimi naredil ogromen preskok. Na tem prizorišču se je lani veselil drugega mesta, po diskvalifikacijah pa stopil na zmagovalni oder tudi v Ruki - 3. mesto.

Stephan Leyhe
Sportal Nekaterim so zagodle poškodbe, drugim forma

Prvi kitarist reprezentance se spogleduje s stopničkami

"Raven skokov je kar na visoki ravni. Potrebne so še nekatere korekture. Sicer pa ni za odkrivati tople vode. Lepo mirno moram delati vse do tekme. Drese in smuči sem preučil. Ni panike," pravi Lanišek.

Žiga Jelar je optimističen pred začetkom sezone. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žiga Jelar je optimističen pred začetkom sezone. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pozitivno presenečenje drugega dela pretekle sezone oziroma bolj zaključka je bil Jelar. Na drugi tekmi v Lillehammerju je skupaj z Zajcem stal na zmagovalnem odru, z drugim mestom pa je prišel do najboljšega rezultata v karieri. Adut prvega kitarista slovenske reprezentance bo zagotovo sproščenost: "S poletjem sem zelo zadovoljen. Mislim, da smo dobro delali. Forma se dviguje. Pripravljeni smo na zimsko sezono. Idealen scenarij bi bil, če bi jo začel tam, kjer sem jo končal. S to mislijo sem odpotoval v Vislo. V sezoni si želim kakšnih stopničk več."

Timi Zajc
Sportal V mislih se mu prikazuje planiški sijaj

Spored v Wisli

Petek

18.00, kvalifikacije skoki Wisla

Sobota

16.00, ekipna tekma skoki Wisla

Nedelja

16.00, posamična tekma skoki Wisla
Ne spreglejte