Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
18.03

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

biatlon svetovni pokal Östersund Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Rok Tršan Lenart Oblak Miha Dovžan

Sreda, 2. 12. 2015, 18.03

1 leto, 1 mesec

Neuničljivi Björndalen na vrhu, Jakov Fak pogorel na strelišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši biatlonci so se v Östersundu na Švedskem pomerili na individualni, 20-kilometrski preizkušnji. Zmagal je 41-letni norveški as Ole Einar Björndalen.

"Kralj biatlona" Björndalen je prišel še do 95. zmage v svetovnem pokalu, z brezhibnim strelskim nastopom je bil za 27 sekund hitrejši od Nemca Simona Shemppa, ki je bil na strelišču nenatančen enkrat, in 38 sekund od Rusa Alekseja Volkova (tudi on je zadel vseh 20 tarč).

"Moja daleč najboljša tekma po dolgem času. Seveda je vedno lepo biti prav na vrhu stopničk, še posebej, če veš, da je od zadnjega takšnega uspeha minilo nekaj let. Na štartu sem se počutil odlično, zmotil me ni niti veter na zadnjem streljanju," je po zmagi dejal presrečni Norvežan, ki je v svetovnem pokalu nazadnje zmagal pred štirimi let, je pa na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju osvojil zlato v šprintu.

Fak pogorel na strelišču Jakov Fak je danes boljšo uvrstitev na najdaljši, 20-kilometrski biatlonski preizkušnji pustil na strelišču, s sedmimi zgrešenimi streli in sedmimi minutami pribitka se tokrat pač ni mogel bojevati z najboljšimi. Za Björndalnom je zaostal osem minut in štiri sekunde, zasedel je 78. mesto.

Najbolje uvrščeni Slovenec je bilKlemen Bauerna 36. mestu, za zmagovalcem je zaostal štiri minute in 32 sekund (zgrešil je štiri strele), drugi najboljši je bil mladiMiha Dovžan (+5:17,0/1) na 47. mestu, pred Faka pa sta se uvrstila tudiRok Tršan (+7:02,6/3) na 67. inLenart Oblak (+7:36,8/3) na 73. mestu.

"Ta prva tekma je za večino kar najtežja"

"Po eni strani je kar čudež, da sem sploh bil na štartu po tisti bolezni. Moram biti vesel, da sem na taki ravni v tem času, to me zelo veseli. Seveda nisem pričakoval, da bom že na začetku v najboljši možni formi. S treningi sem resno začel šele sredi oktobra, kar je premalo, da bi bil boljši. A s tekmami bom prišel do višje ravni, stvari se bodo popravile," je povedal danes najboljši slovenski tekmovalec.

"Ta prva tekma, ki je tu vsako leto, je za večino kar najtežja. Proga je res zelo zahtevna, potem svoje doda še ta skandinavski sneg, ki ni hiter, tu so še vetrovne razmere, tako da gre za eno najtežjih tekem sezone že takoj na začetku. Je pravi izziv za tekmovalce. Zadeve sem se lotil previdno, štartal nekoliko počasneje, nato pa sem napel več moči. Na šprintu pa ne bo taktiziranja, tam gre 'na polno' od štarta do cilja," je še dodal.

"Škoda za Jakova, da je zgrešil takoj na začetku" Glavni trenerTomaš Kos je ocenil nastope svojih varovancev: "Bauer je pokazal, kar trenutno lahko. Bil je soliden nastop, zdi se mi, da je naredil, kar je sposoben. Škoda za Jakova, da je zgrešil takoj na začetku. Morda so bili na začetku tudi malo slabši pogoji, proga je bila hitrejša za višje številke. Njegovo streljanje je bilo morda malo živčno, ni bil dovolj sproščen, na tretjem streljanju je sicer bil, na zadnjem pa mu zopet ni šlo. Miha si zasluži veliko pohvalo, naredil je zelo dobro tekmo. Morda je imel malo sreče, ker je štartal v zadnji skupini, a to ne pomeni, da ni dobro nastopil. Za prvi nastop v svetovnem pokalu moramo biti zelo zadovoljni."

Ne spreglejte