Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
11.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

Rok Marguč

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 11.14

5 let, 2 meseca

Nesrečni Marguč še vedno čaka na operacijo. Kje se je zapletlo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Rok Marguč | Rok Marguč je v kvalifikacijah svetovnega prvenstva staknil identično poškodbo kot pred olimpijskimi igrami v Vancouvru: zlom dlančnice na desni roki. Teden dni po poškodbi še vedno čaka na operacijo. | Foto STA

Rok Marguč je v kvalifikacijah svetovnega prvenstva staknil identično poškodbo kot pred olimpijskimi igrami v Vancouvru: zlom dlančnice na desni roki. Teden dni po poškodbi še vedno čaka na operacijo.

Foto: STA

"Upam, da me bodo čim prej operirali, da začnem rehabilitacijo in morda ujamem vsaj zaključek sezone," je teden dni po poškodbi, ki jo je staknil v prvi kvalifikacijski vožnji paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu v Park Cityju, že nestrpen Rok Marguč, ki se je poškodoval v najbolj neprimernem trenutku. Po tem, ko je skoraj dva dneva potoval na prvenstvo, in po tem, ko mu je prvo kvalifikacijsko progo prevozil z drugim najhitrejšim časom oziroma prvim v svoji skupini.

Rok Marguč, ki je že prejšnji torek, dan po zlomu dlančnice v desni roki, odpotoval proti Sloveniji, je računal, da bo operiran že prejšnji četrtek, a so zaradi pomanjkanja anesteziologov poseg prestavili. Iskal je rešitve na Hrvaškem ali v Avstriji, a se tudi to ni izšlo, zdaj upa, da bo, če bo le vse po sreči, operiran vsaj danes. K temu je pripomogel predvsem sponzor Zavarovalnica Triglav, kjer se trudijo, da mu uredijo termin pri zasebniku.

Tim Mastnak Žan Košir
Sportal Udarec za Marguča, ki z zlomljeno dlančnico zaključuje prvenstvo, deskarje čaka še paralelni slalom

Dvaintridesetletni Celjan bi rad čim prej začel rehabilitacijo. Azijsko turnejo (Pjongčang v Južni Koreji in Secret Garden na Kitajskem) je že odmislil, zdaj upa, da bo ujel vsaj marčevski zaključek sezone v švicarskem Scuolu in Winterbergu v Nemčiji.

"Bolj kot nad tem, da na svetovnem prvenstvu nisem dobil medalje, sem razočaran nad tem, da sem zaradi poškodbe ostal brez šestih tekem. Letos sem bil, vsaj v kvalifikacijah, res hiter, zato mi je še toliko bolj žal, da tega nisem še bolj izkoristil," je povedal Marguč, ki je letos najboljše predstave prikazal na Rogli, kjer je bil tretji. To so njegove prve stopničke na domačem prizorišču.

Januarja se je na Rogli veselil tretjega mesta. | Foto: Jurij Vodušek/Sportida Januarja se je na Rogli veselil tretjega mesta. Foto: Jurij Vodušek/Sportida

Ve, kaj ga čaka

Marguč je identično poškodbo in to na isti roki utrpel že mesec dni pred olimpijskimi igrami v Vancouvru v Kanadi leta 2010. "V roki imam še vedno dva vijaka, ki držita kosti, zdaj je kost počila nad vijakoma. Doma še vedno hranim tudi opornico, ki jo lahko tudi zdaj uporabljam," se je namuznil Marguč in potrdil pregovor, da po sedmih letih, no, v tem primeru devetih, vse prav pride.

Poleg konstantnih bolečin je poškodba zelo nepraktična tudi pri vsakodnevnih opravilih, na deskanju pa je najbolj nadležna pri zapenjanju smučarskih čevljev in pri odrivu s štarta.

Tim Mastnak SP Park City
Sportal Kakšna predstava! Tim Mastnak je novi svetovni deskarski podprvak!

Pa tako dobro je kazalo

Marguč je včeraj prek družbenih omrežij Ilki Štuhec čestital za novi naslov svetovne smukaške prvakinje, zraven pa dopisal: "Vedel sem, da boš zmagala. Tisti pogled." Je tudi njegov pogled na štartu prve kvalifikacijske vožnje paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu izdajal zmagovalno miselnost?

Marguč ima v domači vitrini že štiri kolajne s svetovnih prvenstev, tudi zlato iz Kanade.  | Foto: Vid Ponikvar Marguč ima v domači vitrini že štiri kolajne s svetovnih prvenstev, tudi zlato iz Kanade. Foto: Vid Ponikvar

"Počutil sem se dobro, tudi sama proga mi je bila zelo všeč. Motilo me je le to, da po obsežnem sneženju ni bila dovolj dobro pripravljena. Tudi pred tekmo na Rogli je snežilo, pa so organizatorji progo pripravili tako, kot se šika," je bil kritičen do organizatorjev.

Po poškodbi, za katero še vedno ne ve, ali jo je staknil pri stiku z vratci ali naritim snegom, ni vedel, ali naj bruha ali naj se zjoka. Tako močne so bile namreč bolečine, a je kljub temu stopil na štart druge kvalifikacijske vožnje. "Ni bilo druge. Imel sem najboljši čas na prvi progi, bila je tekma svetovnega prvenstva, logično, da sem stisnil zobe."

Rok Marguč | Foto: STA , Foto: STA ,

Takoj je vedel, za kaj gre

Pravi, da je takoj vedel, za kako hudo poškodbo gre. "Ko sem videl, da mi v roki škrta, da se mi kosti premikajo in da me grozno boli," je opisal še kako vidne in čutne simptome.

Pred štartom druge vožnje je vzel protibolečinsko tableto, a proge mu ni uspelo odpeljati tako, da bi zadostovalo za napredovanje v izločilne boje, ki jih je Margučev reprezentančni kolega Tim Mastnak pozneje oddelal z odliko in osvojil naslov svetovnega podprvaka.

Tim Mastnak Park City 2019
Sportal "Če se zdaj ne bomo veselili, kdaj sploh?" #intervju

"K sreči je bila zdravstvena ambulanta kar na smučišču, kjer so potrdili moje sume. Zdravniki so celo predlagali, naj poskusim odpeljati še slalom, ki je bil na sporedu v torek, a je bilo to nemogoče, zato niti nisem poskušal. Nemogoče, še po tednu dni me močno boli."

Rok Marguč | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida

Potovalna odisejada

Težave so se za Marguča začele že na poti proti ZDA. "Letel sem iz Münchna proti Torontu, in ker je letalo imelo tri ure zamude, bi mi sicer uspelo ujeti letalo za Los Angeles, a bi tam moral ostati kar dva dneva, saj potem nisem imel letala za Salt Lake City. Zato sem prvič prenočil že v Torontu in nato naslednji dan prek Denverja odletel proti prizorišču prvenstva. Potoval sem dva dneva, no, moja prtljaga pa še precej dlje," se je zdaj, ko je vsa potovalna saga že zdavnaj za njim, z nasmeškom ozrl na tiste dni.

Ne spreglejte