Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
18. 11. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

Natisni članek

nordijska kombinacija Tomaž Druml

Sobota, 18. 11. 2017, 9.55

6 let, 4 mesece

Tomaž Druml

Nesojeni slovenski reprezentant: Težave s srcem so bile prevelike

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55
Tomaž Druml | Foto Sportida

Foto: Sportida

Tomaž Druml, zdaj že nekdanji nordijski kombinatorec, je dolga leta nastopal za avstrijsko reprezentanco. V letošnji sezoni je želel nastopiti za slovensko reprezentanco, a se je zaradi zdravstvenih težav odločil, da bo smuči postavil v kot.

Tomaž Druml je koroški Slovenec, ki je doma iz Bistrice na Zilji. Nekaj let je v nordijski kombinaciji uspešno tekmoval za avstrijsko reprezentanco, saj se je v svoji karieri devetkrat uvrstil med najboljšo deseterico, bil pa je tudi dvakratni mladinski svetovni prvak.

Ko so se mu zaradi rezultatske krize v avstrijski reprezentanci odpovedali, je dobil možnost nastopa za Slovenijo. Na pripravah na novo sezono so se pojavile še zdravstvene težave, srčna aritmija, zato se je odločil, da bo končal športno kariero. "Težko je bilo, ampak odločitev je padla, tako da se bo treba lotiti nečesa drugega," je uvodoma povedal naš sogovornik.

Tomaž Druml | Foto: Sportida Foto: Sportida Slab spanec, glavoboli …

"Že prej sem imel težave s srcem, ampak poleti med pripravami se je stanje poslabšalo. Imel sem občutek, da nekaj ni v redu, zato sem šel znova na zdravniške preglede. Slabo sem spal imel sem glavobole, nisem se dobro regeneriral. Vsak trening je bil zame huda muka. Zdravniki so ugotovili, da moje srce ne prenaša visokih obremenitev, kar pomeni, da ne morem več tekmovati na najvišji ravni. Lahko bi še tekmoval, vendar maksimalno na 85 odstotkih svojih zmogljivosti," nam je razkril Tomaž.

Tomaž Druml ne bi bil prvi Avstrijec, ki bi nastopil pod slovensko zastavo. V preteklosti sta za Slovenijo nastopila alpska smučarja Bernhard Knauss in Josef Pepi Strobl.

Denar ni vse

29-letni Korošec meni, da ima slovenska reprezentanca pred seboj svetlo prihodnost. Pravzaprav ne vidi velike razlike med avstrijsko in slovensko reprezentanco. Veliko zaslug za to pa pripisuje Mitji Oraniču, glavnemu trenerju slovenske reprezentance.

Koroški Slovenec v pogovoru z direktorjem SZS Francijem Petkom. | Foto: Sportida Koroški Slovenec v pogovoru z direktorjem SZS Francijem Petkom. Foto: Sportida

"Mitja ta šport zelo dobro pozna in spremljal je, kako se je nordijska kombinacija spremenila v zadnjih letih. Dobro ve, kako je treba pristopiti k treningu. Pravzaprav ni velike razlike med slovenskimi in avstrijskimi treningi. Seveda je pri avstrijski reprezentanci na voljo več denarja, ampak denar v športu ni vse. To sem tudi sam ugotovil … Mitja dobro ve, kaj je dobro, malo sem mu pomagal tudi s svojimi izkušnjami. Ekipo bom spremljal tudi v prihodnje in jim  poskušal pomagati. Na ta način bi se rad zahvalil ekipi, da sem imel sploh možnost z njimi trenirati in da bi lahko nastopal za Slovenijo."

Na prihodnjih olimpijskih igrah bi Slovenci lahko imeli zelo močno ekipo Na Otoku je dokončal študij okoljskega menedžmenta in tehnologij. | Foto: Instagram/Getty Images Na Otoku je dokončal študij okoljskega menedžmenta in tehnologij. Foto: Instagram/Getty Images

Tomaž, ki je pred kratkim v Londonu dokončal študij okoljskega menedžmenta in tehnologij, je skozi letošnje poletje dobro spoznal slovenske tekmovalce, tudi tiste najmlajše. Videl je, da imajo velik potencial.

"Ugotovil sem, da imajo dovolj moči in vzdržljivosti, malo morajo izpiliti le še tehniko. Treba je gledati nekoliko bolj dolgoročno, ampak menim, da bi na prihodnjih olimpijskih igrah Slovenci lahko imel zelo močno ekipo."

Ne spreglejte