Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
17. 10. 2020,
17.37

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Klemen Bergant Meta Hrovat svetovni pokal Sölden Žan Kranjec Žan Kranjec

Sobota, 17. 10. 2020, 17.37

3 leta, 6 mesecev

Žan Kranjec pred začetkom nove sezone

Neporavnani računi Žana Kranjca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Žan Kranjec | Žan Kranjec je pred prvo tekmo sezone dobro razpoložen. | Foto Sportida

Žan Kranjec je pred prvo tekmo sezone dobro razpoložen.

Foto: Sportida

Po sobotnem šestem mestu Mete Hrovat, ki ga je Kranjskogorčanka sprejela z mešanimi občutki, bo v nedeljskem drugem dejanju odprtja smučarske sezone v Söldnu (10.00 in 13.15) Žan Kranjec med osrednjimi kandidati za prvih sto točk.

"Od štirih tekmovalcev sem prav jaz potegnil najkrajši konec," je ob slovesu od Kranjske Gore, kjer se je ob prvem valu epidemije novega koronavirusa pred sedmimi meseci predčasno končala sezona, dejal Žan Kranjec. Dejstvo, da sezone ni kronal s prvo kolajno ali nemara celo malim kristalnim globusom, ga je podžgalo že v poletnih pripravah. Prvi obrok neporavnanih računov pa bo skušal najboljši slovenski alpski smučar zadnjih sezon poravnati že ob prvi priložnosti, torej na nedeljskem ledeniškem veleslalomu na Rettenbachu nad Söldnom. Tam je bil v zadnjih dveh izvedbah četrti in tretji, to pa so tudi uvrstitve, ki sicer še zdaleč niso samoumevne, a mu glede na tradicionalno dobro pripravljenost in nesporno znanje tudi pripadajo.

Vloge enega od favoritov se 27-letni Bukovčan zaveda, čeprav ga ta ne obremenjuje. Sledi namreč svoji tekmovalni miselnosti, v kateri je rezultat vedno le posledica izvedbe in ne zakoreninjen cilj. Ni pa skrivnost, da je ob vseh izstreljenih nabojih ponoven skok na stopničke povsem realen. "Prva tekma je vedno manjša uganka, a dvomim, da so se razmerja moči v preteklih mesecih kaj bistveno spremenila," razmišlja Kranjec, prepričan o tem, da je kljub drugačnemu obdobju med dvema sezonama storil korak naprej. Tako na fizični kot smučarski ravni, čeprav je jasno, da so na tej razvojni stopnji napredki precej manj izraziti kot v letih prebijanja.

Zadnje treninge je s trenerjem Klemnom Bergantom, reprezentančnim sotekmovalcem Štefanom Hadalinom in povratnikom v smučarsko delavnico Matjažem Požarjem, ki je po zdravstvenih težavah Lojzeta Debelaka ponovno prevzel vlogo serviserja, opravil v Schnalstalu in Söldnu. Ključni izziv je bil priklic tekmovalne nabrušenosti s poudarkom na določnosti že vse od skoka iz štartne hišice. "Vsako vožnjo sem poskušal odpeljati na čim višji ravni. Iskal sem dobre občutke, predvsem pa poskušal v vsaki vožnji pokazati maksimum," pripoveduje "Kranjo".   

V soboto bo nastopil s šartno številko 6. | Foto: Sportida V soboto bo nastopil s šartno številko 6. Foto: Sportida Na zadnjih štirinajstih veleslalomih svetovnega pokala se Žan le enkrat ni uvrstil med najboljšo deseterico. To je bilo prav na zadnjem veleslalomu pretekle sezone v Hiterstodru, ko je po trinajstem mestu slekel rdečo majico vodilnega veleslalomista in pred odpovedjo zadnjih dveh preizkušenj zdrsnil na nehvaležno četrto mesto. Od prve kolajne v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala so ga ločile pičle štiri točke. To je po eni strani dokaz njegove kakovosti, po drugi strani pa tudi ostrosti konkurence, ki hitro kaznuje zdrse.

"Imel sem dovolj časa, da 'predelam' lansko sezono. To je zdaj zaprto poglavje. Sem še bolj samozavesten kot lani. Sem blizu. Imam možnosti za najvišja mesta, morda celo za globus. Tudi motiv je velik," proti štartu nove sezone, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo, pogleduje Kranjec in dodaja: "Osnovni cilj je, da vsako vožnjo odpeljem po svojih najboljših zmožnostih. V tem primeru bom zanesljivo konkurenčen, končni rezultat pa seveda ni odvisen le od mene."

Prva v tekma po italijanskem okusu

Spomnimo, sobotni ženski veleslalom je dobila Italijanka Marta Bassino, ki je vodila že po prvi vožnji, na koncu pa je ohranila 14 stotink prednosti pred rojakinjo ter branilko malega in velikega kristalnega globusa Federico Brignone. Ob odsotnosti Mikaele Shiffrin se je na tretjo stopničko povzpela Slovakinja Petra Vlhova.

Status prve slovenske veleslalomske violine je potrdila Meta Hrovat, ki je po zadržanem prvem nastopu v drugo postregla z večjo mero sproščenosti in napadalnosti, kar je na koncu zadostovalo za šesto mesto ob visokem zaostanku 2,47. "Ponosna sem, da po prvi vožnji nisem obupala," je po četrtem najboljšem veleslalomskem dosežku kariere, ki je dobra popotnica za samostojno pot, dejala Hrovatova.

Mešani občutki so na 21. mestu prevevali tudi Ano Bucik, medtem ko pa je Tina Robnik po 12. času prve vožnje v drugo odstopila.

Mikaela Shiffrin
Sportal Smučarska imena, ki jih velja podčrtati
Meta Hrovat
Sportal Slovencem koronska vstopnica za ledeniško uverturo
Sportal Mitja Kunc: Nikoli ne veš, na katero pot te usmeri življenje
Zlata lisica Maribor veleslalom
Sportal Zlata lisica in Vitranc tudi na posodobljenem koledarju
Ne spreglejte