Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2024,
7.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 25. 2. 2024, 7.44

2 meseca, 1 teden

Ne bi se mu (še) bilo treba posloviti, a ima odlično osnovo za zaključni spektakel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77
Peter Prevc | Peter Prevc je v soboto stal na zmagovalnem odru. | Foto Reuters

Peter Prevc je v soboto stal na zmagovalnem odru.

Foto: Reuters

Verjetno se Petru Prevcu še danes zjutraj smeji po izjemni soboti, ko je na letalnici Heini Klopfer stopil na oder za zmagovalce in zaostal le za rojakom ter sostanovalcem Timijem Zajcem. Verjetno se je kdo vprašal, čemu se bo konec sezone sploh poslovil. Si pa slovenski šampion s takšnim skakanjem oziroma letenjem tlakuje pravi poligon za slovo pred polnimi tribunami v Planici.

Timi Zajc
Sportal Izjemno: dvojna slovenska zmaga v Oberstdorfu! #video

Zadnje stopničke Petra Prevca na navadnih skakalnicah na posamičnih tekmah za svetovni pokal segajo v 9. marec 2020, ko je zmagal v Lillehammerju, nato je bil v družbi najboljših treh le še na letalnicah.

Leta 2022 se je dvakrat veselil na odru za zmagovalce v domači Planici, potem ko je bil drugi in tretji. Zadnjič je na oder za zmagovalce na posamičnih tekmah stopil včeraj na letalnici v Oberstdorfu, kjer je bil od njega boljši le Timi Zajc.

Če bi slednjega vprašali, ali bi prepustil zmago kapetanu slovenske reprezentance, bi se najverjetneje kar strinjal s tem. Peter mu je vendarle podelil veliko nasvetov, zadnje obdobje pa sta sostanovalca v sobah in se, kot je povedal Timi, družita tudi izven skakalnega prizorišča.

Na sobotni tekmi svetovnega pokala na letalnici Heini Klopfer v Oberstdorfu je bil drugi in se je s Timijem Zajcem veselil dvojne slovenske zmage. | Foto: Guliverimage Na sobotni tekmi svetovnega pokala na letalnici Heini Klopfer v Oberstdorfu je bil drugi in se je s Timijem Zajcem veselil dvojne slovenske zmage. Foto: Guliverimage

Čeprav je najstarejši od bratov Prevc zablestel na letalnici Heini Klopfer, je jasno, da se bo ob koncu sezone poslovil. Pa se je včeraj verjetno marsikateri ljubitelj skokov vprašal, čemu je tako glede na to, da mu še uspe preboj na zmagovalni oder. Povrhu vsega je 12. skakalec zime - nazadnje je bil boljši v sezoni 2019/20, ko je bil na koncu osmi.

A je nepreklicen zaključek kariere že napovedal v začetku februarja. Poslovil se bo pred polnimi tribunami na Letalnici bratov Gorišek, kjer je leta 2016 dvignil visoko v zrak pokal najboljšega v tisti sezoni, ob tem pa imel ob sebi še zlatega orla za zmago na novoletni turneji, zlato medaljo s svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu in mali kristalni globus za skupno zmago v razvrstitvi za polete.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc z odličnim finalnim skokom znova poletel na stopničke #video

In ker je po duši letalec in ker mu domača Planica ustreza, se lahko dobre uvrstitve nadeja tudi za zaključek kariere. Kaj bi bilo lepše, kot da bi se poslovil na zmagovalnem odru. Pot do morebitnega takšnega slovesa si je tlakoval v soboto na letalnici v Oberstdorfu, na kateri bo imel danes novo lepo priložnost za vrhunski dosežek. Generalko pred prihodom v Planico pa bo imel nato še na letalnici v Vikersundu, kjer je leta 2015 kot prvi človek na svetu poletel 250 metrov in bil en dan svetovni rekorder.

Ne spreglejte