Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
21. 3. 2014,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica skoki Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Kamil Stoch Severin Freund

Petek, 21. 3. 2014, 12.17

8 let

Navdušila oba Prevca, Slovenci z rekordom, Stoch do zadoščenja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premierna tekma na novi Bloudkovi velikanki je bila prava poslastica. Petru Prevcu je pripadla tretja stopnička odra za zmagovalce. Petkov junak je postal Severin Freund, skupni pa Kamil Stoch.

Skakalce je tokrat oviral veter v hrbet, a tistih najboljših to ni pretirano zmedlo. Znova smo na vrhu videli znane obraze, ki so gospodarili v tej sezoni. Med njimi je bil tudi Peter Prevc. Po prvi seriji je za eno mesto zaostajal za stopničkami, v drugo pa z drugim rezultatom pridobil eno mesto in se veselil desetih stopničk v sezoni svetovnega pokala.

Pred finalom je imel naš skakalni junak celo boljše izhodišče od Severina Freunda, s katerim se potegujeta za končno drugo mesto. Nemec je tudi v drugo skočil do rekorda skakalnice, če gledamo le tekme v svetovnem pokalu, potem ko je pristal pri 137,5 metra. Nihče ga ni več prehitel do konca, na slovensko žalost pa se je med Prevca in Freunda vrinil najboljši po prvi seriji Anders Bardal. Nemec je tako pridobil dodatne točke v boju za drugo mesto in ima pred zadnjo tekmo enajst točk prednosti.

Freund je imel tudi obakrat bistveno bolšje razmere od Prevca, kar je bil dodaten razlog za to, da si je prislužil 1,8 točke prednosti, ki jo je imel po koncu tekme, medtem ko je Bardala prehitel za vsega 0,3 desetinke. Prevc je denimo dobil kar 31,5 pribitka za veter, Freund le 13,1 točke. Nekoliko večjo naklonjenost je imel prav tako pri sodnikih. Zlasti pri prvem skoku, ko je slabše pristal, a bil dobro ocenjen.

"Tekma je bila zelo napeta, saj so bile razlike zelo majhne. Veter nam je pihal od zadaj, a so ga merilci uspeli oštevilčiti. Dobil sem več kot 30 točk pribitka za moja skoka, le Schlierenzauer je imel še slabše razmere. Še k sreči, da imamo vetrno izravnavo … Vesel sem, da sem stopil na stopničke pred domačimi navijači," je po tekmi povedal starejši od bratov Prevc.

Cene Prevc do premiernih točk, slovenski rekord zdaj znaša sedem

Poljak Kamil Stoch je s četrtim mestom tokrat ostal brez stopničk, a je danes postal tudi uradno veliki zmagovalec svetovnega pokala. Njegova prednost v skupni razvrstitvi je prevelika, da bi ga lahko kdo sploh ogrozil na zadnji tekmi, tako se zasluženo veseli velikega kristalnega globusa.

Za dodatno slovensko veselje sta pred nekaj več kot osem tisoč navijači poskrbela tudi Robert Kranjec in Cene Prevc. Izkušenejši slovenski skakalec je imel v drugi seriji šesti rezultat in se povzpel s 24. na 6. mesto, kar je zanj spodbuden podatek, zlasti ker ima poškodovano koleno. Mlajši od bratov Prevc je z dvema konstantnima skokoma prišel na odlično 16. mesto in se veselil premiernih točk v svetovnem pokalu.

Slovenski rekord – prvič sedem skakalcev med dobitniki točk – so ovekovečili še Nejc Dežman, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš in Robert Hrgota.

Ne spreglejte