Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
11. 7. 2014,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vanessa Mae SZS Jurij Žurej

Petek, 11. 7. 2014, 12.06

8 let

Nauk afere Vanessa Mae: smučarji, konec je!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Epilog afere Vanessa Mae ne bo vplival le na sestavo vodstva slovenskih smučarskih reprezentanc, temveč pošilja jasen signal tudi tekmovalcem in tekmovalkam, ki so se udeleževali sumljivih tekmovanj.

Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora in odbora, bo moral v doglednem času predlagati novega vodjo alpskih disciplin. Aktualni prvi mož reprezentanc Vlado Makuc se je namreč znašel na seznamu tistih smučarskih delavcev, proti katerim je bila zaradi sodelovanja na spornih januarskih tekmah na Krvavcu, na katerih je Vanessa Mae dosegla olimpijsko normo, v obliki sklepov izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije izrečena kar štiriletna prepoved delovanja pod okriljem zveze.

Makuc sicer vztraja, da kot sodnik na tekmi ni mogel vplivati na vse nepravilnosti ob prijavi tekmovalk in posredovanju rezultatov na sedež Mednarodne smučarske zveze, a se je med kaznovanimi – skupaj z Borutom Hrobatom, Matjažem Goltezom in Tugom Marinčkom – znašel zaradi objektivne odgovornosti na tekmi, na kateri so bile, kot je zapisano v sklepu komisije, ki se je ukvarjala s tem primerom, "organizirane kršitve pravil in določb ter popolne zlorabe zaupanja in škodovanja ugledu SZS".

O obliki in časovnem terminu prekinitve sodelovanja s SZS se bo Makuc v ponedeljek pogovoril z direktorjem zveze Jurijem Žurejem. Ta dolgoletnemu sodelavcu zveze priznava korektnost in uspešnost v vlogi vodje panoge, a vztraja, da je sklepe IO SZS treba izvršiti. "Izvršilni odbor ne nalaga časovnih rokov, zato dopuščam možnost krajšega predhodnega obdobja, deloma tudi zaradi tega, ker ne gre za neposredno osebno odgovornost, temveč za objektivno odgovornost," dan po naznanitvi prvega epiloga afere Vanessa Mae pripoveduje Žurej.

Svarilo preračunljivim smučarjem

IO SZS se je v četrtek javno zavezal, da bo naredil vse za zaščito tekmovalk, ki so pomagale pri razjasnitvi vročega primera, direktor Žurej pa je ob tem izpostavil tudi pokončno in moralno držo smučark, ki niso želele sodelovati v "kuhinji na Krvavcu".

Direktor v isti sapi zavrača tudi očitke o tem, da skuša biti smučarska zveza v tem primeru bolj papeška od papeža. Javna smučarska skrivnost namreč je, da se je v preteklih sezonah večje število slovenskih alpskih smučarjev in smučark, tudi tistih z zajetno kilometrino v svetovnem pokalu, na posebna vabila organizatorjev udeleževalo tekem v pregovorno manj razvitih smučarskih državah, kjer so kot po pravilu zaostajali za precej manj uveljavljenimi smučarji in jim tako posredno omogočali kopičenje točk za lestvico Mednarodne smučarske zveze. Tudi takšne tekme nosijo priponko suma prirejenih, v smučarskih krogih pa krožijo govorice, da so smučarji, podobno kot na Krvavcu, za svoje nastope prejemali plačila.

"Verjemite mi, da komisija, ustanovljena zaradi tekem na Krvavcu, ni govorila le o Vanessi Mae. Tako je bila ena od zavez tudi, da se naredi konec nešportnim manevrom v našem športu. Smučarjem in smučarkam naj bo torej jasno, da je konec igric in nešportnega vedenja. Minili so časi, ko je lahko nekdo storil vse, kar je želel, jo odnesel brez posledic in se celo čudil, ko mu je kdo kaj očital," je jasen Žurej.

Tretji tek

Žurejeva komisija je svoje delo sicer končala, zdaj pa bo primer Vanessa Mae obravnavalo še častno razsodišče SZS, deloma pa se utegnejo določeni deli afere znajti tudi v sodni dvorani. Komisija je namreč odkrila sume zlorabe oziroma neupravičene uporabe imena in oznake SZS.

Ne spreglejte