Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
18. 3. 2015,
21.03

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund Anders Fannemel Rune Velta rekord

Sreda, 18. 3. 2015, 21.03

8 let, 2 meseca

Naredite prostor: prihajajo Prevc, Freund, Fannemel …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letalnica bratov Gorišek je v sredo prestala prvi preizkus in je pripravljena na najboljše letalce na svetu. Slovenija kakor tudi ves skakalni svet sta v pričakovanju ekstremnih poletov.

Z nestrpnostjo odštevamo minute, da se bo v Planici vse skupaj začelo. Ob 9. uri bosta najprej dva skoka za trening, nato pa bodo kvalifikacije za petkovo posamično tekmo. Od takrat bo vse v znamenju boja za veliki kristalni globus med Petrom Prevcem in Severinom Freundom. Nemec ima pred našim skakalcem 94 točk naskoka, a se lahko na zadnjih dveh tekmah še veliko zgodi.

Danes pa bo v ospredju druga pesem. Z velikimi očmi bomo pogledovali, kaj premorejo skakalci oziroma koliko manevrskega prostora dopušča prenovljena Letalnica bratov Gorišek. Rekord 251,5 metra je znamka, ki je v očeh svetovne javnosti, v Vikersundu jo je februarja postavil Norvežan Anders Fannemel, ki je našemu Prevcu en dan po njegovem uspehu in premiernem poletu 250 metrov prevzel naziv rekorderja.

"V sredo na preizkusu je bilo super. Letalnica je bila na ravni, kot mora biti. Super je pripravljena. Najlepša je od vseh treh, ki so narejene. Najprej se leti majčkeno višje, da se skakalci ne mučijo, potem pa jih pri 180 metrih res lepo ujame. V sredo še nismo videli kakšnega asa, kot so Prevc, Fannemel, Rune Velta ali Freund. Ko bodo poleteli najboljši, bomo videli, kako vse skupaj deluje v spodnjem radiusu," je dejal vodja tekmovanja sklepnega dela svetovnega pokala Jelko Gros.

Če smo že v sredo videli ekstremno daljavo …

Na uradnem odprtju prenovljene Letalnice bratov Gorišek smo lahko videli 27 poletov, nato pa so skakanje končali, saj je bila v smučini voda. Organizator je vedel, da se bo to zgodilo, saj so imeli v načrtu, da jo pripravijo do prvega uradnega treninga, tako da bo danes vse tako, kot mora biti.

Prvi, ki se je preizkusil na planiškem in slovenskem ponosu, je bil Rožle Žagar. Njega je doletela čast uvodnega poleta. Pristal je pri 169 metrih. Najdlje je poneslo Ernesta Prišliča, ki ima z 227 metri nov osebni rekord.

Zdaj je čas, da se predtekmovalci umaknejo zvezdnikom, ki bodo poskušali pričarati neverjetne naslednje štiri dneve.

Če smo že v sredo videli tako ekstremno daljavo, jo lahko pričakujemo tudi danes, ko bo v dolini pod Poncami vladala termika. Ta povzroči vzgonski veter, ki omogoča ekstremne daljave. Danes bodo imeli skakalci očitno veliko naklonjenost tistega tam zgoraj.

Ne spreglejte