Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

1

Natisni članek

Matjaž Polak Goran Janus Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Jurij Tepeš Robert Kranjec Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Naporni dnevi za Petra Prevca in druščino, ki je postala manjša

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

1

Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V slovenski skakalni reprezentanci so se po nekoliko slabši sezoni zgodile spremembe. V A-ekipi je po novem le šest skakalcev, vse skupaj pa se je zdaj bolj zaostrilo. Spremembe je vpeljal tudi kondicijski trener Matjaž Polak, ki ga skakalci v zadnjem obdobju verjetno niso ravno najraje videvali, saj so bili treningi naporni.

Za razliko od pretekle sezone so slovenski skakalci začeli priprave nekoliko pozneje. Prvi razlog, da je prišlo do zamika, je pozen zaključek zadnje sezone, ki se je končala povsem ob koncu marca.

Datum, ko so začeli s skupnimi treningi, je bil 3. maj. Glavni trener Goran Janus je že ob koncu sezone naznanil spremembo v številu A-reprezentantov, ki jih je zdaj le še šest. Sicer ima status prvokategornika tudi Domen Prevc, a bo še naprej treniral pod vodstvom Gorazda Bertonclja, ki ima pod seboj na novoustanovljeno mlado A-ekipo – v njej so Tilen Bartol, Žiga Jelar, Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič, ki so bili letos na mladinskem svetovnem prvenstvu v Park Cityju na ekipni tekmi zlati.

Vse skupaj se je zaostrilo

Domen Prevc tudi letos dela pod taktirko Gorazda Bertonclja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc tudi letos dela pod taktirko Gorazda Bertonclja. Foto: Grega Valančič/Sportida Vsi pa se bodo enkrat tedensko priključili članski A-reprezentanci, ki nabira kondicijo pod taktirko Matjaža Polaka. Ob Domnu imajo tako najvišji status še Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Semenič in Anže Lanišek.

"Vse skupaj se je zaostrilo. Toliko skakalcev nismo mogli več obvladovati. Imeli smo jih tudi po devet, deset hkrati. Ni bilo lahko. Zdaj je veliko lažje in se bolj posvetiš posameznikom. Fantje pridno delajo in so že prišli na priprave pravi. Veliko smo naredili intervalnih tekov – po 100, 200 metrov z nekaj premora. Sicer pa smo delali tudi z utežmi. Letos smo več pozornosti posvetili preventivi in regeneraciji. V programu ni več velike količine uteži. Bolj se bo delalo na morfologiji, da se ne bo nabralo preveč mišične mase. Da bodo lažje hujšali v tisti del, ko bodo morali. Skakalci potrebujejo lahko, prožno in eksplozivno mišico. Ne sme biti mase," razlaga Polak.

Gnal jih je na polno

Matjaž Polak ima v teh dneh največ dela s slovenskimi skakalci, saj je njegova naloga, da jih fizično dobro pripravi za zimsko sezono. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Polak ima v teh dneh največ dela s slovenskimi skakalci, saj je njegova naloga, da jih fizično dobro pripravi za zimsko sezono. Foto: Vid Ponikvar V zadnjem obdobju je pri delu pošteno navil obrate: "Gnal sem jih na polno. Pred kratkim smo šli tudi na Pokljuko, kjer smo imeli 'team building'. Malce smo hodili po naravi, fantje so streljali v biatlonske tarče, zjutraj pa tudi naredili imitacijo."

Kranjec je edini od A-reprezentantov, ki je že opravil nekaj skokov. V Planici je naredil tri skakalne treninge, saj ima za razliko od kolegov že veliko treninga za seboj, potem ko je zaradi operacije kolena lansko sezono moral izpustiti.

Na skakalnico se bodo kmalu podali tudi preostali A-reprezentanti. Konec maja se bo to zgodilo v Beljaku, medtem ko jih sredi tega tedna med drugim čakajo meritve v Čateških Toplicah, kjer jih bodo opravili pod budnim očesom Khalida Nasifa, ki je v času rehabilitacije skrbel za Kranjca. Hkrati jih bo dr. Bojan Knap podučil tudi o prehrani. "Odločili smo se, da jih bomo imeli povsem pod nadzorom. Pred vrati je olimpijska sezona," razmišlja strokovni štab.

Sestava reprezentanc

A-reprezentanca
Robert Kranjec, Anže Lanišek, Domen Prevc, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš.

B-reprezentanca
Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jaka Hvala (poškodval si je koleno na treningu v Beljaku), Andraž Pograjc, Cene Prevc, Ernest Prišlič, Rok Tarman in Miran Zupančič.

A-reprezentanca – mladi
Tilen Bartol, Žiga Jelar, Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič.

Ne spreglejte