Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
29. 10. 2015,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maruša Ferk

Četrtek, 29. 10. 2015, 15.00

8 let

Največji uspehi oddaljen spomin, davek poškodb pač ne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska smučarska reprezentantka Maruša Ferk se je po debelih desetih mesecih vrnila na tekme svetovnega pokala. Zdi pa se, da bo precej daljša pot vrnitve na stare položaje.

Maruša Ferk je pred enim mesecem dopolnila 27 let, s čimer v smučarski karavani ne spada več med najmlajše, temveč med vrstnice tistih tekmovalk, ki imajo v svetovnem vrhu glavno besedo. Pred leti je upala, da jo bo imela vsaj v eni disciplini tudi ona, a je nato zapadla v začaran krog poškodb, rehabilitacij, visokih štartnih številk in cenovno omejenih pogojev za treninge.

"Volje mi zanesljivo ne primanjkuje," pravi Ferkova, ki je v svoji karieri zbrala ducat uvrstitev med najboljšo petnajsterico, a je – z izjemo 11. mesta na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo 2014 – od vseh minilo že krepko več kot tri leta in pol. Še daljšo brado imata najvidnejša rezultata. Edini skok na stopničke za zmagovalce (slalom v Garmisch-Partenkirchnu) se ji je posrečil januarja 2009, zgolj leto mlajša pa je druga najboljša uvrstitev – 4. mesto na smuku v Crans Montani.

Novo vračanje

Vsaj v novi sezoni približevanja svojim najboljšim rezultatom ne napoveduje, saj se nahaja na poti vračanja. Potem ko si je ob decembrskem padcu v Val d'Iseru zlomila nogo in se po dveh operativnih posegih na sneg povsem zares vrnila šele avgusta, pogreša pravo smučarsko kilometrino in tekmovalni ritem.

"Zaradi poškodb sem izpustila kar dve od zadnjih treh sezon. Čeprav sem zdaj zdrava, pa se to seveda še kako pozna. Sicer sem bila vesela, da sem na kvalifikacijah za četrto veleslalomsko mesto na uvodni tekmi v Söldnu ugnala reprezentančne sotekmovalke, toda tekma je pokazala, da me čaka še veliko zahtevnih treningov," pravi Gorenjka, ki je ledeniški nastop zaključila že po prvem teku s sedmimi sekundami zaostanka za najhitrejšo Federico Brignone.

Korak nazaj

Na Marušinem urniku bodo v upanju na ugodnejše snežne razmere v Leviju in izborjeno štartno številko v prihodnje predvsem slalomski treningi. Tudi novembrsko-decembrski obisk Severne Amerike bo predvsem tehnično obarvan. Ferkova se je namreč odločila, da se ne bo podala v Lake Louise, kjer bodo na sporedu prve preizkušnje v hitrih disciplinah, v katerih je bila sicer v zadnjih letih najbolj stabilna.

"Smukom se bom posvetila v nadaljevanju sezone. Ocenila sem namreč, da potrebujem predvsem osvežitev in piljenje tehnike. Nastopila bom tudi na več tekmah severnoameriškega pokala in preizkušnjah FIS," pravi Ferkova, ki si z nastopanjem na tekmah nižje ravni obeta tudi popravljanje svojega položaja na lestvici Mednarodne smučarske zveze, kar bi ji prineslo boljšo štartno številko.

"Izgovore sicer nerada iščem v visokih številkah. Trdim namreč, da se je ob dobri formi mogoče prebijati tudi iz ozadja. Po drugi strani pa menim, da te boljše štartno izhodišče navdahne s samozavestjo in optimizmom," še dodaja smučarka z Blejske Dobrave.

Ne spreglejte