Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 3. 2017,
13.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

1

Natisni članek

Planica Planica Daniel Andre Tande Kamil Stoch Stefan Kraft

Nedelja, 26. 3. 2017, 13.36

6 let, 7 mesecev

Najboljši trije v svetovnem pokalu

Stefan Kraft se je v Planici zlomil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

1

Stefan Kraft | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft je v nedeljo v dolini pod Poncami himno svoje domovine poslušal kar trikrat. Čustva so naredila svoje, tako da so po njegovih licih polzele solze sreče. ''To se mi je zgodilo prvič v karieri,'' je priznal dobitnik velikega kristalnega globusa.

Tekmovalne sezone 2016/17 je konec. V Planici so podelili priznanja najboljšim v svetovnem pokalu, pa tudi točkovanju v smučarskih poletih. Največja slava je pripadla 23-letnemu Avstrijcu Stefanu Kraftu. V Planici je letos dobil obe posamični tekmi v poletih, v nedeljo pa mu je v prvi seriji uspel fantastičen dosežek, saj je poletel okroglih 250 metrov in prepričljivo zmagal.

Avstrijec je v nedeljo v dolini pod Poncami prejel priznanja za skupno zmago v svetovnem pokalu, v seštevku tekem za svetovni pokal v smučarskih poletih in zmago na nedeljski tekmi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Avstrijec je v nedeljo v dolini pod Poncami prejel priznanja za skupno zmago v svetovnem pokalu, v seštevku tekem za svetovni pokal v smučarskih poletih in zmago na nedeljski tekmi. Foto: Grega Valančič/Sportida

''To je bil popoln polet. Poskušal sem vzeti nazaj rekord Planice (drži ga Stoch z 251,5 metra, op. p.), a se mi ni izšlo. Žal nismo dobili dovoljenja za skok v finalni seriji,'' je mladenič, ki prihaja iz okolice Salzburga, obžaloval, da ni imel še ene priložnosti za lov na nov planiški rekord. Morda tudi svetovni, ki ga je postavil prejšnji teden v Vikersundu (253,5 metra).

Prvič v karieri je potočil solze  

Če ni dosegel rekorda Letalnice bratov Gorišek, pa se je veselil dveh zmag, s katerima je sklenil sanjsko sezono 2016/17. Prvič se je v njegovih rokah znašel veliki kristalni globus. Ker je bil Kraft najboljši tudi v seštevku tekem za svetovni pokal v smučarskih poletih, je v nedeljo na zmagovalnem odru v dolini pod Poncami poslušal avstrijsko himno kar trikrat zapored.

Nedelja je bila za 23-letnega avstrijskega orla zelo čustvena. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nedelja je bila za 23-letnega avstrijskega orla zelo čustvena. Foto: Grega Valančič/Sportida

''Morda je bilo to preveč zame. Čustva so naredila svoje. Prvič v karieri se mi je zgodilo, da sem začel jokati na podelitvi. Zlomil sem se,'' je priznal najboljši smučarski skakalec na svetu, ki je letos postal tudi dvakratni svetovni prvak. Zahvalil se je vsem, ki so mu pomagali do izjemnega uspeha.

Ob najboljšem smučarskem skakalcu na svetu je v Planici ponosno pozirala njegova srčna izbranka Marisa Probst. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ob najboljšem smučarskem skakalcu na svetu je v Planici ponosno pozirala njegova srčna izbranka Marisa Probst. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ne prihajajo po zmage, ampak po dolge polete

Kamil Stoch je zelo ponosen na rekordni polet, daljši od čarobne meje 250 metrov. Uspel mu je v soboto in zaradi spornega doskoka dvignil veliko prahu. | Foto: Vid Ponikvar Kamil Stoch je zelo ponosen na rekordni polet, daljši od čarobne meje 250 metrov. Uspel mu je v soboto in zaradi spornega doskoka dvignil veliko prahu. Foto: Vid Ponikvar Na seznamu dobitnikov velikega kristalnega globusa je nasledil slovenskega asa Petra Prevca, najbolj pa se mu je približal Kamil Stoch. Poljak, ki ima na Planico in Slovenijo tako lepe spomine, da se je pred leti odločil, da se zaroči v Kranjski Gori, se je vendarle znašel na vrhu. Ne v konkurenci posameznikov, ampak v pokalu narodov.

Poljska se je tam znašla na prvem mestu prvič. Evforija med navijači, ki so prispeli na Gorenjsko v velikem številu, je bila ogromna.

''V Planico ne prihajamo po zmage, naš glavni cilj so čim daljši poleti. O tem se pogosto pogovarjamo z drugimi tekmovalci. Planica je fantastična, vsako leto prinaša novo zgodbo, zmaga pa je tu drugotnega pomena. Štejejo predvsem daljave. Zato sem presrečen, ker sem izpolnil sanje in končno preletel 250 metrov,'' je zaupal 29-letni ljubljenec poljskih navijačev, ki je pred tremi leti v Planici ponosno dvignil v zrak veliki kristalni globus, tokrat pa zaostal le za Kraftom.

Z njim je izgubil bitko za prevlado v svetovnem pokalu, a mu je prekrižal načrte pri svetovnem rekordu planiške letalnice.

Poljaki so v sezoni 2016/17 osvojili pokal narodov. Drugo mesto so osvojili Avstrijci, tretje pa Nemci. | Foto: Vid Ponikvar Poljaki so v sezoni 2016/17 osvojili pokal narodov. Drugo mesto so osvojili Avstrijci, tretje pa Nemci. Foto: Vid Ponikvar

''To je bil nor konec tedna. Vsa sezona je bila izjemna. Prvič sem zmagal na novoletni turneji, z ekipo smo postali svetovni prvaki, zmagali v pokalu narodov. Čudovito,'' je pojasnil, da ga prav nič ne moti, da je zaostal za Kraftom. Sezono je končal vesel in zadovoljen, formo pa bo želel zadržati do naslednje sezone, ki prinaša tudi nastop na olimpijskih igrah. Na njih bo Stoch branil dva olimpijska naslova …

Končni vrstni red v svetovnem pokalu (26 tekem):

 1. Stefan Kraft (Avt)             1665
 2. Kamil Stoch (Pol)              1524
 3. Daniel-Andre Tande (Nor)       1201
 4. Andreas Wellinger (Nem)        1161
 5. Maciej Kot (Pol)                985
 6. Domen Prevc (Slo)               963
 7. Michael Hayböck (Avt)           814
 8. Markus Eisenbichler (Nem)       807
 9. Peter Prevc (Slo)               716
10. Manuel Fettner (Avt)            703
...
20. Jurij Tepeš (Slo)               326
28. Jernej Damjan (Slo)             149
33. Anže Lanišek (Slo)               98
40. Cene Prevc (Slo)                 67
45. Anže Semenič (Slo)               41
67. Bor Pavlovčič (Slo)               3

V drugi sezoni že na zmagovalnem odru

Prvič se je med najboljšo trojico v svetovnem pokalu znašel Norvežan Daniel Andre Tande. V začetku sezone je nekaj časa nosil rumeno majico, ki jo je ''ukradel'' Domnu Prevcu, v nadaljevanju sezone pa ni zmogel slediti šampionskemu ritmu Krafta.

Najboljši v sezoni 2016/17 so Poljak, Avstrijec in Norvežan. Skandinavsko čast je branil Daniel Andre Tande. | Foto: Vid Ponikvar Najboljši v sezoni 2016/17 so Poljak, Avstrijec in Norvežan. Skandinavsko čast je branil Daniel Andre Tande. Foto: Vid Ponikvar
''Vesel sem, da sem končal sezono kot tretji. Sezono sem začel odlično, proti koncu pa me je zdelala utrujenost. Noge se niso več odzivale tako, kot bi si želel sam. Glede na to, da je to šele moja druga sezona v svetovnem pokalu, je tretje mesto super dosežek,'' je dejal Skandinavec, ki je bil na današnji tekmi diskvalificiran zaradi dresa, in čestital zmagovalcu Kraftu.

Smučarske skakalce čaka zdaj zaslužen počitek, nato pa že poleti prihajajo novi izzivi.

Ne spreglejte