Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
17.12

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Urška Pribošič Tit Štante Naj Mekinc Gloria Kotnik Sara Goltes Rok Marguč Tim Mastnak Žan Košir deskanje prostega sloga deskanje

Četrtek, 11. 11. 2021, 17.12

2 leti, 5 mesecev

Na vse ali nič v olimpijsko sezono, ki bo za Glorio Kotnik prva v vlogi mame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Žan Košir | Žan Košir bo 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, poskusil obogatiti svojo olimpijsko vitrino, v kateri so že zdaj tri olimpijske medalje.  | Foto Sloski Snowboard

Žan Košir bo 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, poskusil obogatiti svojo olimpijsko vitrino, v kateri so že zdaj tri olimpijske medalje.

Foto: Sloski Snowboard

Čez natanko mesec dni, 11. decembra, se bo v Banojah v Rusiji začela nova sezona svetovnega pokala alpskih deskarjev, medtem ko so deskarji prostega sloga v akciji že od konca oktobra. V karavano se po porodniškem dopustu vrača Gloria Kotnik, najuspešnejši slovenski deskar vseh časov Žan Košir pa je namignil, da bi se lahko zgodilo, da bo na deski vztrajal še do naslednjih olimpijskih iger v italijanski Cortini d'Ampezzo leta 2026. Danes so pred sedežem Smučarske zveze Slovenije predstavili svoje načrte.

Sezona 2021/2022 bo olimpijska, zato bo tudi večina aktivnosti usmerjena v olimpijske preizkušnje v Pekingu.

Žan Košir, ki bo tam poskušal še dodatno oplemenititi svojo zbirko olimpijskih kolajn, v kateri so že tri (dve bronasti in ena srebrna), je na koledarju že zdavnaj obkrožil datum 8. februar, ki ne bo samo slovenski kulturni praznik, ampak tudi dan, ko bo, če mu uspe osvojiti še eno kolajno, postal najuspešnejši deskar na olimpijskih igrah.

Slovenski deskarji so danes pred sedežem Smučarske zveze Slovenije predstavili svoje načrte za olimpijsko sezono. | Foto: SZS Slovenski deskarji so danes pred sedežem Smučarske zveze Slovenije predstavili svoje načrte za olimpijsko sezono. Foto: SZS

Enako število medalj ima samo ameriški zvezdnik Shaun White, deskar prostega sloga, ki bo v Pekingu prav tako poskušal obogatiti svojo olimpijsko zbirko.

"Priprav na sezono smo se lotili tako, kot najbolje znamo in kot mislimo, da je prav. Za zdaj gre vse po načrtu, vendar kljub številnim izkušnjam ne morem napovedati, kakšna bo sezona. Najbolje, da se tekme čim prej začnejo in vidimo, kam spadamo," pravi neuničljivi Tržičan, ki ne skriva, da so tudi pri 37 letih njegovi cilji tako visoki kot nekoč. Zanima ga uvrščanje na zmagovalni oder, zmage. Da je tega še vedno sposoben, je dokazal lani, ko je zmagal na tekmi svetovnega pokala na Rogli in bil na koncu sezone celo v igri za veliki kristalni globus.

Tim Mastnak se trenutno pripravlja na Švedskem.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Tim Mastnak se trenutno pripravlja na Švedskem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na nastop v Pekingu računata tudi Tim Mastnak in Rok Marguč, ki sta današnje druženje z novinarji zaradi treninga na snegu izpustila, do prve olimpijske izkušnje in več priložnosti v svetovnem pokalu pa si želi tudi Jernej Glavan.

Odločno v novo sezono vstopa tudi Sara Goltes, sicer članica ekipe B, ki trenira z reprezentanco A in bo na nekaterih tekmah zagotovo dobila priložnost za nastop med elito.

"Rekla sem si, da moram, preden končam kariero, vsaj eno sezono dati res vse od sebe in vanjo vstopiti kar najbolj pripravljena. Mislim, da tokrat res sem, bomo pa videli, kako se bo to odrazilo pri rezultatih," je povedala Goltesova, ki poudarja, da je letošnja sezona njena zadnja priložnost, in bo pri nadaljnjih odločitvah imela precejšnjo vlogo.

(Ne)pričakovana vrnitev prve dame slovenskega deskanja

V tekmovalno areno se vrača najboljša slovenska deskarka Gloria Kotnik, ki je pred desetimi meseci povila svojega prvorojenca.  | Foto: Alenka Teran Košir V tekmovalno areno se vrača najboljša slovenska deskarka Gloria Kotnik, ki je pred desetimi meseci povila svojega prvorojenca. Foto: Alenka Teran Košir Po materinskem dopustu se v snežno karavano vrača prva dama slovenskega deskanja Gloria Kotnik, ki si sicer ne želi nalagati prevelikega rezultatskega bremena, a če bi šlo vse po načrtih, bi bila februarja lahko tudi sama med potniki za olimpijske igre.

Pogovor s Kotnikovo si boste na Sportalu lahko prebrali jutri.

Omenimo še, da se je od profesionalnega športa poslovil deskar paralelnih alpskih disciplin Črt Ikovic, dobitnik bronaste kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva, ki je vmes uspešno končal študij mehatronike in se danes ukvarja z digitalnim trženjem.

Črt Ikovic, ki je v tem času uspešno diolomiral iz mehatronike, se je pri 25 letih odločil za tekmovalno slovo in zajadral v vode digitalnega marketinga. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Črt Ikovic, ki je v tem času uspešno diolomiral iz mehatronike, se je pri 25 letih odločil za tekmovalno slovo in zajadral v vode digitalnega marketinga. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Ekipo alpskih deskarjev bo tudi v novi sezoni vodil izkušeni Izidor Šušteršič, ki je zadovoljen z opravljenim delom pred skokom v novo sezono. "Za nami je veliko dobrih treningov, pogoji so bili odlični, snežne razmere pa zelo podobne tekmovalnim. Računam, da bomo ta mesec finese in nekatere pomanjkljivosti še dodelali oziroma odpravili ter se na prvo tekmo sezone odpravili zelo dobre volje. Vsak bo lahko pokazal tisto, kar zna."

deskarji prostega sloga | Foto: SZS Foto: SZS

Olimpijske ambicije imajo tudi trije deskarji prostega sloga. Celjanu Titu Štantetu, ki že ima olimpijsko izkušnjo iz Pjongčanga, v snežnem žlebu za zdaj kaže dobro, medtem ko bo Naj Mekinc, ki je sezono začel s 26. mestom v skokih prostega sloga v Churu, za olimpijsko priložnost moral v snežnem parku in v akrobatskih skokih nanizati še nekaj zelo dobrih rezultatov.

Urška Pribošič in trener Matevž Pristavec. | Foto: SZS Urška Pribošič in trener Matevž Pristavec. Foto: SZS

Za nastop v Pekingu ima zelo dobre možnosti tudi izkušena Urška Pribošič, ki pa se še vedno ubada s poškodbo rame.

 

Ne spreglejte