Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 12. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Boštjan Kline Maruša Ferk Peter Pen Klemen Bergant

Torek, 13. 12. 2016, 10.50

6 let, 6 mesecev

Na potezi sta znova Ilka Štuhec in Boštjan Kline

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Po dokaj ponesrečenem smučarskem koncu tedna, v katerem so se kar tri od štirih tekem svetovnega pokala končale brez slovenskih točk, glavno besedo vnovič prevzemajo specialisti za hitri disciplini na čelu z Mariborčanoma Ilko Štuhec in Boštjanom Klinetom.

Ilka Štuhec bo ob koncu tedna znova v središču pozornosti. | Foto: Sportida Ilka Štuhec bo ob koncu tedna znova v središču pozornosti. Foto: Sportida

Veleslalomistka Ana Drev je v Sestrieru s še tretjo zaporedno uvrstitvijo med deseterico (9.), pri čemer sta ji družbo med dobitnicami točk delali še Tina Robnik (25.) in prvič v tej zimi tudi Katarina Lavtar (29.), v dobršni meri rešila slovensko čast ob koncu preteklega tedna. Moški veleslalom ter oba slaloma so se namreč končali brez ene same slovenske točke.

To je sicer še najmanj presenetljivo za moški slalom, saj se je s takšnim scenarijem končalo kar zadnjih enajst od trinajstih preizkušenj svetovnega pokala. Za nameček pa je edini, ki je skrbel za slovenske točke – Matic Skube – medtem že zajadral v (bolgarske) trenerske vode.

Glavnega trenerja moške tehnične vrste Klemna Berganta so ob slovesu od Val d'Isera vseeno prevevali mešani slalomski občutku. Žan Kranjec je bil namreč po veleslalomski diskvalifikaciji in drugi ničli v svoji paradni disciplini vnovič blizu slalomskega finala, na zajetnem delu proge pa je bil konkurenčen tudi Štefan Hadalin. "Igra stotink se bo že obrnila nam v prid. Žal mi je le, ker pogoji na progi za visoke štartne številke niso vedno tako sprejemljivi kot v Leviju in Val d'Iseru," je dejal Bergant, ki je z varovancem oder začasno prepustil ekipi za hitri disciplini.

Boštjan Kline je v Val d'Iseru dokazal, da spada med najboljše tekmovalce v hitrih disciplinah. | Foto: Sportida Boštjan Kline je v Val d'Iseru dokazal, da spada med najboljše tekmovalce v hitrih disciplinah. Foto: Sportida

Italijanska turneja

Glavni trener smukačev Peter Pen je medtem s petčlansko ekipo, v kateri ni Mihe Hrobata, za katerega je ocenil, da je bolj modro, če tekmovalni ritem ujame na tekmah nižje ravni, že prispel v Val Gardeno. Ta je s tradicionalnim programom s smukom in superveleslalomom slovenski ekipi v preteklosti že prinesla nekaj veselja, lani pa bržčas največje razočaranje v sezoni – nič točk in hudo poškodbo Roka Perka.

Tokrat je slovensko izhodišče drugačno, bolj obetavno. Boštjan Kline bo namreč po četrtem in petem mestu z uvodnih dveh tekem nastopil kot eden najbolj "vročih" članov hitrostne elite, Pen pa ob tem upa, da bodo v točkovno malho vsaj nekaj prispevali tudi preostali, predvsem Martin Čater.

"Dobra tekma vedno služi kot potrditev dobrega dela. Boštjan jo je že dobil, a tudi zanj bo to novo poglavje, nova priložnost za dokazovanje. Val Gardena je smučarska klasika, ki ponuja priložnost širši skupini. Upam, da bo v njej čim več Slovencev," razmišlja Pen, ki tekmovalnih postav za petkov superveleslalom in sobotni smuk še ni povsem določil. Je pa zato trener "tehničarjev" Bergant že napovedal, da bo tudi na nedeljskem veleslalomu v Alta Badii stavil na dvojec Hadalin – Kranjec, medtem ko bo o slalomistih v Madoni di Campiglio razmišljal po tekmah evropskega pokala.

Maruša Ferk se s slalomskih seli na smukaške smuči. | Foto: Sportida Maruša Ferk se s slalomskih seli na smukaške smuči. Foto: Sportida

Francoska turneja

Znana je tudi že "ponudba" slovenskih smučark, ki se za razliko od močnejšega spola in Italije podajajo na francosko turnejo. Na kombinaciji v Val d'Iseru bodo nastopile junakinja iz Lake Louisa Ilka Štuhec, povratnica na hitre smuči Maruša Ferk, prvič v tej sezoni Vanja Brodnik in slalomsko navdahnjena Ana Bucik. Na smuku in superveleslalomu bosta priložnost predvidoma dobili le prvi dve.

Štuhčeva, ki je v zadnjem obdobju trenirala pri Kronplatzu, se bo nato preselila še v Courchevele, kje se bo na torkovem veleslalomu pridružila Drevovi, Lavtarjevi in Robnikovi. Toda njeni udarni tekmi bosta predvsem sobotna, na kateri bo branila rdečo majico vodilne smukačice, in nedeljska. Na obeh bo skušala dokazati, da je lahko konkurenčna na različnih konfiguracijah. Navsezadnje je to namero nakazala že, ko smo jo ob vrnitvi iz Kanade spraševali o Lake Louisu kot progi za specialistke za drsenje smuči. "No, tudi tista proga ima nekaj tehnično zahtevnih delov. Brez skrbi, znam smučati," je odvrnila.

Program prihajajočih tekem svetovnega pokala

Moški
Val Gardena:  16. in 17. 12.
Petek ob 12.15: superveleslalom
Sobota ob 12.15: smuk
Alta Badia: 18. in 19. 12.
Nedelja ob 9.30/12.30: veleslalom
Ponedeljek ob 18.00: paralelni veleslalom
Madona di Campiglio: 22. 12.
Četrtek ob 17.45/20.45: slalom

 

Ženske
Val d'Isere: 16.–18. 12.
Petek ob 10.30/14.00: alpska kombinacija
Sobota ob 10.30: smuk
Nedelja ob 10.30: superveleslalom
Courchevel: 20. 12.
Torek ob 10.30/13.30: veleslalom
Ne spreglejte