Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
24. 10. 2014,
8.33

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Tina Maze slalom alpsko smučanje intervju zimska rekreacija

Petek, 24. 10. 2014, 8.33

5 let, 4 mesece

Mikaela Shiffrin: Tako lepo je zmagovati …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

"Tina Maze lahko zmaga v vseh disciplinah," pred začetkom sezone v Söldnu razmišlja nesporna kraljica slaloma zadnjih dveh let Mikaela Shiffrin.

Čeprav je trinajstega marca dopolnila komaj 19 let, pa se ameriška smučarska reprezentantka Mikaela Shiffrin lahko pohvali že z dvema malima slalomskima globusoma ter naslovom svetovne in olimpijske prvakinje. Ob tem ne skriva, da se v zgodovino alpskega smučanja ne želi vpisati le kot vrhunska slalomistka. Že v sezoni 2014/15 si zato obeta kakovostne rezultate tudi v veleslalomu, svojo smučarsko "ponudbo" pa kani razširiti še s superveleslalomom. Dolgoročni cilj je zatorej tudi napad na zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Katero tekmovalko bi že pred prvo tekmo označili za favoritinjo za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala? Hm, imate morda na zalogi še kakšno vprašanje? Tole je namreč zelo zahtevno. Obdobje med dvema sezonama je bilo namreč zelo dolgo. Dolga pa bo tudi sezona 2014/15. Težko je biti jasnoviden. Imeni, ki mi padeta na misel, pa sta Lara Gut in branilka velikega globusa Anna Fenninger. Gre za predstavnici novega smučarskega rodu. Močni sta v veleslalomu in superveleslalomu. Obenem lahko veliko točk osvojita tudi v smuku. Če dodamo superkombinacijo, so to že štiri discipline. Jaz po drugi strani izhajam iz slaloma z dodanim veleslalomom. Napadam z nasprotne smeri.

Čutite torej, da bi se že v novi sezoni lahko podali v boj za veliki globus? O tem niti ne razmišljam. Zadovoljna sem s svojim položajem v slalomu. Postopoma dodajam veleslalom. To je moja druga disciplina, v kateri že lahko postrežem z vrhunskostjo. Ni skrivnost, da sem letos veliko trenirala tudi hitri disciplini. Prav gotovo me v novi sezoni lahko pričakujete tudi na nekaj superveleslalomih. Ali bom s tem konkurenčna tudi v skupnem seštevku, ne morem vedeti. Ne bom pa se zaletavala z glavo skozi zid. Na račun dodajanja disciplin ne želim izgubljati kakovosti v slalomu. Ne, ostati moram prvi vrhu in postopoma širiti svoj repertoar. Morda bo trajalo še nekaj časa. Ni pomembno. Ne želim pa dveh ali treh povprečnih disciplin. Vse ob svojem času.

Verjetno pa je zmaga v skupnem seštevku vaš dolgoročni cilj? Tega ne skrivam. Sem pa potrpežljiva. Moj cilj je osredotočeno in hitro smučanje. Korak za korakom.

Slalom torej ostaja vaša paradna disciplina. Boste že v Söldnu dokazali, da lahko zmagujete tudi v veleslalomu? Morda. Vsake tekme se lotevam z zmagovalno miselnostjo. Ko stojim na štartu, me zanima le zmaga. Tako bo tudi v soboto. Vprašanje pa je, ali sem dovolj dobro pripravljena za zmago na tej zahtevni strmini. To bo pokazal čas na obeh progah. Dejstvo pa je, da sem poleti veliko časa namenila piljenju veleslalomske forme. Prepričana se o tem, da bom v tej disciplini močnejša kot lani. Slalom? Motivacija ni vprašljiva. Morda kdo misli, da zmage uspavajo. Prav nasprotno. Ko vidim tekmice, kako me napadajo, postanem še bolj zagnana. Poleg tega pa je tako lepo zmagovati … Ne želim zmagovati le v slalomu. Žene me napredek v vseh disciplinah.

Na katerih ravneh lahko torej letos pričakujemo vaš napredek? Prepričana sem o tem, da sem tudi fizično precej močnejša. Vem, odraščam. Pri moji starosti se vsaka sezona pozna. A ne gre le za odraščanje. Tudi v poletne priprave sem vložila več energije. To se bo poznalo.

Ste povečevali fizično moč tudi z mislijo na prej omenjeno dodajanje disciplin? Deloma. Dejstvo je, da za slalom smučarka potrebuje drugačno pripravljenost kot v smuku. Med količki do izraza pride eksplozivnost, v smuku pa mišice delujejo na drugačen način. Včasih je težko s slaloma takoj presedlati na smuk ali obratno. Za to so potrebne tudi izkušnje.

To pogosto učinkovito počne Tina Maze. Ste jo ob vprašanju o favoritinjah namenoma izpustili? Oh, ne! Hvala, da ste me spomnili. Seveda, Tina … Brez nje kroga favoritinj ne gre skleniti. Gre za izjemno močno tekmovalko, ki lahko zmaga v vseh disciplinah. Ne vem, zakaj lani v svetovnem pokalu ni bila tako močna kot leto pred tem. Vsekakor pa je ena od mojih favoritinj za sam vrh.

Slovenka pa je po očetovi strani tudi vaša reprezentančna sotekmovalka Lila Lapanja … Vem. Je moja dobra prijateljica in partnerica na treningih. Pozna se, da sva vrstnici, saj hitro najdeva skupen jezik. V tehničnih disciplinah sva veliko vadili skupaj. Ko se je približeval začetek svetovnega pokala, sta se najini poti res nekoliko razšli. Želim ji veliko uspeha.

Ameriške smučarje pogosto bolj cenijo v Evropi kot v domovini. Lahko domače svetovno prvenstvo 2015 v Beaver Creeku to spremeni? Srčno upam. Slišala sem, da bo televizijska mreža NBC tekme neposredno prenašala. To ni zanemarljivo dejstvo. Razumem vaše vprašanje. Tudi sama bi rada rojakom pokazala, s kako lepim športom se ukvarjam. Uživam v smučanju. To je za mene velika strast. Lepo bi bilo, če bi to sprejeli še Američani pred malimi ekrani. Verjamem, da lahko s tem prvenstvom alpsko smučanje okrepi svoj položaj v Združenih državah Amerike.

Za vas bo to dobesedno domače prvenstvo … Misel na to, da bom tekmovala na progi, ki je od mojega doma oddaljena vsega pet minut vožnje, me že danes navdaja z navdušenjem. Le kdo se lahko pohvali s svetovnim prvenstvom na domačem dvorišču?! Noro bo …

Ne spreglejte