Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
13.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze Livio Magoni

Četrtek, 25. 4. 2013, 13.16

7 let, 12 mesecev

Massi: Zaradi Magonija razočaran, a ga hkrati razumem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdo bo novi trener najboljše smučarke Tine Maze, je najpogostejše vprašanje v zadnjih časih. To naj bi postal Walter Ronconi, a Andrea Massi ostaja skrivnosten in sporoča: "Imena še ne bom izdal."

Po šampionski sezoni in osvojenih rekordnih 2414 točkah si je tudi glavni tvorec uspehov Andrea Massi privoščil dopust s svojo partnerico Tino Maze. Za deloholika, ki načrtuje prav vsako stvar, je premor prišel kot naročen, saj si je pred novo sezono treba napolniti baterije.

"Prvič v življenju sem spal tri dni zapored. To se mi je do zdaj zgodilo le, ko sem bil bolan. Tudi sam sem ugotovil, da sem prišel do neke meje, ko sem nujno potreboval dopust in odmor od vsega. Sam sem sicer proti temu, da po takšni sezoni praktično s snega odpotuješ v kraje, kjer je 30 stopinj Celzija. Fiziološko je to škodljivo, vendar pa je za Tino to koristno, saj je obsedena z morjem. Enako kot sem sam obseden s snegom," je pomisleke o odhodu na Maldive pojasnil Massi, ki je opisal tudi nekatere dopustniške aktivnosti: "Za smučanje na vodi se nisva odločila. Sva pa poskušala nekaj s katamaranom in uspelo nama je, kar sva si zastavila. Ponosen sem na to, saj sva malo 'blefirala', da že imava izkušnje z njim. Voditelju sem malo lagal, tako kot to znamo Italijani (smeh). Še zdaj ne vem, ali je pogruntal, da sem ga prinesel okoli. S katamaranom je bilo zelo zanimivo. Privoščila sva si tudi malo jadranja na deski."

Nov trener ve, kaj ga čaka

Po obujanju dopustniških spominov pa je Goričan raje spregovoril o področju, ki mu je veliko bližje. Smučanju. V zadnjem času je v ospredju rokada na mestu trenerja. Livio Magoni se namreč seli v italijansko reprezentanco, nasledil pa naj bi ga rojak Walter Ronconi. A novica še vedno ni uradno potrjena … "Imena še ne bom izdal, saj se držim načel. Oseba, ki bo prevzela vlogo trenerja, ima še veljavno pogodbo. Sem pa imel s to osebo sestanek, tako da je program pripravljen. Ve, kaj ga čaka in kakšne naloge bo imel. Je navdušen. Upam, da sem izbral pravo osebo," ostaja zvest prepričanjem Massi, ki se je na to temo razgovoril: "Iskali smo osebo, ki mora hitro spoznati, kako delujemo. Mi namreč ne delujemo kot večina trenerjev oziroma smučarjev. Imeti mora veliko znanja, še posebej se mora spoznati na hitre discipline. Tu namreč meni manjka nekaj znanja, naš nekdanji trener Magoni pa je bil zelo dober. Drug pomemben dejavnik pri izbiri pa je bil, da bo moral delati trikrat več kot do zdaj. Kar zadeva Magonija, sem malo razočaran, da je odšel h konkurenci, hkrati pa ga razumem, saj je bil pri teh letih preveč odsoten od družine. Jaz sem od ekipe zahteval 'kri'. Vendar takšni so pogoji. Imamo določen proračun, v okviru katerega moramo delovati in se mu prilagajati. Naš proračun je ena sedmina oziroma osmina tistega, s katerim razpolagata Lindsey Vonn ali Maria Riesch. Zato je treba najti ljudi, ki so posebni in pripravljeni sprejeti takšno vlogo."

Smučanje ni atletika ali plavanje

Mazejeva je že začela trenirati. Trenutno je ritem nekoliko lahkotnejši, intenzivnost se bo postopoma stopnjevala. V koledarju pa niso zapisani le treningi, Massija in Mazejevo v teh dneh čakajo številne obveznosti do sponzorjev in druženja z navijači, ki se jih Tina veseli, nekoliko manj pa italijanski strokovnjak. Zaveda se namreč, da utegnejo biti takšni dogodki občasno še bolj naporni kot sami treningi. Te bo Mazejeva do srede maja opravljala le na suhem, nato pa se bo preselila tudi na sneg, kjer je najbolj domača. Kakovostni treningi bodo podlaga za novo uspešno sezono, ki bo imela dva vrhunca. Ob vsakoletnem svetovnem pokalu prihaja namreč olimpijsko leto v Sočiju. A zaradi dogodka, ki pride na vrsto vsako četrto leto, Massi ne namerava spreminjati programa priprav: "Smučanje je specifičen šport. Ni kot plavanje ali atletika, ko na olimpijskih igrah ciljaš na točno določen dan oziroma nastop. Tu si kaj takega ne moreš privoščiti. Vezan si na rezultate čez vso sezono, ne moreš spustiti del sezone samo za to, da se boš maksimalno pripravil na olimpijske igre. Program ostaja isti. Tudi do zdaj smo imeli dvojni program, ki je bil uspešen. S tem mislim, da smo prišli do medalj na svetovnem prvenstvu in velikega kristalnega globusa v svetovnem pokalu. Prepričan sem, da bomo znova uspešni."

Ne spreglejte