SiolNET. Sportal Zimski športi
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maruša Ferk smukaških smuči ne želi postaviti v kot

0,90

termometer

Čeprav je ob reprezentančni osredotočenosti na tehnični disciplini in ob samostojni poti smukačice Ilke Štuhec ostala brez želenega delovnega okolja, pa Maruša Ferk vztraja tudi pri hitrih disciplinah.

Maruša Ferk po težavah s poškodbami ni našla prave smukaške smučine. Maruša Ferk po težavah s poškodbami ni našla prave smukaške smučine. Foto: Getty Images

"Sezono Maruše Ferk je treba podrobno analizirati. Do konca aprila bo znana njena prihodnja usmeritev. Vidi se, da težko ohranja obe smeri – tehnični in hitri disciplini. Vsepovsod naredi napredek. Ko pa se zgodi mešanje, se izgubi v povprečju. To se dogaja že več let. Obvezno bo treba narediti spremembo," je ob koncu sezone dejal glavni trener ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik.

Ferkova je v trenerjevi izjavi pogrešala podrobnejšo oceno sezone, vseeno pa že ima odgovor na Šteharnikov izziv. Potem ko je v začetku tedna še zadnjič trenirala na Krvavcu in tako simbolično končala dodobra podaljšano sezono, zatrjuje, da želi vztrajati pri široki paleti disciplin. Predvsem zaradi kombinacije.

Želi v kombinacijski vrh

"Uživam v slalomu in uživam v smuku. Še vedno verjamem, da je to dvoje združljivo. Predvsem pa želim pri hitrih disciplinah vztrajati zaradi kombinacije. V tej disciplini želim biti v vrhu. To je izvedljivo, a ne le s slalomskim treningom. Verjamem, da se s tem strinja tudi trener Šteharnik. A potemtakem bi mi moral reprezentančni program zagotoviti trening hitrih disciplin. Tega letos ni bilo oziroma le za vzorec, za nameček pa predvsem na položnih terenih. Na tej ravni žal ni prave komunikacije. Moj pogled na to se razlikuje od trenerjevega," pravi 28-letna Gorenjka.

Slalomsko sezono je končala na 29. mestu v svetovnem pokalu. Slalomsko sezono je končala na 29. mestu v svetovnem pokalu. Foto: Getty Images

Pomagal ji je Andrej Možina

Na kakšen način bo izkušena reprezentantka, ki je sezono končala med slalomsko trideseterico in kombinacijsko deseterico svetovnega pokala, v smuku pa prišla do zgolj petih točk, delovala v prihodnje, še ni povsem znano. Reprezentančno težišče namreč še naprej ostaja na tehnični strani, saj Ilka Štuhec deluje na samostojnih obratih, Vanja Brodnik je smuči postavila v kot, Ana Bucik, ki je tudi kazala kombinacijske ambicije, pa se vse bolj predaja tehničnima disciplinama.

Ferkova tako ostaja edina s hitrostnimi apetiti. "Iščemo rešitev. Verjamem, da jo bomo v kratkem našli," pravi Maruša, ki je v pretekli zimi sicer na lastno pobudo obudila sodelovanje z nekdanjim reprezentančnim trenerjem Andrejem Možino. "Ta pomoč je bila zelo dobrodošla, a žal le po tem, ko so se tekmovanja že začela. Potrebujem trajnejšo rešitev že v pripravljenem obdobju. Na tekme namreč želim tekmovalno nabrušena, ne pa živčna," poudarja.

Pričakovala je več

Ob rezultatskem vrednotenju sezone Ferkova sicer ne skriva, da si je obetala veliko več. A če oddaljevanje od širšega vrha v hitrih disciplinah lahko objektivno obrazloži s primanjkljajem tovrstnega treninga, ima večji cmok v grlu, ko govori o slalomu.

"Predvsem zaradi ponesrečenega januarja čutim grenkobo. Ani Bucik se je poklopilo, meni pač ne. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, a z napako v Zagrebu so se začele vrstiti tekme s spodrsljaji. Na srečo sem na koncu le ostala med trideseterico. Vseeno pa sem vklopila tudi rezervni načrt in sezono podaljšala s tekmami nižjih ravni, kjer sem popravila točke. Zavedam pa se, da zares štejejo le rezultati v svetovnem pokalu," je krajši pogovor sklenila Maruša, ki si zdaj želi predvsem nekaj dni za zbistritev misli in nabiranje novih moči pred pripravami na olimpijsko zimo 2017/18.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin