Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pokljuka biatlon svetovni pokal Kaisa Mäkäräinen Darja Domračeva Martin Fourcade

Torek, 11. 3. 2014, 17.47

8 let

Martin Fourcade ima ogromno prednost, pri biatlonkah troboj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razmerja moči v biatlonskem svetovnem pokalu so tudi po olimpijskih igrah v Sočiju očitno nespremenjena. Na Pokljuki so se favoriti prebudili, pri dekletih bo hud boj za kristalni globus.

Prva poolimpijska postaja svetovnega pokala v biatlonu je zgolj še potrdila razmerje moči v tej sezoni. V moški konkurenci je francoski zvezdnik Martin Fourcade videti domala neustavljiv v lovu na tretji zaporedni veliki kristalni globus, v ženski konkurenci je stanje bolj izenačeno. V igri za zmago v skupnem seštevku namreč ostajajo tri tekmovalke.

Finka Kaisa Mäkäräinen je na Pokljuki dvakrat stala na odru za zmagovalke, enkrat na najvišji stopnički, in prevzela vodstvo v svetovnem pokalu. "Na olimpijskih igrah res nisem dosegla tistega, kar sem si želela, a bile so res težke dirke in dekleta so bila zelo močna. Zato sem še toliko bolj vesela dosežkov na Pokljuki," pravi 31-letna tekmovalka, ki je v Sočiju ostala brez odličja, v svetovnem pokalu pa že slavila skupno zmago leta 2011: "Sprva sem bila zelo utrujena, ampak sem nekako le prišla k sebi. O skupnem seštevku še nočem preveč razmišljati, pred nami je namreč še šest dirk."

Tora Berger pripravljena na boj v Kontiolahtiju V tej sezoni skupno zmago v skupnem seštevku brani Norvežanka Tora Berger, ki pa letos za Mäkäräinenovo zaostaja 14 točk. Bergerjeva je bila v Sočiju uspešnejša od finske tekmice, osvojila je posamično srebro in zlato kot članica norveške mešane štafete. "Po olimpijskih igrah sem bila zelo utrujena, zato je kar malce presenetljivo, da sem tako blizu vrhu," je bila drugega mesta na Pokljuki vesela 32-letna Norvežanka in napovedala boj do konca: "Prav velikokrat v tej sezoni nisem bila na stopničkah, zdaj pa sem pripravljena na boj v Kontiolahtiju, kjer sem se vedno počutila dobro in samozavestno."

Trikratna olimpijska prvakinja Darja Domračeva trenutno v svetovnem pokalu zaseda tretje mesto, za Mäkäräinenovo zaostaja 30 točk, a očitno je zadržala dobro formo iz Sočija. "Po olimpijskih igrah ni nobenega dodatnega pritiska, mogoče sem deležna malce več pozornosti, pritiska pa ne, vsaj zavedam se ga ne. O tem niti ne razmišljam, sem ista Darja kot prej, okoli mene so isti ljudje. Nič se ni bistveno spremenilo," pravi 27-letna Belorusinja, ki je na Pokljuki prepričljivo zmagala na zadnji tekmi s skupinskim štartom.

"Vrnil sem se, še vedno ciljam na zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala" V moški konkurenci je veliki kristalni globus najbrž že oddan Martinu Fourcadu, Francoz ima namreč debelih 175 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom, a po šprinterskem nastopu na Pokljuki je njegove navijače zaskrbelo. "Po prvi tekmi na Pokljuki sem dobil ogromno odzivov razočaranih navijačev, ki so mi očitali, da sem sezono sklenil z olimpijskimi igrami, ampak sem jim le dokazal, da mi ni zmanjkalo motivacije," pa jim je z drugim mestom na nedeljskem skupinskem štartu odgovoril dvakratni olimpijski prvak: "Vrnil sem se, še vedno ciljam na zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vseh malih globusov ne morem več osvojiti, osredotočil se bom na šprinterskega."

Popoln junak pokljuške postaje svetovnega pokala pa je bil Šved Björn Ferry, ki je dokazal, da so presenečenja v biatlonu vedno mogoča: "Ko si v formi, je vse mogoče, lahko pa se ti tudi vse podre, če podležeš pritisku in preveč razmišljaš o točkah, zmagah …"

Ne spreglejte