Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 1. 2017,
13.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Garmisch-Partenkirchen Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 20. 1. 2017, 13.40

6 let, 7 mesecev

Lindsey Vonn je razbremenila Ilko Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

"Zares se 'dirka' šele na tekmi," po enajstem času na drugem uradnem treningu pred sobotnim smukom svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu poudarja Ilka Štuhec, ki je tokrat zaostala za ameriško zvezdniško povratnico Lindsey Vonn in ji prepustila del medijske pozornosti.

Ilka Štuhec na polovici smukaške sezone kot št. 1 | Foto: Sportida Ilka Štuhec na polovici smukaške sezone kot št. 1 Foto: Sportida

Italijanka Sofia Gogia je bila najhitrejša na drugem uradnem treningu smuka v Garmisch-Partenkirchnu, a je, podobno kot še nekaj tekmic, zgrešila ena vrata. 25 stotink sekunde je za novo vzhajajočo zvezdo alpskega smučanja zaostala Avstrijka Ramona Sibenhoffer, tretja je bila Fabienne Suter, četrta Mirjam Puchner, peta pa Lindsey Vonn, ki se zanesljivo vrača v središče pozornosti.

Ilka enajsta, a z želenimi informacijami

Najboljša od treh Slovenk Ilka Štuhec je preizkus proge Kandahar končala na enajstem mestu z zaostankom sekunde in 59 stotink. "Že prvi trening ni bil idealen. No, nisem edina, ki je grešila. A prav zaradi tega imamo treninge, torej zaradi preizkušanj linij, opreme … Pravo vožnjo je treba sestaviti na tekmi. Tam se 'dirka'," je v "polarnem" ciljnem izteku, v katerega še niso prodrli sončni žarki, živo srebro pa je ostalo prikovano na minus petnajst stopinj, dejala Štuhčeva, prepričana o tem, da je dobila prave informacije o progi.

Ga-Pa z zimskim obrazom

"Rada tekmujem v Garmischu, saj proga ponuja vsega po malem. Strmemu začetku sledi skok, nato ravninski del, zavoji … Veselim se sobotne tekme," pravi Mariborčanka, ki je potrdila tudi, da so organizatorji v primerjavi s četrtkovim treningom občutno bolje pripravili progo. Vseeno so "ostanki" nedavnega sneženja, ki je nemško olimpijsko središče odelo v prave zimske barve, še vidni.

"Predvsem v predelih okrog tekmovalne linije je še nekaj odrinjenega snega, poleg tega pa se snežna podlaga v posameznih delih proge zelo razlikuje," dodaja vodilna smukačica svetovnega pokala, ki bo z rdečo majico vodilne smukačice znova nastopila v soboto ob 10.15.

Lindsey Vonn se je vrnila v središče pozornosti. | Foto: Sportida Lindsey Vonn se je vrnila v središče pozornosti. Foto: Sportida

Kaj pa globus?

Štuhčeva je sicer stara znanka Garmisch-Partenkirchna, a je prvič deležna tolikšne pozornosti. Če je bila pred kakšno sezono zanimiva zgolj za slovensko sedmo silo, a še tedaj v senci Tine Maze, je zdaj postala tarča tudi številnih tujih novinarjev. Le tem je pojasnila, da je zvezdniški status še občutno večji v Sloveniji, kjer si želi, da bi se kdaj lahko odpravila na sprehod kot neznanka.

Glavnina vprašanj, s katerimi se sooča se nanaša na letošnji preboj in predvsem na lov na mali kristalni globus. A o tem ne želi govoriti.  "Vsake tekma je pomembna. Šele na koncu se bom ozrla nazaj," je tezo, da bo točke seštevala šele v finalu svetovnega pokala v Aspnu, potrdila nova prva dama slovenskega smučanja, ki je ciljni iztek zapustila še pred nastopom svojih rojakinj, ki sta znova pristali pri dnu nastopajočih. Maruša Ferk je bila z zaostankom 4,30 tokrat 45. med 53 nastopajočimi, Vanja Brodnik pa šest mest za njo.

Lindsey Vonn že kaže zobe

Kljub Ilkini izjemni sezoni, ki se zrcali v pokru zmag, vodilnem položaju v smukaškem seštevku in tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa za prav poseben medijski vrvež po vrnitvi skrbi Lindsey Vonn. Američanka je enajstmesečno odsotnost, med katero je sprva sanirala poškodovano koleno, nato pa še zlomljeno nadlahtnico, prekinila že pretekli teden v Zauchenseeju. Tam je smukaško preizkušnjo konča na trinajstem mestu.

V Garmisch-Partenkirchnu  je napovedala napredek. Na prvem treningu je bila deseta, na drugem z napako že peta. "Občutki se vračajo. Iz dneva v dan sem boljša," pravi Američanka, ki v Evropi znova uživa zvezdniški status, pleni pozornost medijev in s tem posledično razbremenjuje tekmice. Tudi Ilko Štuhec.

Ne spreglejte