Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
14.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Fis Lindsey Vonn

Sreda, 4. 10. 2017, 14.37

6 let, 6 mesecev

Fis bo preučil željo Vonnove

Lindsey Vonn bo čakala še sedem mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Lindsey Vonn | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Mednarodna smučarska zveza (Fis) in ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) sta sklenila dogovor, da bosta o usodi ameriške smučarke Lindsey Vonn, ki želi nastopiti na moški tekmi svetovnega pokala, odločala na majskem kongresu. Vonnova bi v primeru pozitivnega odgovora lahko nastopila na novembrski tekmi v Lake Louisu leta 2018.

Ameriška smučarska šampionka Lindsey Vonn se želi že dalj časa v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi v "smukaški bitki med spoloma". Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. Američanka, ki bo 18. oktobra dopolnila 33 let, je lani dejala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta ter po tem povlekla črto pod kariero.

Od Fisa pričakuje, da ji bodo vsaj ponudili možnost, da se lahko preizkusi v takšnem izzivu, glede na to, kaj je vse dala smučarskemu športu in glede na vse njene dosežke. Vonnova se pripravlja na olimpijske igre v Pjongčangu, tekmovalno upokojitev pa napoveduje po koncu sezone 2018/19. Je rekorderka po številu osvojenih smukaških zmag, teh je v svoji karieri zbrala že 39. Skupno pa ima Američanka kar 77 zmag v svetovnem pokalu in 130 uvrstitev na zmagovalni oder.

Američani posredovali predlog Fisu

Američanka je v svetovnem pokalu zmagala kar na 77 tekmah. | Foto: Getty Images Američanka je v svetovnem pokalu zmagala kar na 77 tekmah. Foto: Getty Images Sprva se je ameriška zveza zavzemala, da bi Vonnovi dovolili nastopiti le enkrat, in sicer s startno številko 21, potem pa bi nadaljevala v ženskem svetovnem pokalu, Fis pa je predlagal, da bi lahko imela na prvi tekmi status predtekmovalke na moški tekmi, če bi nastopila na uradni moški tekmi, pa bi ji potem na naslednjih tekmah na kanadskem prizorišču prepovedali nastopiti.

Zdaj sta se strani dogovorili, da bodo o tem primeru odločali prihodnje leto, ameriška zveza pa je dogovore označila kot "idealno možnost za edinstveno tekmo, ki lahko na najboljši možni način promovira ta šport."

"Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje nam je posredovala predlog, da bi dovolili Lindsey Vonn nastopiti na tekmi moškega svetovnega pokala v Lake Louisu novembra 2018," je povedal predstavnik Fisa in dodal: "Predlog bo izvršni odbor alpskega dela Fisa preučil na majskem zasedanju po končani sezoni 2017/18."

Lindsey Vonn in Ilka Štuhec spadata v najožji krog favoritinj za zlato kolajno na olimpijskih igrah 2018 v smuku. | Foto: Getty Images Lindsey Vonn in Ilka Štuhec spadata v najožji krog favoritinj za zlato kolajno na olimpijskih igrah 2018 v smuku. Foto: Getty Images

Zadovoljni so tudi predstavniki ameriške zveze: "Zadovoljni smo z dosedanjimi pogovori in veseli priložnosti za promocijo športa. Izvršni odbor nam je dal načelno podporo, njihova odločitev nas opogumlja za naprej. Zdaj imamo na voljo uraden predlog, ki ga lahko skupaj s Fisom v miru preučimo skozi sezono, ki je pred nami," so dejali pri USSA.

Ne spreglejte