Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 1. 2013,
6.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

skoki

Nedelja, 20. 1. 2013, 6.15

8 let

Kranjec znova na stopničkah: Dobro, da so kvalifikacije odpadle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v japonskem Saporu je slovenski orel Robert Kranjec osvojil drugo mesto, v težkih razmerah se je najbolje znašel Čeh Jan Matura.

Matura je vodil že po prvi seriji tekme, ki je bila zaradi obilnega sneženja večkrat prekinjena, Kranjec se je na svoje druge zaporedne stopničke prebil s sedmega mesta, tretji pa je bil na koncu Nemec Andreas Wank. Jurij Tepeš je bil po prvi seriji od Slovencev v najboljšem položaju, bil je šesti, to mesto pa je zasedel tudi na koncu. V deseterici najboljših se je znašel še Peter Prevc na devetem mestu, Matjaž Pungertar pa je bil 21. Danes so bili zaradi sneženja zelo zahtevni pogoji. Tekmovanje je trajalo dolgo, vendar sem z drugim mestom zadovoljne. Naredil sem dva res dobra skoka. V prvi seriji sem imel nekoliko več snega v zaletni smučini, zaradi česar sem imel nekoliko manjšo hitrost. Na splošno pa je za menoj odličen vikend," je po tekmi razmišljal Kranjec, Tepeš pa: "Zadovoljen sem tako s skokoma kot z uvrstitvijo. Skoki so bili na pravem nivoju, rezultati pa tudi moji najboljši. Dobro pa je, da so kvalifikacije odpadle, saj se verjetno ne bi uvrstil na tekmo. Danes so bili malo težji pogoji. Pihalo je še nekoliko bolj kot včeraj. Mene ne moti sneženje. Enako se pripravim na tekmo, so pa pogoji vsekakor bolj zahtevni, kar pa je tudi dobro."

Prevc je imel v obeh serijah dobre pogoje za nastop, a je bolje izkoristil tiste v drugi seriji. "S pogoji na tekmi sem zadovoljen, saj sem v obeh serijah dobil dobre pogoje. V prvi seriji jih nisem izkoristil, ker sem naredil preveliko napako na mizi," je dejal Prevc in namenil nekaj besed tudi velikemu vzponu po lestvici navzgor v drugi seriji: "Od drugega nastopa nisem nič pričakoval. Odpravil sem napako. Zaradi odbitkov pri tekmecih zaradi boljših pogojev se je na koncu dobro izšlo."

Finalno serijo je zaznamoval nenavaden dogodek. Ito je namreč na zaletni rampi izgubil ravnotežje in se je nekontrolirano peljal po celotni zaletni smučini ter se tik pred odskočno mizo ustavil ter se tako izognil grozovitemu padcu. Ito je bil sicer po prvi seriji na odličnem drugem mestu.

Izven dobitnikov točk so ostali Nejc Dežman (102,0) na 45., Tomaž Naglič (95,0) na 48. in Jernej Damjan (97,5) na 50. mestu. Finalno serijo sta zgolj kot gledalca opazovala tudi Nemec Severin Freund (114,0 m / 31. mesto) in Norvežan Anders Jacobsen (105,0 / 43.).

"Tekma je bila težka, prav značilna za Sapporo. Pogoji so se spreminjali. Vesel sem ekipnega uspeha, z Robertom smo ulovili stopničke. Danes še mesto boljše. Videli smo, da so razlike zelo majhne in lahko gremo z optimizmom naprej. Žirija se je trudila. Imeli so tudi vremenologe, tako so čakali enakovrednejše pogoje. Gledalo se je, da bi bila tekma pravična. Koliko je bila, pa je težko reči," je o novem uspehu naših skakalcev dejal glavni trener Goran Janus.

Kljub odsotnosti vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja se vrstni red na vrhu seštevka ni spremenil.

Karavana svetovnega pokala se sedaj seli na letalnico v norveški Vikersund, kjer bodo tekme prihodnji konec tedna.

Ne spreglejte