Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2015,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Žan Košir deskanje slalom

Nedelja, 1. 3. 2015, 7.14

8 let

Košir po osvojitvi velikega kristalnega globusa: Japonska je zame obljubljena dežela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko si je v soboto v Asahikawi zagotovil zmago v seštevku paralelnega veleslaloma, je dan pozneje s slalomsko zmago dve tekmi pred koncem postal tudi skupni zmagovalec svetovnega pokala.

Žan Košir, ki ima zdaj na tekmah svetovnega pokala štiri zmage, se je v vseh osmih letošnjih tekmah uvrstil na zmagovalni oder, v seštevku pa ima več kot 2.800 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Po takih dosežkih se postavlja vprašanje, ali bi Tržičan lahko postavil tudi rekord po številu točk in največji razliki v zgodovini svetovnega pokala, toda odgovor je negativen.

Pred leti je bilo tekem namreč bistveno več, tako da je rekorder Švicar Philipp Schoch leta 2005 zbral 11.400 točk, rekordno razliko pa bi Košir teoretično lahko dosegel, a je to malo verjetno. Doslej je največjo razliko uspelo doseči Francozu Mathieuju Bozzettu, ki je leta 2003 drugouvrščenega Slovenca Dejana Koširja, dobitnika malega kristalnega globusa, premagal za 4.680 točk.

Lep ekipni uspeh

Koširjev velikanski uspeh so na Japonskem dopolnili Rok Flander s četrtim, Rok Marguč s šestim in Jure Hafner z osmim mestom, za Flandra in Hafnerja je bila to prva letošnja uvrstitev v izločilne boje. Jernej Demšar je bil v kvalifikacijah diskvalificiran.

Kvalifikacije niso kazale na tak slovenski uspeh. Košir je v njih dosegel tretji, Marguč peti, Flander 13. in Hafner 15. čas. Nato pa je Flander premagal svetovnega veleslalomskega prvaka Rusa Andreja Soboljeva, Marguč dvakratnega olimpijskega prvaka ameriškega Rusa Vica Wilda, Hafner v soboto drugouvrščenega Nemca Patricka Busslerja, Rusi pa so bili nezadovoljni tudi po porazu Valerija Kolegova proti Žanu Koširju.

S štirimi predstavniki v četrtfinalu se Slovenci niso mogli izogniti vsaj enemu medsebojnemu dvoboju, v tem je Flander ugnal Marguča. Košir je bil v četrtfinalu boljši od J. J. Andersona, Hafner pa je moral priznati premoč Italijanu Mirku Felicettiju, ta je nato v malem finalu premagal še Flandra. Košir pa se je za zmago pomeril z Američanom Justinom Reiterjem in je do uspeha prišel z lahkoto.

Pri ženskah je zmagala Švicarka Julie Zogg; Gloria Kotnik je zasedla 26. mesto.

Šušteršič vesel, da rezultati dokazujejo, kaj zmorejo

"Sem brez besed. Noro. Vesel sem, da rezultati dokazujejo, kaj zmorejo. Proga je bila sprinterska in vsaka napaka je bila takoj kaznovana, kar sta občutila tudi Jernej in Gloria," je dejal glavni trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič, o dejstvu, da je bila med najboljšimi osmimi kar četverica Slovencev, pa je dodal: "To je kot v dobrih starih časih, ko je bilo v tej igri večkrat toliko tekmovalcev. Je kar malo nostalgično. Zdaj potujemo naprej v Moskvo in nato v finale, da potrdimo te rezultate."

Ne spreglejte