Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 5. 2020,
11.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Sölden Fis svetovni pokal

Četrtek, 21. 5. 2020, 11.02

3 leta, 11 mesecev

SVETOVNI POKAL V ALPSKEM SMUČANJU

Koronavirus bi lahko grobo zarezal v smučarski koledar

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Alexis Pinturault | Foto Sportida

Foto: Sportida

Tekmovalna komisija Mednarodne smučarske zveze vztraja pri osnovnem koledarju svetovnega pokala, a se zaradi novega koronavirusa vse bolj pripravlja tudi na rezervne scenarije, ki vključujejo okrnjen program v posameznih blokih.

Čez 156 dni bi se morala prva smučarka z vrha ledeniške proge nad Söldnom podati v novo sezono. Ali se bo to tudi zares zgodilo, bo odvisno predvsem od umirjanja epidemije novega koronavirusa. Ta zdaj še preprečuje vsa mednarodna tekmovanja. Četrti oktobrski konec tedna se zdaj res zdi še krepko oddaljen. Vseeno pa so pri Mednarodni smučarski zvezi pripravljeni na več scenarijev.

Komisija svetovnega pokala FIS je ta teden na videosestanku sklenila, da vztraja pri prvotnem koledarju, obenem pa je vodstvu tekmovanja naložila stalno spremljanje globalne epidemiološke slike, v pripravi pa so tudi rezervni scenariji. Skrajni rok, do katerega naj bi določili podobo tekmovalne sezone 2020/21, je trenutno prvi september.

Sportal Za Ilko premaknila vse skale od Maribora do Kanina

Med predlaganimi ukrepi še zdaleč niso le tekme brez gledalcev, temveč tudi globoki rezi v sam tekmovalni koledar. Trenutno pri FIS razpolagajo s številnimi delovnimi verzijami. Ena od možnosti je oblikovanje štirih tekmovalnih blokov, v katerih bi organizirali maksimalno 32 tekem. Še bolj drastičen scenarij pa vključuje le 16 tekem, predvsem z namenom, da bi se svetovni pokal obdržal in nato v celoti znova zaživel v sezoni 2021/22. Ob tem bi tekme gostila le evropska prizorišča.

Sezona 2020/21 sicer predvideva tekmovanja v kar 41 različnih krajih, skupno v kar 15 državah in na treh celinah, saj je ob klasičnem evropskem in severnoameriškem delu predvidena tudi ženska olimpijska generalka na Kitajskem.

Spremembe pri paralelnih tekmah

Z novo sezono bo do sprememb prišlo pri paralelnih tekmah. V želji po bolj poštenih preizkušnjah, bosta zdaj v vseh izločilnih fazah na sporedu dve vožnji. Da pa se na račun tega tekmovanje ne bo podaljšalo, se bo iz kvalifikacij z izločilno fazo preselilo le 16 smučarjev. Do sedaj je v osredjem delu tekme nastopilo 32 tekmovalcev.
Sportal Dobrodošli v llkini začasni telovadnici! #video
Janez Slivnik
Sportal Pomladni veter sprememb v slovenskem smučanju
Wengen
Sportal Spor v Švici: bo sloviti Wengen izpadel iz svetovnega pokala?
Ne spreglejte