Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
21.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 16. 3. 2016, 21.41

6 let, 6 mesecev

Konstanten, eksploziven, nepremagljiv … Vse to in še več je letos "Petel Plevc"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Peter Prevc se odpravlja na zaletišče | Foto Sportida

Foto: Sportida

Ta konec tedna se v Planici končuje sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih in z njo vsaj za nekaj časa Prevcmanija. A Peter Prevc letos ni edini, ki deluje v visokih obratih.

Slovenski skakalni as Peter Prevc, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, svetovni prvak v poletih in zmagovalec prestižne novoletne turneje, letos navdušuje staro in mlado. Kako pa nanj gledajo sotekmovalci, tekmeci, trenerji, navijači in novinarji?

"Na zunaj deluje, kot da bi mu bilo čisto vseeno"

"Meni je Pero od nekdaj deloval kot zelo miren človek. Zelo težko ga kaj zmoti. Sploh zdaj ga zelo občudujem, s kakšno lahkoto se spoprijema z vsemi temi pritiski," o slovenskem skakalnem asu meni njegov reprezentančni kolega Jernej Damjan in dodaja, da se lahko od Prevca marsikaj nauči tudi kakšen starejši skakalec: "Na zunaj deluje, kot da bi mu bilo čisto vseeno. Ampak mu ni, to je jasno. Deluje zelo sproščen, neobremenjen in to ga dela boljšega od ostalih."

Jernej Damjan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ima nekaj naravnih prednosti, a v športu 80 odstotkov prinese delo

Damjan kot izkušeni tekmovalec in prekaljeni skakalec Prevčeve prednosti vidi tudi v tehniki in fizični pripravljenosti. Eksplozivnost Prevčevih nog ni glavni dejavnik, pravi. "Jaz sem celo bolj eksploziven od njega, ampak ima on zelo dober izkoristek. Vsi Prevci, ki skačejo, imajo odlično konstitucijo telesa, da se res lahko postavijo v zelo dober položaj. Optimalen položaj, v katerem ogromno izkoristijo med samim skokom. Jaz tako kot čepi Peter, ne morem čepeti, pa naj naredim karkoli. Moje težišče ne bo nikoli tam, kjer je Petrovo."

Nekaj prednosti je Prevcem po Damjanovih besedah dala že narava oziroma geni, ampak opozarja, da je kot v vsakem športu tudi pri skokih še vedno veliko pomembnejše delo: "80 odstotkov je dela. Če pa delaš dobro in znaš izkoristiti še tisto, kar ti je naravno dano, potem si pa lahko tam, kjer je Peter danes."

Prevčevi tekmeci premagani, o zmagovalcu pa le najlepše

Prevčevi tekmeci letos najbrž niso ravno srečni, a o tekmovalcu, ki jih že celo sezono premaguje, govorijo z izbranimi besedami. "Skrajno konstanten je. Skozi celotno sezono skače odlično. Peter je bil vedno močan tekmovalec, ta sezona pa je zanj popolna," je o svojem največjem tekmecu povedal nemški as Severin Freund, ki je našel tudi nekaj podobnosti: "S Petrom sva zelo delavna. Imava zadane cilje. Peter je v zmagovalno fazo prišel hitreje od mene."

Tudi japonski zvezdnik Noriaki Kasai je o našem šampionu govoril v superlativih: "Njegovo skakanje je popolno, zlasti doskok. Peter lahko skoči zelo daleč in še pristane v telemark. To je težko izvedljivo, ampak Peter zna. To sezono ga je težko premagati. Lahko pa še rečem, da je pošten skakalec."

Tudi sicer obvladanega trenerja Janusa je potegnilo v evforijo

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus mora brzdati navdušenje in se ne sme prepuščati evforiji. A je tudi človeku, katerega služba je, da v na videz še tako popolnem skoku najde napake, po novoletni turneji ušlo: "Takšnega fenomena, kot je Peter Prevc v tem trenutku, osebno, odkar sem trener, še nisem doživel in videl. Predvsem, da je tako konstanten."

Goran Janus trener skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nekoliko neobičajno čustveno Janusovo izjavo gre pripisati okoliščinam, ko je Prevc z zmago na prestižni novoletni turneji zablestel na prvem vrhuncu sezone. Pozneje je Janus v intervjuju fenomen Petra Prevca obdelal bolj analitično. "Peter zna zelo dobro poslušati. Okoli sebe ima velik krog ljudi, ki delamo z njim. Od vsakega jemlje kakšno stvar in si ustvarja mozaik. Zelo dober učenec je. Ta trenutek je zunajserijski," je povedal, o Prevčevih prednostih na skakalnici pa dodal: "Pomembno je delo na mizi in tudi od odriva naprej. Pomembno je, da hitro vzpostavi držo za let in ohrani čim več hitrosti. Na tem področju je naredil napredek. Torej na eksplozivnosti in tehniki."

"Če gledamo njegove vrhunske skoke, torej zmagovalne, je težko govoriti o rezervah. Drugi ga gledajo in skušajo posnemati. Dobrodošlo je, da tehniko nadgrajuje iz sezone v sezono. Da lovimo raven med eksplozivnostjo in tehniko. Da dobro čuti svoje noge in telo. Da ima dober izkoristek. Da deluje na mizi na refleks. Če dobro čepi in je aktiviran, je predstava v glavi prava. Težko je iskati rezerve. Temu se reče vrhunski skoki," pa je Prevčeve tehnične sposobnosti še bolj podrobno pojasnil Janusov trenerski pomočnik Jani Grilc.

Zaradi skakalne evforije, ki jo je v tej zimi med Slovenkami in Slovenci sprožil odlični 23-letni skakalec smučarskega kluba Triglav iz Kranja, pa so morali v višje obrate svoje aktivnosti prestaviti tudi nekateri ljudje v ozadju.

Najzvestejši navijači letos še posebej uživajo

"Zelo pestro je, letos se dogaja 'na polno'. Tako kot je Pero poskrbel za to evforijo, smo posledično toliko bolj evforični tudi mi," priznava Janez Rakovec, član neuradnega navijaškega kluba Petra Prevca iz Dolenje vasi, a dodaja, da so najbolj zvesti ljubitelji smučarskih skokov iz Prevčevega rodnega kraja svojemu sokrajanu vselej stali ob strani, ne le letos, ko zmaguje kot za stavo.

Planica bo eden od vrhuncev zime

"Mi, navijači iz Dolenje vasi Petra, spremljamo ne glede na njegove rezultate. Seveda pa gremo zdaj na tekme s še toliko večjim užitkom,"pove neformalni vodja neformalne navijaške skupine, ki bo svojega ljubljenca bučno bodrila tudi na planiškem športnem prazniku: "Ta bo za navijače vsekakor eden od vrhuncev zime. Poleg Planice bi izpostavil še Bischofshofen, kjer je osvojil zlatega orla in pa seveda Kulm, kjer je postal svetovni prvak."

Janez Rakovec navijači Petra Prevca | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po sezoni pa ga bodo pustili pri miru

V Planici bo Prevčevih najzvestejših navijačev najmanj za dva avtobusa, že po tekmah v Kazahstanu, na katerih si je zagotovil veliki kristalni globus pa so mu v Dolenji vasi postavili mlaj. Po sezoni pa slavnega sokrajana ne bodo obremenjevali, še pravi Rakovec: "Upamo, da bo Peter naš za eno popoldne, kaj veliko več časa mu pa niti ne bi hoteli vzeti. Vemo, kakšna naporna sezona je za njim. Priredili mu bomo sprejem, se z njim malo podružili, nato pa ga bomo tudi mi pustili pri miru."

Garajo tudi na Smučarski zvezi Slovenije

Posebno trdo v tej zimi dela tudi Tomi Trbovc, predstavnik za stike z mediji pri Smučarski zvezi Slovenije. Z najboljšim smučarskim skakalcem na svetu bi najbrž rad govoril skoraj vsak športni novinar, pa še marsikdo drug bi si še kako rad vzel kos te skorajda pravljične zgodbe. "Ja, res je. Kar precej je tega," v smehu prikimava Trbovc in pojasnjuje: "Tu so različne prošnje od vrtcev, šol do podjetij. Vsi si želijo kanček te dobre Petrove energije."

Trbovc se je tako letos moral preleviti tudi v nekakšnega varuha slovenskih skakalcev. Prevc in druščina morajo imeti svoj mir, da se lahko posvetijo svojemu delu, okoli njih pa so ljudje, ki skrbijo, da novinarji tega miru ne motijo. "Zanimanje je prav neverjetno in z zadnjimi atomi moči vse skupaj obvladujemo," še pravi Trbovc, pa tudi on hitro pojasni, da v času tako imenitne športne evforije ni težko stisniti zob: "Res garamo, a moram poudariti, da je to zelo prijetna služba."

Že pri Petri Majdič je bilo pestro, pri Petru še malo bolj

Prevčeve evforije Trbovc sicer ne more primerjati s tisto, ki jo je zadnja leta sprožala Tina Maze, saj je tam za vse skupaj skrbela njena ekipa z Andreo Massijem na čelu, lahko pa jo s časi, ko je za navdušenje skrbela izvrstna tekačica na smučeh Petra Majdič: "Lahko rečem, da jo je Peter v tem kontekstu celo malo premagal. Takrat je bilo hudo, a tako kot danes vendarle ne."

Tudi novinarji so v visokih obratih

Kako pa Prevcmanijo doživljajo novinarji, pa smo pobarali kar našega Sportalovega kolega Jako Lopatiča. "Ko je Pero začel serijsko zmagovati, sem nemudoma vedel, da bom moral košarko, svoj primarni novinarski šport, postaviti na stranski tir. Bi bilo dobro enkrat prešteti, koliko člankov sem o njem napisal," se smeje kolegu.

Navijači Planica | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Vsak otrok želi postati "Petel Plevc"

Kaj piše o Prevcu in skokih, lahko preberete na naši spletni strani, a Lopatič to skakalno evforijo občuti tudi, ko ni na delovnem mestu: "Kamor koli grem, se govori le še o Petru Prevcu. Ko peljem sina na trening tenisa, mi recimo Marko Milić vselej navdušeno govori o Petru. Starejši ljudje govorijo o tem, kako izvrsten je in kako simpatičen je njegov mlajši brat Domen. Na drugi strani bi vsi otroci radi postali Petri Prevci. Zadnjič, ko sem sina peljal v bovling center na rojstni dan, sem ob vstopu videl dva majhna fantka, ki sta komaj izgovarjala besede, ob skakanju po stopnicah pa tulila 'Petel Plevc', 'Julij Tepes'."

Letošnja Planica bo nagrada za vse

Odlična sezona, za marsikoga tudi naporna, nas vse skupaj izjemno veseli in prihajajoči planiški praznik bo nagrada za vse nas, saj vsi skupaj "z velikim navdušenjem pričakujemo letošnjo Planico in izjemno vzdušje, ki ga bodo pripravili številni navijači".

Ne spreglejte