Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
5. 1. 2019,
16.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

2

Natisni članek

Ana Bucik svetovni pokal Zagreb

Sobota, 5. 1. 2019, 16.00

5 let, 3 mesece

ANA BUCIK

Ko ne gre in ne gre, sezona pa neusmiljeno teče

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

2

Ana Bucik | Ani Bucik v tej zimi ni do smeha. | Foto Sportida

Ani Bucik v tej zimi ni do smeha.

Foto: Sportida

Zagrebška tekma svetovnega pokala je bila za Ano Bucik še osma brez točk od devetih. Od tega četrta od petih v slalomu, sicer njeni paradni disciplini. "Ob vsem tem je tudi moje veselje pred tekmami čedalje manjše," pravi Primorka, ki ob iskanju razlogov za poglobljeno rezultatsko krizo izpostavlja pomanjkanje samozavesti.

Od našega poročevalca iz Zagreba | Foto:

Če si je kdo v smučarskem svetu želel, da bi prehod v novo leto resnično pomenil tudi nov začetek, je bila to Ana Bucik. Njena slalomska pot je po letih vzpona in uspešnega prebijanja šla v neželeno smer že v večjem delu pretekle zime. V novi sezoni pa je (bil) edini oprijemljivi rezultat 22. mesto iz Courchevela, dobro izhodišče iz Killigtona pa medtem že jalova tolažba. Zagrebška preizkušnja je postregla z novim velikim razočaranjem. Z velikanskim zaostankom kar šestih sekund in štirih stotink sekunde namreč po povsem razglašenem nastopu, polnem nezanesljivih zavojev in brez prave ostrine, ni bila le krepko za najhitrejšo Mihaelo Shiffrin, temveč tudi debelo sekundo in dve desetinki oddaljena od finala. Na skromnem 46. mestu med skupno 54 uvrščenimi.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova zmagala, Vlhova tekmovala, Slovenke smučale

"Slabo od štarta do cilja"

"Slabo smučanje. Od štarta naprej," je v ciljnem izteku prve vožnje slaloma na Sljemenu nad hrvaško prestolnico z glavo zmajevala Bucikova ter priznala, da na dolgi in ledeni progi nikakor ni našla pravega pristopa z ustrezno kombinacijo napadalne odločnosti in mehkobe. Že na oko je delovala preveč previdno in premalo agresivno. "Nisem pustila teči smuči. Sem napadala, a občutki niso bili pravi. Zaostanek je vsekakor prevelik. Že med samim smučanjem sem čutila, da to ni pravi nastop. Ob pogledu na semafor je bil zaostanek še nekoliko večji. Da, zaostanek je velik, a s prikazano vožnjo sem si ga tudi zaslužila," je dejala Ana, ki je bila predlani v Zagrebu enajsta, lani pa 24.     

Zagreb ni prinesel zasuka. | Foto: Reuters Zagreb ni prinesel zasuka. Foto: Reuters   

Ko ne gre in ne gre

Tokratni rezultatski spodrsljaj, ki ga je kritiziral tudi trener Denis Šteharnik, bi sicer Primorka lažje prenesla, če ne bi bil vpet v niz slabih rezultatov, ki so dodobra načeli njeno samozavest. Na petih klasičnih slalomih sezone je namreč le enkrat osvojila točke. "Ne steče … Ko smučam dobro, storim napako. Naslednjič nastopim s slabimi občutki. Upam lahko le, da se bo vse skupaj enkrat obrnilo meni v prid. Do takrat pa mi preostale le, da treniram," pripoveduje Novogoričanka, ki si je profesionalno vzela čas za pogovor, ob tem pa je zavestno krotila čustva. "Pogosto jočem, a to skušam početi, ko sem sama," je priznala ob koncu.

V torek bo nova priložnost. | Foto: Grega Valančič/Sportida V torek bo nova priložnost. Foto: Grega Valančič/Sportida Brez nasmeha na tekmo

In kako niz poraz vpliva na samozavest in občutke pred tekmo? "Priznati moram, da se tekem ne veselim več tako, kot sem se jih pred kakšnim letom ali dvema. Težko se je veseliti novih priložnostih in jih nato ne izkoristiti. Pravzaprav je iz tekme v tekmo težje. Vse skupaj vpliva tudi na moj vsakdan. Pridejo dnevi, ko znam vse skupaj odmislili in se 'resetirati'. Žal pa so tudi trenutki, ko se spominjam neuspehov. Ni mi lahko. V prvi vrsti sem jaz najbolj razočarana nad temi rezultati. Od te sezone sem veliko pričakovala, pa pokazala bolj malo, a moram naprej," pripoveduje visokorasla slalomistka, ki se je v svoji karieri sedemkrat zavihtela med najboljšo petnajsterico na slalomskih tekmah svetovnega pokala. Nazadnje na zadnjem finalu SP v Aareju.

Menjave smuči ne obžaluje

Razlogov za slabo sezono zdaj že nekdanja prvokategornica ne želi iskati v podlagah ali konfiguracijah terenov. Pravi, da je v želeni formi lahko napadalna na vsaki tekmi. Tudi poletne odločitve za slovo od Stöcklija in prestop k Salomonu ne obžaluje. Žarek upanja išče v občasnih dobrih predstavah na treningih, čeprav tudi tam še zdaleč ni brezhibna. Kritične pa so predvsem predstave na tekmah. Brez prave igrivosti, visoke stopnje tveganja in napadalne ostrine. "Trudim sem. Želim si, da bi dobro predstavo prenesla tudi na tekmo. S trenerjem iščem razloge za tekmovalno zakrčenost. Skušam biti sproščena. Moja trenutna največja težava je pomanjkanje samozavesti," o nezavidljivem položaju razmišlja Ana, ki bo nove priložnosti deležna že na torkovem nočne slalomu v Flachauu, ob vse slabšem položaju na FIS-lestvici pa pogleduje tudi proti tekmam nižje ravni.

Klemen Kosi
Sportal Klemen Kosi med celjenjem ran in smučarskim klicem
Sofia Goggia in Lindsey Vonn
Sportal Tekmici Ilke Štuhec že brusita smuči
Ne spreglejte