Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
5. 1. 2017,
7.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Kamil Stoch Daniel Andre Tande Stefan Kraft novoletna turneja

Četrtek, 5. 1. 2017, 7.30

6 let, 6 mesecev

Kamil Stoch si je po padcu oddahnil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Prvi mož poljske skakalne reprezentance Kamil Stoch, ki je na novoletni turneji v igri za laskavo lovoriko zlati orel, je nesrečno padel v poskusni seriji v Innsbrucku. Stisnil je zobe, na tekmi skočil do četrtega mesta, spodbudno novico pa prejel po slikanju v bolnišnici.

Innsbruck | Foto: Kamil Stoch je padel v poskusni seriji v Innsbrucku, kljub bolečinam pa nato nastopil na tekmi in osvojil četrto mesto. Ostaja v igri za zlatega orla. | Foto: Sportida Kamil Stoch je padel v poskusni seriji v Innsbrucku, kljub bolečinam pa nato nastopil na tekmi in osvojil četrto mesto. Ostaja v igri za zlatega orla. Foto: Sportida Kamil Stoch je v Avstrijo pripotoval kot vodilni v skupnem seštevku novoletne turneje. Pri obeh torkovih trening skokih na skakalnici Bergisel v Innsbrucku je bil najdaljši, zato je lahko z optimizmom pričakoval sredino tekmo. Tudi pri poskusnem skoku je imel najboljši dosežek, a je ob pristanku padel in si poškodoval levo ramo.

Čeprav je čutil bolečine, se je odločil, da se bo še enkrat podal na zaletišče in opravil s tekmo. S pomočjo protibolečinskih tablet se je sestavil in celo skočil do četrtega mesta.

Vrstni red na novoletni turneji pred zadnjo tekmo:

1. Daniel-Andre Tande (Nor)       710,3 točke
2. Kamil Stoch (Pol)              708,6
3. Stefan Kraft (Avt)             693,7

"Z izjemo manjšega hematoma sem dobro"

Stoch v karieri še ni osvojil novoletne turneje. Mu bo kljub padcu v Innsbrucku to uspelo? | Foto: Sportida Stoch v karieri še ni osvojil novoletne turneje. Mu bo kljub padcu v Innsbrucku to uspelo? Foto: Sportida "Upošteval sem vzel vse mogoče okoliščine in posledice. Odločil sem se, da bom skočil tudi na tekmi. Dejal sem si, da bom dal vse od sebe in bomo videli, kaj bo prineslo. Na sreči nisem imel težav pri odskoku z mize in pri izvedbi telemarka, pa čeprav nisem mogel dvigniti leve roke," je po tekmi povedal Stoch in se dotaknil še padca: "Pristal sem v veliko luknjo in imel občutek, kot bi mi nekdo izmaknil smuči. Upočasnil sem, ampak nisem imel nobenega nadzora. Pravzaprav nisem imel časa za kakršnokoli reakcijo."

V skupnem seštevku novoletne turneje je pred zadnjo preizkušnjo v Bischofshofnu drugi in za Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem, ki je po Garmisch-Partenkirchnu še drugič zapored zmagal, zaostaja za vsega 1,7 točke.

Po tekmi so ga odpeljali v bolnišnico na rentgenski pregled, ki k sreči ni pokazal na zlom. Na svoji uradni strani na Facebooku je zapisal: "Z izjemo manjšega hematoma sem dobro. Bolečine si lajšam. Skakal bom z vso močjo in najbolje, kot znam."

Ali bo danes v Bischofshofnu počival ali ne, bomo izvedeli na treningu, ki se bo začel ob 14.45, ob 16.45 bodo še kvalifikacije. "To pa še ne vemo," se je Stoch po odhodu iz Innsbrucka zasmejal in nadaljeval: "Kdor je kdaj že težje padel, ve, da je naslednji dan slabše. Bomo videli, morda pa ne bo. Morda bo celo bolje. Borili se bomo. Imamo odlično zdravniško službo. Verjamem, da nam bo uspelo."

Malysz verjame v Kamila

Za zdaj je videti, da se bosta za naslova kralja na turneji udarila le Stoch in Tande, medtem ko je Kraft v Innsbrucku izgubil ogromno točk. | Foto: Sportida Za zdaj je videti, da se bosta za naslova kralja na turneji udarila le Stoch in Tande, medtem ko je Kraft v Innsbrucku izgubil ogromno točk. Foto: Sportida Tretji tekmec v boju za zlatega orla Stefan Kraft je v Innsbrucku najverjetneje izgubil možnost, da bi ponovil uspeh iz leta 2015. Zaradi zdravstvenih težav na tekmi ni bil razpoložen, ob napaki je skočil vsega 116 metrov, kar je zadostovalo za zanj skromno 18. mesto. Za vodilnim Tandejem zdaj zaostaja 16,6 točke, to pa bo ob dobri formi Norvežana težko nadoknadil.

Stoch je medtem v podobnem položaju, kot je bil pred letom dni Severin Freund – letos je zaradi gripe zapustil turnejo v Innsbrucku. V Innsbrucku je prav tako padel v poskusni seriji, se na tekmi še veselil drugega mesta, a našega Petra Prevca pri pohodu do premiernega naslova kralj novoletne turneje ni mogel več zaustaviti.

Da je dvakratni olimpijski prvak iz Sočija na zadnji postojanki sposoben prehiteti Tandeja, je bil v pogovoru za skijupmping.pl prepričan legendarni poljski skakalec Adam Malysz: "Če se bo Kamil dobro počutil in bo fizioterapevt naredil dobro delo, ne bi smel imeti težav premagati Tandeja v Bischofshofnu. Po kvalifikacijah v Innsbrucku sem dejal, da lahko Kamilu ponagaja le vreme."

Ne spreglejte