Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
21.00

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

superveleslalom Marco Odermatt Dominik Paris Vincent Kriechmayr Kitzbühel smuk alpsko smučanje

Četrtek, 18. 1. 2024, 21.00

3 mesece, 1 teden

Dva smuka na pokalu Hahnenkamm

Kako so razvrednotili smuk v Kitzbühelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93
Marco Odermatt Kitzbühel | Tudi Marco Odermatt pravi, da so z dvema smukoma na Streifu razvrednotili težo te legendarne tekme. | Foto Guliverimage

Tudi Marco Odermatt pravi, da so z dvema smukoma na Streifu razvrednotili težo te legendarne tekme.

Foto: Guliverimage

Po Wengnu se svetovni pokal za alpske smučarje nadaljuje s še eno klasiko – Kitzbühelom. Program tega pa ni več kot nekoč, ko so si sledili superveleslalom, smuk in slalom. Letos bosta dva smuka in slalom. Odločitev za dva smuka po zloglasnem Streifu pa ni vsem všeč, niti tekmovalcem.

Aleksander Aamodt Kilde
Sportal "Takšne bolečine nisem še nikdar občutil"

V torek in sredo so dvakrat preizkusili Streif nad Kitzbühelom, v petek ob 11.30 najboljše smukače na svetu čaka prva od dveh tekem. Od leta 2022 na pokalu Hahnenkamm namreč ni več klasičnega programa s superveleslalomom, smukom in slalomom. Že res, da superveleslalom ni več posebej cenjen, smuk pa precej atraktivnejši, a so vseeno mnogi mnenja, da tako posebna tekma izgubi čar, če je na sporedu dvakrat. Prejšnji teden sta bila tudi dva smuka v Wengnu, a tisti prvi je bil na skrajšani progi.

"Razumem, da se vstopnice za smuk bolje prodajajo, a ..."

Vincent Kriechmayr na sredinem treningu smuka na Streifu | Foto: Reuters Vincent Kriechmayr na sredinem treningu smuka na Streifu Foto: Reuters "O tem smo že veliko debatirali in v vseh reprezentancah bi raje imeli superveleslalom in smuk kot pa dva smuka," je poudaril avstrijski zvezdnik hitrih disciplin Vincent Kriechmayr, ki je lani dobil prvi smuk na Streifu. To je bila njegova prva zmaga na tej tekmi, pred tremi leti pa je v petek zmagal na superveleslalomu. "Razumem, da se vstopnice za smuk bolje prodajajo, a športniki si bolj želimo superveleslalom in smuk. Sam menim, da bi moral biti samo en zmagovalec smuka za pokal Hahnenkamm. Tako kot je samo en zmagovalec smuka na pokalu Lauberhorn."

Barnabas Szollos si je na sredinem treningu smuka na Streifu poškodoval obraz. | Foto: Guliverimage Barnabas Szollos si je na sredinem treningu smuka na Streifu poškodoval obraz. Foto: Guliverimage Obenem je še več možnosti, da pride do še kakšne poškodbe. Že na treningih sta se resneje poškodovala dva smučarja, padci in poškodbe pa so se vrstili tudi prejšnji teden v Wengnu, ko so imeli tekmovalci v hitrih disciplinah celo tri tekme v treh dneh. "Večina tekmovalcev se z dvema smukoma ne strinja," pravi tudi Italijan Dominik Paris, ki je osvojil že štiri zlate gamse, nagrado, ki jo dobi zmagovalec Kitzbühela. Smuk je dobil v letih 2013, 2017 in 2019, superveleslalom pa leta 2015. "V Kitzbühelu smučaš na skrajni meji. Zdaj greš dvakrat do meje in tako se poveča tveganje za padec." Ima pa tudi on podoben pomislek kot Kriechmayr: "Z dvema smukoma se izgubi nekaj prestiža. Mislim, da bi morali razmisliti o tem, da bi imeli spet superveleslalom in smuk. Da ima pokal Hahnenkamm samo enega zmagovalca smuka."

Dominik Paris je smuk na Streifu osvojil trikrat, enkrat pa tudi superveleslalom. | Foto: Guliverimage Dominik Paris je smuk na Streifu osvojil trikrat, enkrat pa tudi superveleslalom. Foto: Guliverimage

"Ni prav, da odpovedane tekme nadomeščamo na klasikah"

Smuk na Streifu si želi letos prvič zmagati najboljši smučar zadnjih treh sezon Marco Odermatt. Pred dnevi je že izpolnil svoj prvi cilj sezone: zmagal je na klasičnem smuku v Wengnu. Dobil je tudi tisti skrajšani smuk v Wengnu (nadomestni za Beaver Creek). "Ni prav, da odpovedane tekme nadomeščamo na takih klasikah, kot sta Wengen ali Kitzbühel. Dodatna tekma razvrednoti klasični smuk. Obenem smo v Wengnu porabili zelo veliko energije." To izvrstni Švicar še kako potrebuje, saj je njegov drugi cilj te zime, da zmaga še na smuku v Kitzbühelu.

Thomas Dressen
Sportal Zaradi poškodb na Streifu končuje kariero
Remi Cuche, Kitzbühel
Sportal Na zloglasnem Streifu že trije grdi padci
Wengen Marco Odermatt
Sportal Najprej osupnil Odermatt, nato zastal dih ob padcu Kildeja
Ne spreglejte