Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
2. 9. 2016,
19.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

2

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn Anna Fenninger Anna Veith svetovni pokal

Petek, 2. 9. 2016, 19.15

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja v belem cirkusu?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

2

Natančno 50 dni pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v belem cirkusu krožijo številni vprašaji, tudi tisti, ki so povezani s Tino Maze, Anno Veith in Bodejem Millerjem.

Tina Maze, Ana Veith (Fenninger) in Lindsey Vonn: prva pred umikom, drugi dve pred vrnitvijo po poškodbi. | Foto: Tina Maze, Ana Veith (Fenninger) in Lindsey Vonn: prva pred umikom, drugi dve pred vrnitvijo po poškodbi.

Čez sedem tednov se bo v tirolskem smučarskem središču Sölden znova zbrala svetovna smučarska smetana. Tam lahko pričakujemo tudi najboljšo slovensko alpsko smučarko vseh časov Tino Maze, ki je tradicionalno prizorišče uvodnih dveh veleslalomov nove sezone zaradi sponzorskih obveznosti v netekmovalnih oblačilih obiskala že lani.

Črnjanka tudi po letu in pol ni odmrznila svojega smučarskega statusa ali pa uradno naznanila tekmovalnega umika, na katerega sicer nakazuje njena trenažna (ne)aktivnost. Pred kratkim je namignila, da utegne to storiti tik pred začetkom nove sezone.

Anna Veith želi ponoviti podvige Anne Fenninger

Nastopa v Söldnu pa po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe kolena ne želi potrditi Anna Veith, Tinina velika tekmica, tedaj še z dekliškim priimkom Fenninger. Avstrijka se je pretekli teden po skoraj enoletnem smučarskem postu, med katerim se je poročila z nekdanjim deskarjem Manuelom Veithom, vrnila na sneg in opravila nekaj kakovostnih treningov na južnotirolskem ledeniku Stilfser Joch.

"Sem še daleč od tekmovalne forme. Zaradi poškodovanega kolena na treningih čutim številne omejitve. Na tekme se bom vrnila, ko bom povsem pripravljena. Že v Söldnu? Ne vem," je v pogovoru za Servus TV povedala 27-letna olimpijska prvakinja iz Halleina, ki pravi, da bi bila kot Anna Veith rada vsaj tako dobra kot Anna Fenninger. Zadnja pa je, naj spomnimo, osvojila dva velika kristalna globusa ter postala večkratna svetovna in olimpijska prvakinja.

Večno skrivnostni Bode Miller

Nova sezona bo postregla tudi s številnimi drugimi zvezdniškimi vrnitvami. Sedem mesecev po poškodbi v Kitzbühlu se je namreč na smuči vrnil norveški kralj hitrosti Aksel Lund Svindal, ki sicer še ni sporočil, na kateri tekmi bo znova v beli karavani. Podobno velja za Američanko Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe kolena izpustila zadnji del pretekle zime, in njena rojaka Teda Ligetyja in Julio Mancuso. Vsi načrtujejo vrnitev, a še brez natančne datumske obljube.

 | Foto:

Precej večje pa je vprašanje, ali se jim bo na belih strminah pridružil tudi Bode Miller, ki je nazadnje tekmoval na svetovnem prvenstvu leta 2015. Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, pri katerem so skrivnosti že del poletne folklore, je namreč v enem od redkih medijskih nastopov spomladi za medij Heute namignil, da bi se utegnil vnovič pojaviti na tekmah ter tako predstaviti nove tekmovalne smuči ameriške tovarne Bomber.

Z večmesečno zamudo pa se je na Millerjevo najavo pred dnevi odzval tekmovalni direktor proizvajalca smuči Head Rainer Salzgeber. Za švicarski portal Skionline je namreč zatrdil, da ima 38-letni Američan še vedno veljavno pogodbo s Headom, a v isti sapi priznal, da z njim niso v stiku.

Koga je zajel upokojitveni val?

Prihodnji tedni torej utegnejo postreči še s kakšno upokojitvijo. Že zdaj pa je jasno, da bo karavana svetovnega pokala v novi zimi nekoliko osiromašena, čeprav je seznam poslavljajočih se smučarjev občutno manj zvezdniški kot pred letom dni. Med tistimi, ki so smučanju pomahali v slovo, je tudi nekdanji mladinski slalomski svetovni prvak iz Škofje Loke Matic Skube.

Ivica Kostelić se je odločil, da bo v belem cirkusu vztrajal vsaj do januarske tekme v Zagrebu. | Foto: Ivica Kostelić se je odločil, da bo v belem cirkusu vztrajal vsaj do januarske tekme v Zagrebu.

Bolj pestro je bilo v drugih taborih. Tekmovalni umik so med drugim naznanili Avstrijci Stefanie Moser, Reinfried Hebrst, Florian Schiber in Wolfgang Hörl, Italijana Max Blardone in Daniela Merighetti, Američan Marco Sullivan, Kanadčanki Marie-Pier Prefontaine in Larisa Yurkiw, Šveda Markus Larsson in Axel Bäck, Nemka Barbara Wirth, Francozi Anemone Marmottan, Jonas Fabre in Cyprien Richard, Norvežanka Espen Lysdahl, Švicar Simon Steimle in Čeh Ondrej Bank.

Slovenci zajeli južno poloblo

In medtem ko je navedena druščina večinoma uživala v prvem prostem poletju po dolgih letih treningov, se aktivni smučarji podajajo v osrednji del priprav na sezono 2016/17. Glavnina slovenskih poti v tem obdobju vodi v Južno Ameriko. Za osemčlansko žensko ekipo na čelu z Ano Drev so tritedenske priprave na Ognjeni zemlji v Ushuaii v Argentini. Z ekipo ni vadila Ilka Štuhec, ki se prav zdaj mudi na pripravah v Čilu.

Najboljši slovenski smučar Boštjan Kline se na novo sezono trenutno pripravlja v La Parvi v Čilu. | Foto: Najboljši slovenski smučar Boštjan Kline se na novo sezono trenutno pripravlja v La Parvi v Čilu.

Tam je svojo bazo postavila tudi moška reprezentanca. Trener za tehnični disciplini Klemen Bergant skupaj z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom končuje priprave v La Parvi. Tam se je dodobra ogrela tudi smukaško naravnana ekipa pod vodstvom Petra Pena. "Tu imamo res odlične pogoje, ki jih velja dobro izkoristiti," je v imenu celotne ekipe iz Čila sporočil trener Bergant.

Preberite še:

Ne spreglejte