Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
14.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

Natisni članek

alpsko smučanje slalom Kitzbühel Štefan Hadalin

Sobota, 26. 1. 2019, 14.04

5 let, 2 meseca

KIZTBÜHEL, SLALOM (M)

Francoz Noel po Wengnu osvojil še Kitzbühel, Hadalin se je razveselil 12. mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66
Clemen Noel | Francoz Clemen Noel je še enkrat dokazal, da je kos pritisku. Po zmagi v Wengnu je uplenil še slalomski skalp v  Kitzbühlu.  | Foto Reuters

Francoz Clemen Noel je še enkrat dokazal, da je kos pritisku. Po zmagi v Wengnu je uplenil še slalomski skalp v Kitzbühlu.

Foto: Reuters

Enaindvajsetletni Francoz Clement Noel je po slalomski zmagi v Wengnu konkurenco pokoril tudi v Kitzbühlu. Za 29 stotink sekunde je na drugem mestu zaostal domačin Marcel Hirscher, deveti po prvi vožnji, tretjo stopničko zmagovalnega odra pa je s 36 stotinkami sekunde zaostanka zasedel Francoz Alexis Pinturault. Štefan Hadalin je ohranil 12. mesto iz prve vožnje, Žan Kranjec pa je bil 24. Tretji Slovenec na štartu, Jakob Špik, je odstopil že v prvi vožnji.

Najboljši smučar zadnjih osmih sezon Avstrijec Marcel Hirscher je v finalu nadoknadil kar sedem mest. Deveti na prvi progi je bil v finalu znova najhitrejši, a mu je tako kot v Wengnu na koncu za malenkost zmanjkalo. Za Francozom je boj za prestižno zmago pred domačimi navijači izgubil za 29 stotink sekunde. Tretje mesto je pripadlo še enemu Francozu Alexisu Pinturaultu (+0,36), ki je bil tretji tudi na prvi progi.

Zmagovalna trojka: Hirscher, Clement in Pinturault. | Foto: Reuters Zmagovalna trojka: Hirscher, Clement in Pinturault. Foto: Reuters

Od slovenske trojice se je najbolje odrezal Hadalin. Dvanajsti po prvi vožnji je bil 12. tudi na drugi progi za končno 12. mesto (+2,15).

"Zelo sem zadovoljen z rezultatom. Obe vožnji sta bili odpeljani na visoki ravni, z nekaj malimi napakami. Vseeno mislim, da sem s tem, kar sem prikazal danes lahko zadovoljen in ponosen nase. Pred Schladmingom ne bi ničesar spreminjal, želim si samo, da bi to dobro, konstantno smučanje prenesel tudi na zadnji januarski slalom," je povedal Hadalin.

Najboljši Hadalinov dosežek v svetovnem pokalu ostaja osmo mesto na slalomu 20. decembra lani v Saalbachu. Je pa 12. mesto najboljši dosežek 23-letnega Vrhničana na slalomih v Kitzbühlu, potem ko je bil pred dvema letoma 21.

Štefan Hadalin se je uvrstil na 12. mesto. | Foto: Reuters Štefan Hadalin se je uvrstil na 12. mesto. Foto: Reuters

V finale se je s 25. časom prebil tudi Žan Kranjec, ki je imel štartno številko 73. V finalu je pridobil eno mesto, zaostanek Kranjca je na koncu znašal 3,52 sekunde. Jakob Špik je bil med 39 tekmovalci, ki niso končali prve vožnje.

Trener slovenske moške reprezentance Klemen Bergant

"Štefan in Žan sta končala na mestih, kamor sodita. Štefan danes, tudi če bi odpeljal res fantastičen drugi tek, verjetno ne bi mogel biti boljši kot enajsti. Zato smo zelo zadovoljni z izplenom tekme. Veseli me predvsem konstantnost voženj Štefana, ki je zelo pomembna tako za startno številko, kot tudi za finale svetovnega pokala. Drugače pa je treba priznati, da je bila danes predvsem prva vožnja zelo zahtevna, kar se pozna tudi po številu odstopov. Na težki postavitvi se Jakob Špik nekako ni znašel in je hitro zaključil."

Vodilni po prvi vožnji, Švicar Ramon Zenhäusern, je tekmo končal na šestem mestu.

Clement Noel, ki je z novo zmago uprizoril slalomski dvojni dvojček, je z zmago bogatejši za denarno nagrado v višini 84.360 švicarskih frankov.

Bolgarski smučar Albert Popov se je z visoko štartno številko 71 v prvi vožnji zavihtel na visoko peto mesto, na koncu pa je bil deveti. | Foto: Getty Images Bolgarski smučar Albert Popov se je z visoko štartno številko 71 v prvi vožnji zavihtel na visoko peto mesto, na koncu pa je bil deveti. Foto: Getty Images

Pravo senzacijo je s štartno številko 71 pripravil Albert Popov, 21-letni bolgarski smučar, ki je bil eden od dveh preživelih sopotnikov Draga Grubelnika v tragični prometni nesreči, ki se je zgodila 17. novembra 2015. Popov se je v prvi vožnji zavihtel na peto mesto, v drugi pa je pristal na devetem mestu.

Sportal Grubelnikove zadnje besede: "Žal mi je, ubil sem vaju!"

Skupno (po 25. od 41 tekem):
1. Marcel Hirscher (Avt) 1116
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 671
3. Alexis Pinturault (Fra) 620
4. Beat Feuz (Švi) 513
5. Dominik Paris (Ita) 490
6. Vincent Kriechmayr (Avt) 465
. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 465
8. Marco Schwarz (Avt) 455
9. Mauro Caviezel (Švi) 422
10. Aksel Lund Svindal (Nor) 419
...
22. Žan Kranjec (Slo) 242
44. Štefan Hadalin (Slo) 124
54. Martin Čater (Slo) 95
72. Klemen Kosi (Slo) 60
98. Boštjan Kline (Slo) 29
125. Miha Hrobat (Slo) 11


Slalom (9/13):
1. Marcel Hirscher (Avt) 576
2. Clement Noel (Fra) 401
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 369
4. Daniel Yule (Švi) 336
5. Marco Schwarz (Avt) 306
6. Alexis Pinturault (Fra) 269
7. Michael Matt (Avt) 253
8. Manuel Feller (Avt) 234
9. David Ryding (VBr) 232
10. Ramon Zenhäusern (Švi) 221
...
16. Štefan Hadalin (Slo) 111
36. Žan Kranjec (Slo) 31

Kitzbühel, slalom (m):
 
Clement Noel
Sportal Po pravi drami stotink Francoz pred Avstrijcema, Hadalin med petnajst
Dominik Paris
Sportal Paris že tretjič ukrotil brutalni Streif, sreča v nesreči za Avstrijca #video
Ne spreglejte