Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 1. 2016,
17.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc skoki poleti Kulm svetovno prvenstvo

Torek, 12. 1. 2016, 17.16

8 let

Jurij Tepeš odhaja tja, kjer je dobil zadoščenje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svetovno prvenstvo v poletih bo imelo za Jurija Tepeša poseben čar. Najraje namreč skače prav na velikih napravah, povrhu vsega pa se je lani na Kulmu izstrelil na stopničke.

Ko v zimski sezoni smučarskih skokov pride čas za letalnice, Jurij Tepeš zaživi, saj je znan po tem, da je odličen letalec. V svetovnem pokalu se lahko pohvali z dvema zmagama in obeh se je veselil na Letalnici bratov Gorišek.

Lani je bil tretji v razvrstitvi poletov, prav tako tretji je bil na prenovljenem Kulmu, kjer bo od četrtka do nedelje vse v znamenju svetovnega prvenstva v poletih.

"Na letalnicah gre lahko hitro dobro in hitro slabo"

Natanko pred letom dni se je Jurij po krajšem premoru od tekem svetovnega pokala, iz katerega se je zaradi slabše forme umaknil, prebudil prav na Kulmu, dobil zadoščenje in zaživel.

Tudi v tej zimi se je na začetku lovil, pretekli konec tedna se je v Willingenu dvignil, zdaj pa si tudi sam želi, da bi dodaten preskok naredil prav v Avstriji. A, kot pravi, bo moral počakati na prvi stik z letalnico, da bo videl, kje je: "Nisem v takšni formi, kot sem bil lani pred Planico. Forma se dviguje, vendar še ni na pravi ravni za letalnice. Na Kulmu si lahko zelo hitro na hrbtišču, lahko pa te ponese daleč. Upam, da bom skakal sproščeno in da me bo neslo. Na svetovnem prvenstvu štejejo le prva tri mesta, na katerih pa v tem trenutku še ne morem biti."

A Peter Prevc je tudi Jurija izpostavil kot enega tistih, ki lahko osvoji medaljo. "Peter mora, razumljivo, izpostaviti še kakšnega drugega, da ni pritisk le na njem. Malce šale …" se je zasmejal Jurij in nadaljeval: "Bomo videli, ko bomo prišli tja. Na letalnicah gre lahko hitro dobro in hitro slabo. Paziti je treba in se osredotočiti še bolj kot na normalnih skakalnicah."

"Nimamo Domna Prevca, ki je na prejšnjih ekipnih tekmah odlično delal"

Bo njemu kaj lažje, ker bo pritisk v večji meri padel na Prevca, ki v tej sezoni skače odlično? "Ne zdi se mi, da bi bilo kaj lažje. Če bi bile oči uprte vame, bi pomenilo, da skačem bolje. Zame in za Petra to verjetno ni negativen pritisk. Ne ukvarjaš se z drugimi, ampak se morajo drugi s tabo. Meni ne bo lažje, niti ne bo lažje Petru," odgovarja.

Prenovljena letalnica na Kulmu je bila lani za mnoge strašljiva, saj so skakalci takoj po odskoku z mize leteli visoko nad tlemi, letos pa so v Avstriji hrbtišče dvignili za dva metra in pol. "Letos bo šlo verjetno malce nižje čez hrbtišče, a glede tega mi je pravzaprav vseeno. Že lani se mi je zdela letalnica v redu. Bolj me skrbi zaletna smučina, ki mi ponavadi ne ugaja," pravi Tepeš, ki je bil leta 2012 del ekipe, ki je na moštveni tekmi na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu osvojila bronasto medaljo.

Nato je pogledal še proti nedeljski ekipni tekmi, na kateri je cilj glavnega trenerja Gorana Janusa medalja: "Kar veliko bomo morali napredovati, če bomo hoteli osvojiti ekipno medaljo. Ni izključena, a bomo morali skakati bolje. Peter je v Willingenu naredil svoje, nimamo njegovega brata Domna, ki je na prejšnjih ekipnih tekmah odlično delal, torej smo izgubili pomembnega člana ekipe. Vsi smo sposobni dobro skočiti, tekma pa bo pokazala, kje realno smo."

Ne spreglejte